K anglickému čaji se podávají scones: Tyhle nadýchané křehké koláčky s hustou smetanou a sladkým džemem připravíte snadno
21. 4. 2023 Vaření
Zatímco u nás si spíš dopřáváme odpolední kávičku, v Anglii se neobejdou bez posezení u černého čaje. Anglický čaj o páté je zkrátka pojem a má dlouholetou tradici. Britové se navíc neodbývají jen čajem, ale povyšují ho na cream tea, když si k čaji dopřávají scones se šlehačkou a džemem.
Proč pijí v Anglii čaj o páté?
Pořádně si vychutnat svůj odpolední šálek kvalitního černého čaje, na to jsou ve Velké Británii mistři. Tento zvyk je tam natolik zakořeněný, že má i svůj vlastní název five o´clock tea neboli afternoon tea, tedy česky čaj o páté. Odpolední čajík může mít mnoho podob, přičemž jednou z nich je tzv. cream tea. Nejde o žádný krémový či smetanový čaj, ale o celou svačinku, jejíž součástí jsou kromě kvalitního černého čaje, nejčastěji Earl Grey, i malé koláčky scones podávané s džemem (obvykle jahodovým) a s hustou smetanou zvanou clotted cream. I když by to tak podle názvu mohlo vypadat, ta do čaje nepatří. Do něj si můžete přilít pouze mléko, neboť šlehačka je příliš těžká a kazí chuť samotného čaje.
Tradice anglického čaje o páté sahá až do dob renesance. Vše začalo v 16. století, kdy jistý obchodník dovezl do Anglie krabičku černého čaje. Největší popularity dosáhl čaj o páté v průběhu 18. a 19. století, kdy se stal doslova módní záležitostí a bylo zvykem se k této příležitostí i slavnostně obléct. Původně byl čaj o páté řešením, jak zahnat hlad mezi hlavními jídly, a kromě čaje se podávaly i různé druhy sendvičů a také zákusky, jako třeba právě scones.
Mohlo by vás zajímat
Cream tea jako specialita dvou hrabství
Cream tea je považován ze specialitu hrabství Devon, stejně tak populární je i v hrabství Cornwall, přičemž mezi sebou soupeří, který cream tea je vlastně ten pravý. V obou hrabstvích totiž tuto svačinku podávají trochu jinak a navíc se přou, který způsob servírování je ten správný. V Devonu scones nejprve potírají smetanou a teprve pak džemem, v Cornwallu to dělají naopak. I když je tato svačinka populární hlavně v těchto hrabstvích a Devon Cream Tea a Cornish Clotted Cream jsou dokonce chráněné názvy, narazit na ni můžete v mnoha podnicích po celé jihozápadní Anglii a dokonce ji i dnes nabízejí i některé londýnské restaurace. A navíc už na cream tea ani nemusíte nutně čekat až do pěti hodin, často se nabízí stejně jako samotný čaj o páté klidně už ve tři.
K čaji patří bochánky scones
Pokud byste si chtěli doma dopřát trochu britské odpolední pohody, kromě čaje byste měli mít i scones. Tyto anglické bochánky trochu připomínají naše buchty nebo škvarkové placky. Na rozdíl od nich jsou však lehce nasládlé, ne však úplně sladké, jsou bez náplně a nejsou nadýchané, ale spíš drobivé. Nepřipravují se ani z kynutého těsta, ale z těsta s kypřicím práškem, přičemž místo mouky se občas dělají i z ovesných vloček. Scones mohou být jen tak bez ničeho, do těsta se ovšem mohou vmíchat i brusinky, rozinky nebo čokoláda. Je poměrně snadné je upéct doma, nejlepší jsou totiž čerstvé, ještě teplé. Pak rychle osychají, a pokud je nesníte, je lepší je čerstvé zamrazit a pak rozpéct.
Scones vylepší smetana a džem
Abyste scones povýšili na cream tea, potřebujete clotted cream. Nejde o klasickou šlehačku, ale o hustou smetanu. V překladu totiž clotted cream znamená sražená smetana. Ta se dělá zahřátím a pak zchlazením plnotučného mléka. Díky tomu se na smetaně vytvoří sraženiny, tzv. clots.
Chutí pak tato smetana připomíná šlehačku, ale je hutnější a více máslová. U nás ji seženete jen ve specializovaných obchodech s britskými potravinami a obvykle je dost drahá. Klidně ji ale můžete nahradit mascarpone. Pak už stačí si jen nachystat nějaký dobrý červený džem (jahodový, malinový nebo ostružinový) a můžete si vychutnat svůj vlastní cream tea. A jak tedy připravit samotné scones?
Budete potřebovat: 350 g hladké mouky (nejlépe samokypřicí), 1 lžičku prášku do pečiva, ¼ lžičky soli, 85 g másla nakrájeného na kostičky, 3 lžíce moučkového cukru, 175 ml mléka, 1 lžičku vanilkového extraktu, 1 lžičku citronové šťávy, rozšlehané vejce na potření, džem a clotted cream nebo mascarpone k podávání.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Do velké mísy nasypejte hladkou mouku, ¼ lžičky soli a prášek do pečiva a promíchejte.
- Přidejte máslo a prsty promněte, aby vznikla směs připomínající drobenku. Vmíchejte moučkový cukr.
- Mléko trochu ohřejte, aby bylo teplé, ne však horké. Přidejte vanilkový extrakt a vymačkanou citronovou šťávu, pak ho na chvíli odstavte. Mléko přilijte do drobenky, promíchejte a vypracujte trochu lepivé těsto. Plech vložte do trouby a nechte ho nahřát.
- Na pracovní plochu nasypejte trochu mouky a vyklopte na ni těsto. Těsto a ruce si ještě trochu poprašte moukou a pak těsto 2-3krát přeložte, aby bylo trochu hladší. Poté z těsta vyválejte plát tlustý asi 2,5 cm a z něj vykrojte kulatým vykrajovátkem nebo skleničkou namočenou do mouky malé scones.
- Scones na povrchu potřete rozšlehaným vejcem a opatrně je položte na horký plech. Pečte 10 minut, dokud trochu nevyběhnou a na povrchu nezezlátnou. Jezte je ihned ještě teplé bohatě potřené džemem a smetanou nebo mascarpone.
Náš tip: Scones trochu připomínají americké sušenky cookies. Ty si můžete připravit s čokoládou podle našeho video receptu.
Wikipedia.org: Cream tea, Scones, Clotted cream
Thespruceeats.com: What Is the Difference Between a Cornish and Devon Cream Tea?
Radynacestu.cz: Čaj o páté: anglická tradice proslulá po celém světě
Zajezdyproskoly.cz: Cream Tea - čaj nejen o páté
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Skotské sušenky shortbread se přímo rozplývají na jazyku. Víte, jak je správně upéct?
Je to sýr, není to sýr? Mascarpone je základem tiramisu, ale hodí se i do slané kuchyně
K čemu může být dobrý hazard? To nejlíp věděl hrabě ze Sandwiche
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12