Dorset apple cake: Anglický jablečný koláč se skořicí je nadýchaný a krásně vláčný, snadno ho připraví i začátečník
17. 9. 2023 Vaření
Urodilo se vám na zahradě hodně jablek a začínáte přemýšlet, jak je využít? Pokud byste rádi zpestřili svůj tradiční moučníkový repertoár, zkuste třeba Dorset apple cake. Tento koláč je báječně nadýchaný, voňavý, a když si jej dáte se šlehačkou nebo s krémem, budete nadšeni.
Jablečný koláč na anglicky způsob
Jablečných koláčů a moučníků je celá řada – od různých koláčů na plech přes ty z křehkého těsta po kynuté buchty, šátečky či rohlíčky až po nepečené moučníky. Nastrouhanými jablky se nastavuje i těsto na perník, přidat se mohou i do bábovky. Pokud rádi zkoušíte stále něco nového a hlavně hledáte nějaký na přípravu rychlý a snadný moučník, určitě oceníte recept na jeden méně známý – anglický koláč s dlouhou tradicí, který v Dorsetu na jihu Anglie patří k místní klasice.
Mohlo by vás zajímat
Koláč, který se dostal i do literatury
Dorset je hrabství v jižní Anglii, které se proslavilo svým nádherným pobřežím, hlavně krásnými přímořskými skalními útvary. Jde o oblast tak působivou, že se dostala i do literatury – odehrávají se tu třeba knihy slavného britského spisovatele Thomase Hardyho i básníka Williame Barnese, v jehož díle se poprvé objevila zmínka o speciálním jablečném koláči, který pak získal jméno po Dorsetu. Ačkoli dnes je zde tento koláč velmi slavný, ještě na začátku 19. století se nedal recept na něj najít v žádné kuchařce.
V jednom z prvních doložených receptů vypadal koláč úplně jinak a pekl se ze sušených jablek. Později se objevily různé kořeněné verze, v originálním receptu by ale měla převládat chuť jablek. Důležité hlavně je, aby měl koláč lehce křupavý povrch, který krásně kontrastuje s nadýchaným těstem. To vše dovádí k dokonalosti buď pudinkový krém nebo kopeček šlehačky, v Anglii jde spíše o tzv. clotted cream, což je speciální britská hustá smetana podobná mascarpone, která se ve Velké Británii podává se scones k tradičnímu čaji o páté.
Originální recept na jablečný koláč z Dorsetu
Těsto na samotný koláč je poměrně jednoduché. Jako tuk se do něj používá většinou máslo, ve starých receptech se však občas objevovalo i sádlo. Jablka se někdy předem prosypala cukrem, aby se z nich uvolnila šťáva a koláč byl pak vlhčí. Klidně je ale můžete dát na koláč rovnou a bude nadýchanější. A jak Dorset apple cake připravíte?
Budete potřebovat: 225 g másla pokojové teploty a další máslo na vymazání formy, 550 g jablek, šťávu z ½ citronu, 225 g světlého cukru muscovado (přírodní třtinový cukr), 300 g hladké mouky, 3 lžičky prášku do pečiva, 1 lžičku mleté skořice, 4 velká vejce, 1 lžíci mléka, moučkový cukr na posypání.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte obdélníkovou formu (o velikosti asi 30 cm x 23 cm, 4 cm hlubokou) máslem nebo ji vyložte pečicím papírem. Jablka rozčtvrťte, oloupejte, zbavte jádřinců. Nakrájejte je na tenké plátky a vložte je do mělké misky. Zalijte je citronovou šťávou a jemně promíchejte. Je důležité nakrájet jablka na velmi tenké plátky. Pokud budou plátky příliš silné, při pečení dostatečně nezměknou. Namočením do citronové šťávy zabráníte jejich zhnědnutí, navíc budou víc svěží a citron jim dodá šťavnatost.
- Do velké mísy dejte máslo, cukr muscovado, mouku, prášek do pečiva, ½ lžičky skořice, vejce a mléko. Důkladně šlehejte elektrickým ručním šlehačem asi 2 minuty, dokud nevytvoříte hladké a světlé těsto.
- Polovinu těsta dejte do připravené formy a rovnoměrně ji rozprostřete. Navrch položte polovinu plátků jablek a posypejte zbývající polovinou lžičky skořice. Na to vše rozprostřete zbytek těsta a povrch pečlivě uhlaďte. Při roztírání druhé poloviny těsta na jablka a skořici postupujte opatrně pomocí paletového nože, abyste neporušili vrstvu rozložených jablek. Nakonec těsto obložte zbývajícími plátky jablek a lehce je přitlačte k povrchu.
- Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte asi 40-50 minut nebo dokud koláč na povrchu nezezlátne. Upečený koláč nechte 10 minut vychladnout ve formě, poté uvolněte boky malým nožem a koláč vyklopte. Sundejte pečicí papír a nechte vychladnout na mřížce. Upečený koláč nakonec posypejte moučkovým cukrem.
Náš tip: Jednoduchou jablečnou buchtu navíc s čokoládovou polevou si můžete upéct i podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
News.dorsetcouncil.gov.uk: Cooking the Books – Dorset Apple Cake
Sainsburysmagazine.co.uk: Spiced Dorset apple traybake
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Přečtěte si Zobrazit více
K anglickému čaji se podávají scones: Tyhle nadýchané křehké koláčky s hustou smetanou a sladkým džemem připravíte snadno
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Domácí slazené mléko – salko: Chutná lépe než to z konzervy, je mnohem levnější a stačí jen tři suroviny