Africké bobotie: Zapečená směs z mletého masa, koření, rozinek a mangového čatní je nezvyklá kombinace, ale chutná skvěle
13. 9. 2023 Vaření
Máte rádi jídla z jednoho hrnce nebo pekáčku? Pokud byste do něj rádi využili i mleté maso, určitě vás nadchne bobotie. Vyhlášený pokrm z jižní Afriky vám možná připomene moussaku. Stejně jako ona se zapéká, jen je mnohem kořeněnější a zajímavý hlavně díky sladkému ovoci uvnitř.
Maso ideální k zapékání
Jednou z předností mletého masa je, že je nemusíte využívat jen do karbanátků nebo burgerů, ale i do mnoha zapékaných a dušených pokrmů. Důkazem jen třeba právě již zmiňovaná řecká moussaka, texaské chilli con carne, boloňské ragú, britský shepards pie nebo právě africké bobotie.
Bobotie se tak řadí mezi pokrmy typu casserole, což je označení pro různé v pekáčku připravené zeleninové či masové speciality. Takové najdete v mnoha kuchyních po celém světě a jihoafrické bobotie je jedním z nich.
Mohlo by vás zajímat
Specialita z mysu Dobré naděje
Ačkoli jde o oblíbenou africkou specialitu, kořeny bobotie jsou zřejmě v Evropě a údajně se podobný pokrm složený z okořeněných vrstev masa doplněných piniovými oříšky jedl již ve starém Římě, a ještě podobnější jídlo se v Evropě určitě připravovalo v 17. století.
Do souvislosti se pak dává také s malajskou kuchyní, neboť se do něj přidává curry pasta. Pravdou je, že do Afriky se zřejmě opravdu dostalo z Evropy a nejvíc si jej tam oblíbili malajští přistěhovalci žijící na Kapském mysu Dobré naděje.
Mohlo by vás zajímat
Pikantní i nasládlé
Bobotie se může připravovat z různých druhů mletého masa. V původním prastarém receptu se dělalo z kombinace vepřového a skopového masa, dnes se používá mleté hovězí, jehněčí, případně i vepřové nebo směs vepřového hovězího.
Pro bobotie je typická poměrně pikantní chuť, kterou jí dodává curry koření, a navíc indonéská pálivá chilli omáčka sambal. Asijský vliv je tak u bobotie rozhodně znát. Tradičně se do bobotie přidává rovněž sušené ovoce, například rozinky či sušené meruňky, které zajímavě kontrastují s curry kořením.
Maso se často připravuje na cibuli a celá směs se nakonec ještě zahušťuje v mléce či ve vodě namočeným toastovým chlebem. Chuť mohou vylepšit i bobkové listy, mandle a vlašské ořechy.
Celý pokrm pak zdobí úžasně krémová směs z vajíček a smetany zapečená dozlatova, která příjemně zmírňuje pikantnější chuť spodní vrstvy. Hotové jídlo se často podává se smaženým banánem a tzv. žlutou rýží, což je klasická rýže dochucená kurkumou.
Recept na africké bobotie
Máte-li rádi slané masové pokrmy s nádechem dosladka díky přidanému ovoci, určitě bobotie vyzkoušejte. Třeba podle následujícího receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 2 plátky bílého chleba, 2 nakrájené cibule, 25 g másla, 2 stroužky česneku, rozdrcené, 1 kg libového mletého hovězího masa. 2 lžíce curry pasty madras, 1 lžičku směsi sušených bylinek (tymián, majoránka, petržel, oregano, šalvěj a bazalka), 3 hřebíčky, 5 kuliček nového koření, 2 lžíce broskvového nebo mangového čatní, 3 lžíce sultánek, 6 bobkových listů, 300 ml plnotučného mléka nebo smetany a 2 velká vejce.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Chléb zalijte studenou vodou a nechte ho odležet.
- Mezitím na pánvi rozehřejte máslo a asi 10 minut na něm smažte cibuli, dokud nezměkne a trochu nezezlátne. Přidejte drcený česnek a mleté maso. Dobře promíchejte a snažte se mleté maso rozdělit na malé kousíčky. Opečte ho dozlatova a pak vmíchejte curry pastu, bylinky, koření, čatní, sultánky a 2 bobkové listy s 1 lžičkou soli a velkým množstvím mletého černého pepře.
- Přikryjte a vařte 10 minut. Z chleba vymačkejte vodu a poté jej vmíchejte do masové směsi a dobře do ní zapracujte. Celou směs pak navrstvěte do zapékací formy a uhlaďte povrch.
- Mléko a vejce prošlehejte a směsí zalijte maso v pekáčku. Navrch dejte zbývající bobkové listy a pečte 35-40 minut nebo dokud pokrm na povrchu krásně nezezlátne. Ihned podávejte samotné nebo s vařenou rýží.
Náš tip: Pokud hledáte inspiraci na další podobné pokrmy s mletým masem, můžete vyzkoušet i tyto zapékané brambory.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jídlo ze zbytků, které se stalo delikatestou. Ze které země pochází Pastýřský koláč?
„Tatarák“ z tvarůžků a camembertu: Varianta masové klasiky podávaná na topince uchvátí i zaryté masožravce
Kurkuma jako koření i pro léčení: Mírní záněty, zlepšuje paměť a skvěle chutná. Při užívání je ale potřeba opatrnost
Přečtěte si Zobrazit více
Kam se hodí která smetana. Potřebujeme ji k zapékání, do omáček i polévek. Poradíme, jakou zvolit, aby se pokrm nesrazil
Ragú na lasagne může být i bez masa. Zeleninové, houbové nebo extra sýrové patří mezi top varianty nejen pro vegetariány
14 receptů na jídla pečená v sáčku: Vyzkoušejte snadné a čisté pečení plné chuti