Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Z dělnického Žižkova až do kuchyně filmových hvězd

Jitka Rákosníková, Eva Všetíčková

Publikace autorek Jitky a Evy je výběrem toho nejlepšího z gastronomické tradice naší země – prvorepublikové kuchyně, která v sobě spojuje úctu k tradičním venkovským i regionálním jídlům a zároveň se inspiruje moderními vlivy tehdejších velmocí, například kuchyní francouzskou.

Seznámíte se s klasickou měšťanskou kuchyní tak, jak ji ve svých kuchařských knihách zachytili nejlepší autoři doby – Marie Janků-Sandtnerová, Anuše Kejřová, Marie Haškovcová, Iška Posnerová nebo Vilém Vrabec. Prostřednictvím autorek nahlédnete také do kuchyně filmových hvězd, Adiny Mandlové a Vlasty Buriana. Za ochutnávku jistě stojí i běžná jídla prostých lidí, která se vařívala třeba na pražském Žižkově.

Kapitoly Měšťanská kuchyně, Inspirace světem, Elegantní cukrařina, Dělnická kuchyně, U filmových hvězd, Domácí moučníky, Pokrmy téměř bezmasé doprovázejí nádherné fotografie Aleny Hrbkové i dobové obrázky. Jedinečný soubor receptů jednoho z nejzajímavějších období našich kulinárních dějin zaujme pamětníky i mladou generaci.

K dostání na www.smartpress.cz za 424 Kč

Autorky Kuchařky první republiky


Jitka Rákosníková původně vystudovala Filosofickou fakultu, obor španělština-dějepis a řadu let se pak věnovala výuce španělštiny na VŠE v Praze. Postupně se ale začala věnovat spíš svému koníčku – vaření, a hlavně psaní o něm. Působila v řadě časopisů (Elle, Esquire, Harper´s Bazaar, Marianne) a stále více se zaměřovala na gastronomickou žurnalistiku. Stála tak u zrodu časopisu Apetit, Pražského kulinářského institutu, časopisu F.O.O.D. a působila rovněž v časopisu Gurmet. Napsala několik kuchařek (Malí kuchaři, Česká domácí kuchařka, Polévky, Ořechy), editovala několik dalších a věnuje se také překladům (Jeffrey Steingarten, Mary Berry, Jamie Oliver). V době, kdy začala působit v gastronomických časopisech, také vzniklo její přátelství a spolupráce s Evou Všetíčkovou.

Eva Všetíčková vystudovala FAMU, obor dokumentární tvorba. Pracovala v Krátkém filmu a v České televizi. Od roku 2004 se začala profesionálně věnovat tomu, co ji opravdu baví – vaření. Začala redakční prací v gastronomických časopisech Gurmet, Apetit a F.O.O.D. a dál prohlubovala své znalosti v oboru. S Jitkou Rákosníkovou spolupracovala na dvoudílné knize Česká domácí kuchařka. Díky své sběratelské vášni pro staré kuchařské knihy a také přátelství s Jaroslavem Sapíkem, legendou české gastronomické scény, se kterým společně napsala kuchařskou knihu jeho rodinných receptů Můj divotvorný hrnec, se v poslední době čím dál více zabývá kuchyní našich předků. V současné době pracuje ve vydavatelství Burda.

                                                                         

Pozvání na besedu a autogramiádu s Jitkou a Evou:

úterý 9. 6. 2015:

Od 16:00 do 17:00 hod. v redakci nakladatelství, Smart Press, Velflíkova 1417/12, Praha 8 (účast nutné nahlásit předem na formanova@smartpress.cz nebo na tel: 608 265 337).

Kniha bude k dostání s výjimečnou slevou 40 %.

Recepty z Kuchařky první republiky, vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz


Paštičky z listového těsta plněné sýrovou pěnou

na 6 porcí

• 1 balení listového těsta, rozváleného

• 1 žloutek na potření

Z těsta vykrájíme formičkou o průměru 7 cm kolečka, u poloviny z nich vykrojíme středy, aby zůstal asi 1cm okraj. Plná kolečka potřeme rozšlehaným vajíčkem, položíme jedno vykrojené kolečko a v troubě předehřáté na 180 °C upečeme dozlatova. Vychladlé plníme různými druhy sýrové pěny.

 

Rajský sýr pěnový

• 300 g měkkého prolisovaného tvarohu

• 100 g másla

• trocha soli a cukru

• 100 g jemného, nejlépe domácího kečupu nebo prolisovaných konzervovaných loupaných krájených rajčat

• 120 ml šlehačky

• rajče a bazalka na ozdobu

V misce utřeme máslo s tvarohem do pěny. Vmícháme sůl, cukr, kečup a šlehačku a lehce prošleháme metlou. Naneseme do paštiček, ozdobíme proužkem rajčete a lístkem bazalky.

 

Sardelový sýr pěnový

• 300 g měkkého prolisovaného tvarohu

• 100 g másla

• 100 g prolisovaných sardelí

• troška nastrouhané cibule

• 120 ml šlehačky

• kapary a ančovičky na ozdobu

Připravíme tak jako sýr rajský, naneseme do paštiček, ozdobíme sardelkami a kapary.

 

Lososový sýr pěnový

• 300 g měkkého prolisovaného tvarohu

• 100 g másla

• troška soli

• půl lžičky nastrouhané cibule

• 100 g velmi jemně nakrájeného uzeného lososa

• 120 ml šlehačky

• několik snítek kopru

• plátek uzeného lososa na ozdobu

V misce utřeme máslo s tvarohem, přidáme sůl, cibulku, lososa, jemně nakrájený kopr a vše dobře promícháme. Potom přidáme šlehačku a směs metlou lehce prošleháme. Naneseme do paštiček. Ozdobíme proužky lososa a malou snítkou kopru.

 

Polévka z červeného zelí s brusinkami

• 200 g brusinek

• 1 hlávka červeného zel

• 2 vejce

• 200 ml zakysané smetany

• cukr, pepř, ocet, sůl na dochucení

Čerstvé brusinky povaříme ve vodě, až popraskají. Sušené předem namočíme a pak povaříme doměkka. Propasírujeme je přes síto. Zelí nakrájíme nadrobno, dáme vařit, přidáme k němu brusinky i se šťávou a uvaříme doměkka. Mimo oheň vmícháme rozšlehaná vejce a smetanu a poté polévku dochutíme – má mít jemně sladkokyselou chuť.

P.S. Tohle je převelice zajímavá variace na boršč, která pro nás byla příjemným objevem i z hlediska chuti (je podle receptu z knihy Františka Janalíka a Jiřího Marholda Tajemství židovské kuchyně). Díky použitým surovinám jde navíc o pokrm zdravý, lehký a moderní!