Jak na smažené zelí podle Aničky z MasterChefa: Odkoukala jsem ho od jednoho českého kuchaře, přiznává soutěžící
20. 9. 2023 Vaření
V dalším díle MasterChef Česko 2023 opět musel jeden z účastníků soutěž opustit. Kvůli dvěma nepovedeným jídlům šel tentokrát z kola ven Štefan. Kdo však mile překvapil byla Anička, ta se totiž dokázala “poprat” s vepřovou hlavou, z níž připravila líčka a ukázala také, jak se dělá výborné smažené zelí.
Zabijačka jako rodinná událost
Mladá soutěžící porotu svou volbou ingrediencí překvapila. Pro Annu Jarošovou však nešlo o nic neobvyklého. „Pocházím z vesnice, kde jsou zabijačky tradicí, u nás se každoročně také koná. Už jako malé dítě jsem k tomu měla velice kladný vztah, protože se vždy sešla celá rodina,“ vysvětlila Anička pro Toprecepty.cz s tím, že vždy šlo o velkou událost.
Mohlo by vás zajímat
Okoukaný recept
„Všechny praktické rady ohledně masa mi předal taťka s dědou, od nich jsem se všechno naučila. Jsem díky nim schopná naporcovat celé prase. Takže vykostit vepřovou hlavu byla pro mě hračka,“ svěřila se zdravotní sestra. Zároveň prozradila, proč jako přílohu zvolila smažené zelí.
„Odkoukala jsem to od jednoho českého kuchaře. A přišlo mi, že k tomuto pokrmu by se hodilo a zároveň by tam byl ten křupavý element, který má porota ráda,“ řekla Anička.
Mohlo by vás zajímat
Babiččina kuchyně
Mohlo by vás zajímat
Zelí ovšem nepřipravuje pouze tímto způsobem. „Nejčastěji ho doma vařím na kyselo s bramborovými taštičkami, plněnými uzeným masem. Ale nejraději mám zelí od mojí babičky, která ho dělá na sladko. Její zelí je prostě nepřekonatelné a hlavně nenapodobitelné,” říká Anička pro Toprecepty.cz. „Doufám, že se ho od ní jednou naučím přesně tak, jak ho dělá, protože je naprosto delikátní,” dodává.
Smažené zelí podle Anny Jarošové
Na přípravu skvělého zelí budete potřebovat jen 1 sklenici (nebo sáček) kysaného zelí (domácí je chutnější) a rostlinný olej.
Jak na to?
- Zelí si scedíme a necháme okapat.
- Na pracovní plochu rozprostřeme kuchyňské utěrky, na které dáme okapané zelí a osušíme ho.
- Mezitím v kastrůlku rozpálíme olej, ve kterém budeme, ideálně při teplotě 180 stupňů, zelí smažit.
- Malé množství osušeného zelí, zbaveného veškeré tekutiny, dáme do žáruvzdorného sítka a začneme smažit. Sítko ponoříme do oleje, chvilku smažíme a vytáhneme. Znovu sítko ponoříme. Tento proces opakujeme tak dlouho, dokud není zelí do zlatova a do křupava osmažené.
- Osmažené zelí dáme na kuchyňské utěrky a necháme okapat přebytečný olej. Tohle zelí můžeme přidat k jakémukoliv pokrmu, kde už třeba je zelí dušené, anebo jím lze ochutit i pečené kuře s bramborovou kaší či jiné pečené maso.
Náš tip: Nerezové sítko, ve kterém lze smažit, koupíte v domácích potřebách, k dostání je i v obchodním domě Ikea za 89 Kč.
Tip od Aničky: Všechnu vodu ze zelí vylévat nemusíme a můžeme ji použít jako dochucovalo do domácí majonézy. Ti, kdo ji mají rádi kyselejší, budou spokojeni.
Jak Anička bojovala v posledním kole MasterChef Česko 2023, zjistíte v naší fotogalerii:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Drama ve třetím díle MasterChef Česko 2023: Šílená kapitánka, krev a rvačka kvůli cibuli. Mrzí mě to, litoval Adam
Dojemný příběh Péti z MasterChefa: Když ho matka vyhodila z domu, postaral se i o sestru. Vařil jsem jí rajskou i špagety, říká
Holka u plotny radí: Kuličky z Lotus sušenek jsou připravené raz dva a stejně tak rychle budou mizet ze stolu
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalá dušená vepřová líčka: Chutí se vyrovnají těm telecím a nejlepší jsou na víně s kořenovou zeleninou
Jak na smažené zelí podle Aničky z MasterChefa: Odkoukala jsem ho od jednoho českého kuchaře, přiznává soutěžící
Z MasterChefa vypadla sympatická Nikola a nám se svěřila: Dělám z klasického jídla šílenost a někdy to nevyjde