Kuchařka první republiky
1. 6. 2015 Tipy a triky
Z dělnického Žižkova až do kuchyně filmových hvězd
Jitka Rákosníková, Eva Všetíčková
Publikace autorek Jitky a Evy je výběrem toho nejlepšího z gastronomické tradice naší země – prvorepublikové kuchyně, která v sobě spojuje úctu k tradičním venkovským i regionálním jídlům a zároveň se inspiruje moderními vlivy tehdejších velmocí, například kuchyní francouzskou.
Seznámíte se s klasickou měšťanskou kuchyní tak, jak ji ve svých kuchařských knihách zachytili nejlepší autoři doby – Marie Janků-Sandtnerová, Anuše Kejřová, Marie Haškovcová, Iška Posnerová nebo Vilém Vrabec. Prostřednictvím autorek nahlédnete také do kuchyně filmových hvězd, Adiny Mandlové a Vlasty Buriana. Za ochutnávku jistě stojí i běžná jídla prostých lidí, která se vařívala třeba na pražském Žižkově.
Kapitoly Měšťanská kuchyně, Inspirace světem, Elegantní cukrařina, Dělnická kuchyně, U filmových hvězd, Domácí moučníky, Pokrmy téměř bezmasé doprovázejí nádherné fotografie Aleny Hrbkové i dobové obrázky. Jedinečný soubor receptů jednoho z nejzajímavějších období našich kulinárních dějin zaujme pamětníky i mladou generaci.
K dostání na www.smartpress.cz za 424 Kč
Autorky Kuchařky první republiky
Jitka Rákosníková původně vystudovala Filosofickou fakultu, obor španělština-dějepis a řadu let se pak věnovala výuce španělštiny na VŠE v Praze. Postupně se ale začala věnovat spíš svému koníčku – vaření, a hlavně psaní o něm. Působila v řadě časopisů (Elle, Esquire, Harper´s Bazaar, Marianne) a stále více se zaměřovala na gastronomickou žurnalistiku. Stála tak u zrodu časopisu Apetit, Pražského kulinářského institutu, časopisu F.O.O.D. a působila rovněž v časopisu Gurmet. Napsala několik kuchařek (Malí kuchaři, Česká domácí kuchařka, Polévky, Ořechy), editovala několik dalších a věnuje se také překladům (Jeffrey Steingarten, Mary Berry, Jamie Oliver). V době, kdy začala působit v gastronomických časopisech, také vzniklo její přátelství a spolupráce s Evou Všetíčkovou.
Eva Všetíčková vystudovala FAMU, obor dokumentární tvorba. Pracovala v Krátkém filmu a v České televizi. Od roku 2004 se začala profesionálně věnovat tomu, co ji opravdu baví – vaření. Začala redakční prací v gastronomických časopisech Gurmet, Apetit a F.O.O.D. a dál prohlubovala své znalosti v oboru. S Jitkou Rákosníkovou spolupracovala na dvoudílné knize Česká domácí kuchařka. Díky své sběratelské vášni pro staré kuchařské knihy a také přátelství s Jaroslavem Sapíkem, legendou české gastronomické scény, se kterým společně napsala kuchařskou knihu jeho rodinných receptů Můj divotvorný hrnec, se v poslední době čím dál více zabývá kuchyní našich předků. V současné době pracuje ve vydavatelství Burda.
Pozvání na besedu a autogramiádu s Jitkou a Evou:
úterý 9. 6. 2015:
Od 16:00 do 17:00 hod. v redakci nakladatelství, Smart Press, Velflíkova 1417/12, Praha 8 (účast nutné nahlásit předem na formanova@smartpress.cz nebo na tel: 608 265 337).
Kniha bude k dostání s výjimečnou slevou 40 %.
Recepty z Kuchařky první republiky, vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz
Paštičky z listového těsta plněné sýrovou pěnou
na 6 porcí
• 1 balení listového těsta, rozváleného
• 1 žloutek na potření
Z těsta vykrájíme formičkou o průměru 7 cm kolečka, u poloviny z nich vykrojíme středy, aby zůstal asi 1cm okraj. Plná kolečka potřeme rozšlehaným vajíčkem, položíme jedno vykrojené kolečko a v troubě předehřáté na 180 °C upečeme dozlatova. Vychladlé plníme různými druhy sýrové pěny.
Rajský sýr pěnový
• 300 g měkkého prolisovaného tvarohu
• 100 g másla
• trocha soli a cukru
• 100 g jemného, nejlépe domácího kečupu nebo prolisovaných konzervovaných loupaných krájených rajčat
• 120 ml šlehačky
• rajče a bazalka na ozdobu
V misce utřeme máslo s tvarohem do pěny. Vmícháme sůl, cukr, kečup a šlehačku a lehce prošleháme metlou. Naneseme do paštiček, ozdobíme proužkem rajčete a lístkem bazalky.
Sardelový sýr pěnový
• 300 g měkkého prolisovaného tvarohu
• 100 g másla
• 100 g prolisovaných sardelí
• troška nastrouhané cibule
• 120 ml šlehačky
• kapary a ančovičky na ozdobu
Připravíme tak jako sýr rajský, naneseme do paštiček, ozdobíme sardelkami a kapary.
Lososový sýr pěnový
• 300 g měkkého prolisovaného tvarohu
• 100 g másla
• troška soli
• půl lžičky nastrouhané cibule
• 100 g velmi jemně nakrájeného uzeného lososa
• 120 ml šlehačky
• několik snítek kopru
• plátek uzeného lososa na ozdobu
V misce utřeme máslo s tvarohem, přidáme sůl, cibulku, lososa, jemně nakrájený kopr a vše dobře promícháme. Potom přidáme šlehačku a směs metlou lehce prošleháme. Naneseme do paštiček. Ozdobíme proužky lososa a malou snítkou kopru.
Polévka z červeného zelí s brusinkami
• 200 g brusinek
• 1 hlávka červeného zel
• 2 vejce
• 200 ml zakysané smetany
• cukr, pepř, ocet, sůl na dochucení
Čerstvé brusinky povaříme ve vodě, až popraskají. Sušené předem namočíme a pak povaříme doměkka. Propasírujeme je přes síto. Zelí nakrájíme nadrobno, dáme vařit, přidáme k němu brusinky i se šťávou a uvaříme doměkka. Mimo oheň vmícháme rozšlehaná vejce a smetanu a poté polévku dochutíme – má mít jemně sladkokyselou chuť.
P.S. Tohle je převelice zajímavá variace na boršč, která pro nás byla příjemným objevem i z hlediska chuti (je podle receptu z knihy Františka Janalíka a Jiřího Marholda Tajemství židovské kuchyně). Díky použitým surovinám jde navíc o pokrm zdravý, lehký a moderní!
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak na skvělé linecké cukroví: Čím je naplnit a na kterou stranu mazat marmeládu, aby byl výsledek dokonalý
Vánoční trhy v Praze na Míráku lákají na pečená jablka v čokoládě, cukroví i andělské langoše za 140 Kč
Komentáře