Piškotové kakaové řezy s vanilkovým krémem a šlehačkou jsou skvělým moučníkem nejen na neděli
22. 9. 2023 Vaření
Přemýšlíte, co upéct na víkend a na ovocné moučníky už nemáte chuť? Pokud chcete připravit něco speciálního, vyzkoušejte piškotové řezy s jemným krémem, na povrchu ozdobené velkou vrstvou šlehačky.
Nedělní dezert z piškotového těsta
O víkendu máme čas upéct si něco speciálního. Tím může být právě dezert z piškotového těsta. Tyto dobroty vyžadují trochu zkušeností, ale s několika radami je úspěch zaručen a výsledkem je luxusní nadýchaný moučník. Základem může být piškotové těsto, třeba jako v našem případě v kakaové verzi, doplněné o lahodný vanilkový krém a korunované vynikající pevnou šlehačkou.
Mohlo by vás zajímat
Základní piškotové těsto
Jak připravit základní nadýchané piškotové těsto? Stačí se držet základních rad. Co vlastně potřebujete? Důležité je včas vyndat vejce z lednice, aby se přizpůsobily okolní teplotě, a potom správné oddělení žloutků a bílků a jejich samostatné našlehání. Toto těsto nepotřebuje přídavné kypřící látky. Kouzlo spočívá právě v našlehání. Bílky můžeme šlehat až deset minut, dokud z nich nevzniknou pevné špičky.
Žloutky zase šleháme do pěny spolu s cukrem. V závěru by měly mít bělavou barvu. Pro dokonalý efekt se při šlehání přidává horká voda.
Také se vyplatí prosát mouku. Bude kypřejší a bez případných nečistot. Do těsta se přidává postupně a opatrně.
Pečení piškotového těsta
Aby se těsto nevyboulilo, je zapotřebí práce s teplou troubou. Piškotové těsto je třeba dávat do dobře prohřáté trouby (180 °C). Když zvětší objem (5-6 minut) je třeba snížit teplotu o deset stupňů celsia.
Také je třeba, aby byl korpus upečený "tak akorát", což znamená, že z něj vyjde zapíchnutá špejle bez nánosu těsta. Nesmí se přepéct.
Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…
Piškotové kakaové řezy s vanilkovým krémem a šlehačkou
Na plech o rozměru 32 x 23 cm budete potřebovat: 5 vajec, 1 lžíci horké vody, 5 lžic krupicového cukru, 1 špetku soli, 5 lžic polohrubé mouky, 1 lžíci kakaa, 1 malou lžičku oleje. Na krém si připravte: 1 tvaroh ve vaničce, 30% smetanu ke šlehání, 4 lžíce pudinku s přípravou za studena (Vanilmix). Na dokončení: 4 lžíce rybízového džemu, 500 ml 33% smetany ke šlehání a kakao.
Jak na to? Plech vyložte papírem na pečení a troubu předehřejte na 180 °C. Rozklepněte vejce: zvlášť bílky, zvlášť žloutky, každé do samostatné mísy.
Do šlehací mísy dejte žloutky, přisypte cukr a vyšlehejte je spolu s horkou vodu a olejem do husté bílé hmoty.
Bílky vyšlehejte se solí do hustého sněhu. Výsledkem budou pevné špičky, které drží tvar. Do žloutkové hmoty přisypávejte po lžících mouku a kakao, průběžně promíchávejte a ručně zlehka metličkou vmíchejte sníh.
Těsto přemístěte na plech a stěrkou ho rovnoměrně rozetřete. Dejte do trouby a pečte 5-7 minut, než zvětší objem. Pak snižte teplotu na 170 °C, aby se těsto nevyboulilo. Pečte dál asi čtvrt hodiny.
Jestli je těsto hotové zjistěte pomocí špejle. Po vytáhnutí z těsta musí zůstat suchá. Upečený korpus nechte na mřížce úplně vychladnout. Pak ho potřete třeba rybízovým džemem.
Mezitím si v míse připravte krém ze všech ingrediencí. Na nejvyšší otáčky vyšlehejte krém. Nechte ho 10 minut stát, a pak krém navrstvěte na korpus. Vršek uhlaďte a dejte do chladu. Zatím ušlehejte hustou šlehačku ze smetany na šlehání. Navrstvěte ji na krém a vrch upravte zubatou stěrkou. Dejte vychladit. Pak nakrájejte řezy a přes sítko je poprašte kakaem.
Náš tip: Chcete vyzkoušet něco jiného z piškotového těsta? Připravte si nadýchanou piškotovou roládu podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Nepečený cheesecake: Vláčný tvarohový dezert s domácím karamelem a ovocným přelivem se rozplývá na jazyku a chutná fantasticky
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak vmíchat bílkový sníh do těsta. Při správném postupu budou moučníky krásně nadýchané