FRESH Festival: Maraton plný špičkového jídla, vaření a známých osobností se blíží
21. 5. 2015 Historie a zajímavosti
Už jen pár dní zbývá do zahájení největší kulinářské akce letošního roku v Plzni – FRESH Festivalu. Na návštěvníky čekají tři dny plné špičkového jídla, pití a kuchařských show, na dvou scénách se budou střídat vyhlášení šéfkuchaři se známými osobnostmi. FRESH Festival se koná od pátku 22. do neděle 24. května 2015. Hlavní program se uskuteční za OC Plzeň Plaza, soutěžní degustační menu nabídne patnáct vybraných restaurací.
FRESH Festival je nový název pro oblíbený Apetit Festival. „Oficiálním spolupořadatelem akce se od letošního roku stala televize Prima, a tak se původní název Apetit Festival změnil podle kulinářské značky televize na FRESH Festival. Vzhledem k velkému zájmu lidí v minulých letech je akce letos třídenní,“ připomíná pořadatel Petr Jirásek. FRESH Festival je také součástí projektu Plzeň 2015.
Další letošní novinkou jsou dvě scény. Na hlavním pódiu se budou střídat kuchařské show profesionálních kuchařů i známých osobností, které jsou vyhlášené svým kladným vztahem k jídlu. Z druhého pódia budou vést slavní hosté kulinářské workshopy a vařit přímo na místě si s nimi mohou vyzkoušet návštěvníci festivalu. V přestávkách mezi kuchařskými show vystoupí komici z pořadu Na stojáka.
Přímo v areálu festivalu se pak bude prezentovat řada restaurací, z nichž některé nabídnou skutečně originální kulinářské zážitky. Avantgardní kuchař Petr Koukolíček bude podávat extrémní pochutiny – krajtu královskou, krokodýla, žáby či maso ze zebry - a představí i molekulární gastronomii. V dalším stánku u Petra Ocknechta se hosté zakousnou do specialit z hmyzu, oblíbená food blogerka Veronika KOKO Kokešová ve spolupráci s restaurací Tamarind Tree představí svoje chilli menu.
Areál festivalu se pro návštěvníky otevře v pátek 22. května v 15 hodin. „Hned první den předvedou své kuchařské show dvě krásné dámy – Karolína domácí kuchařka známá z TV Prima a herečka Markéta Hrubešová. Doplní je například velký milovník jídla Ivan Vodochodský a jak vařit zdravě a chutně ukáže výživový poradce Petr Havlíček,“ podotýká k programu úvodního dne Petr Jirásek.
Druhý den už kuchařský maraton začíná dopoledne. Na FRESH Festivalu se v sobotu 23. května představí jedna z nejlepších food blogerek u nás a zároveň plzeňská rodačka Veronika KOKO Kokešová, Petr Koukolíček se svým extrémním cateringem, Gondíci a největší hvězda mezi českými šéfkuchaři Zdeněk Pohlreich. Jeho tvář je s plzeňským festivalem spojená už od úplných začátků v roce 2011. „Akce má dobrou atmosféru, na pořadatele je spolehnutí a je to takové demokratičtější než ostatní festivaly. Na pódiu je skvěle vybavená kuchyň, moderátor je v pohodě a mám to blízko,“ říká se svým typickým humorem Zdeněk Pohlreich.
V závěrečné třetině festivalu, v neděli 24. května, uvaří z hmyzu Petr Ocknecht a své umění předvedou další dvě kuchařská esa – Marcel Ihnačák a Jiří Štift. „Vaření jako koníček se stalo velmi oblíbenou aktivitou a je to dobře. Jen málo co nás spojuje tak jako dobré jídlo. Loni jsem byl na festivalu v Pardubicích, který měl skvělou atmosféru, a letos se těším, že si to samé zopakuji v Plzni. Při mojí cooking show chci vařit z lokálních surovin, a proto jsem zvolil kuře z Loužné,“ říká Jiří Štift, Pohlreichův žák známý například z televizní soutěže MasterChef.
Úplně na závěr festivalu vyhlásí starosta Městského obvodu Plzeň 1 Mgr. Miroslav Brabec, který se v sobotu představí i v roli kuchaře, držitele titulu Západočeská restaurace roku 2015. Z patnácti špičkových restaurací, které nabídnou svá degustační menu, ji vyberou přímo návštěvníci FRESH Festivalu. Z dvacítky piv čepovaných v areálu zvolí také Pivo FRESH Festivalu. Kdo upřednostňuje spíše kvalitní vína, bude si moci vybrat z nabídky desítky vinařů.
Více informací na www.freshfestival.cz.
PROGRAM FRESH FESTIVALU PLZEŇ:
PÁTEK 22. května 2015 – vstupné 50 Kč
Whirlpool workshop stage
15:30 - 16:00 - Karolína domácí kuchařka - TV Prima
16:15 - 16:45 - David Jurásek - Davídkovo koření cooking show
17:00 - 17:30 - Marek Hora - Catler cooking show
18:00 - 18:30 - Markéta Hrubešová - Whirlpool cooking show
19:00 - 19:30 - Petr Havlíček - Whirlpool cooking show
OC Plaza Plzeň Cooking stage
15:00-otevření areálu
16:00 - 17:00 - Ivan Vodochodský
17:00 - 18:00 - Karolína domácí kuchařka - TV Prima
18:00 - 19:00 - Riccardo Lucque
19:00 - 21:00 - oldies disco
SOBOTA 23. května 2015 – vstupné 100 Kč
Whirlpool workshop stage
11:00 - 11:30 - restaurace Bohemia - Josef Straka
12:00 - 12:30 - Makro cooking show – Petr Stádník
13:00 - 13:30 - Veronika KOKO Kokešová
14:00 - 14:30 - Zdeněk Pohlreich vs. Prostřeno
15:00 - 15:30 - Mgr. Miroslav Brabec - starosta MO1 Plzeň
16:00 - 16:30 - Markéta Hrubešová - Whirlpool cooking show
17:00 - 17:30 - Plzeň 2015 - Michelin
18:00 - 18:30 - Petr Havlíček - Whirlpool cooking show
19:00 - 19:30 - Kamil Ščerba - Pivovarský dvůr Plzeň
OC Plaza Plzeň Cooking stage
10:00-otevření areálu
11:00 - 12:00 - Gondíci s.r.o. a Klára Michalová - PRIMA FRESH
12:00 - 13:00 - Zdeněk Pohlreich
13:00 - 14:00 - Whirlpool cooking show – Markéta Hrubešová
14:00 - 15:00 - Veronika KOKO Kokešová
15:00 - 16:00 - Makro cooking show – Petr Stádník
16:00 - 17:00 - Zdeněk Pohlreich
17:00 - 18:00 - Petr Koukolíček - extrémní catering
18:00 - 19:00 - Plzeň 2015 - Michelin
19:00 - 21:00 - oldies disco
NEDĚLE 24. května 2015 – vstupné 50 Kč
Whirlpool workshop stage
11:00 - 11:30 - Petr Ocknecht – entomofagie (vaření z hmyzu)
12:00 - 12:30 - Marcel Ihnačák
13:00 - 13:30 - Petr Havlíček - ZPMVČR cooking show
14:00 - 14:30 - Jiří Štift
15:00 - 15:30 - Whirlpool cooking show – Markéta Hrubešová
OC Plaza Plzeň Cooking stage
10:00 - otevření areálu
11:00 - 12:00 - Petr Havlíček - ZPMVČR cooking show
12:00 - 13:00 - Jiří Štift
13:00 - 14:00 - Marek Hora - Catler cooking show
14:00 - 15:00 - Petr Ocknecht - entomofagie
15:00 - 16:00 - Marcel Ihnačák
16:00 - 16:30 - vyhlášení vítězů - ceny předá Mgr. Miroslav Brabec – starosta MO1
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Čech na výletě v Dubaji ochutnal virální dubajskou čokoládu: Prozradil nám, kolik za ni zaplatil i jestli stojí za ten humbuk kolem
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Jak připravit dokonalou galaretku? Tradiční želatinový dezert má mnoho variant
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Komentáře