Manžel Marie Terezie František Lotrinský miloval francouzskou kuchyni, ale doma měl nařízeno jíst rakouská jídla
23. 9. 2023 Historie a zajímavosti
Žít v 18. století ve stínu manželky nebylo rozhodně běžné. Ačkoli manžel rakouské císařovny Marie Terezie František Štěpán byl oficiálně korunován císařem, ve skutečnosti šlo jen o titul bez politického významu. V soukromí byl skromný a okázalý život mu byl cizí. Francouzský původ nezapřel ve vztahu k dobrému jídlu.
Galantní Francouz
S manželkou Marii Terezií žili na tehdejší dobu v klidném a spokojeném manželství. Dokonce sdíleli i společnou ložnici, což u aristokratů nebyla vůbec běžná záležitost. To mu ovšem nebránilo v občasných záletech. Jako galantní francouzský šlechtic zval dámy svého srdce nejprve na večeře do paláců mimo Vídeň. Marie Terezie ale měla své špehy, takže téměř okamžitě vždy věděla, kde se manžel zrovna „zapomněl“.
František Lotrinský bývá často zobrazován jako flegmatik, ale i příjemný, okouzlující, trochu povrchní a smyslný člověk, který možná i dobrovolně respektoval autoritu své ženy.
Mohlo by vás zajímat
Vybraný jídelníček
Císařovna Marie Terezie se ráda dobře (a hodně) najedla. To měli s manželem společné. Rozdíl byl ve výběru jídelníčku. František Lotrinský byl zvyklý na vybranou francouzskou kuchyni. Ta v té době byla ovlivněna především královských dvorem Ludvíka XIV. a nabídka byla špičková.
Moderní tehdy ve Francii bylo vařit kaštanový krém s lanýži nebo dýňovou polévku. František si rád pochutnal i na zvěřinových pokrmech. Oblíbený byl zaječí guláš či pečený bažant. Každý chod se vždy zapíjel kvalitním – jak jinak – než místním vínem. Jemné moučníky se rozplývaly na jazyku a servírovaly se s horkou čokoládou nebo kakaem.
Mohlo by vás zajímat
Manželka se musí poslouchat
Na podobné pochoutky si ale František Lotrinský musel nechat zajít chuť a dopřávat si je pouze při případných cestách do Francie. Marie Terezie vládla v císařské domácnosti pevnou rukou. A když se rozhodla, že v Rakousku se mají jíst rakouské pokrmy z rakouských regionálních surovin, vídeňský císařský dvůr šel příkladem.
František tedy jako vždy poslechl a konzumoval doma pouze rakouská jídla. Abychom to ale uvedli na pravou míru: šlo o mimořádně chutné a špičkové pokrmy. A Marii Terezii se nedá upřít, že pozvedla úroveň rakouské gastronomie. Nicméně Františka táhlo jeho kulinární srdce do Francie.
Mohlo by vás zajímat
Co se servírovalo na vídeňském dvoře?
Některá jídla podle názvu úplně rakousky nevypadala, ale potraviny na jejich přípravu pro císařskou kuchyni kupovaly pouze lokální. To je případ janovských paštiček, miniaturních kuliček z listového těsta plněných ochuceným telecím masem. Poměrně často byl na jídelníčku předkrm v podobě nadýchaných šneků z kynutého těsta plněný pro změnu račím masem, protože si ho oblíbila Marie Terezie.
Z polévek se na císařském stole objevovala hrachová se smetanou, s kousky uzené ryby a malými plátky osmaženého chleba. Početná rodina Marie Terezie a Františka Lotrinského měla každý den k obědu nebo k večeři drůbež, kuře marinované v červeném víně bylo favoritem.
Pověstných sladkých teček na konec byl pokaždé velký výběr, ale ořechový dort se skořicí a muškátovým oříškem vedl.
Císařovna Marie Terezie se postupně projedla k obezitě. Její manžel také nebyl úplně nejštíhlejší. Ne zrovna ideální životospráva mohla být i jedním z důvodů, proč František Lotrinský roku 1765 v pouhých šestapadesáti letech náhle zemřel na infarkt.
Náš tip: František Lotrinský by určitě hrachovou polévku někdy rád vyměnil za nějakou typicky francouzskou, jakou je cibulačka podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
habsburger.net: Franz Stephan – Im Schatten Maria Theresias
falstaff.com: Die Lieblingsspeisen der Habsburger
servus.com: Ein königliches Menü à la Kaiserin Maria Theresia
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den francouzské omáčky
Traduje se, že francouzských opravdu mateřských omáček je celkem pět. Jsou to bešamel, velouté, espagnole, holandská a rajčatová. Z nich je možné… Číst více
Tajemství elixíru dlouhého života? Střeží ho mniši z kláštera Grande Chartreuse
Dějiny alchymistického umění pamatují řadu… Číst více
Křehké, lehké a krásně barevné: Návod na pravé makronky podle profi cukrářky
Byť k nám tenhle proslavený francouzský moučník… Číst více
Velikonoce ve Francii: Na stole nesmí chybět chřest s vajíčky a majonézovou omáčkou. Jak na to?
Velikonoce jsou ve Francii významným svátkem, a… Číst více
Chutě slavných: Napoleon Bonaparte snídal kuře, bál se fazolek a miloval čerstvé mandle, kterých klidně spořádal celý talíř
Milovaný i nenáviděný francouzský vojevůdce,… Číst více
Cukrářka Míša Landová poradí, jak na dokonalé makronky s arašídy a mléčnou čokoládou
Francouzské elegantní a pestré makronky se na… Číst více
Ve Francii zakázali prodej pálivých českých chipsů, jsou prý nebezpečné pro zdraví. Varujeme před tím, brání se výrobce
Výzva na internetu, chipsy s vysokým obsahem… Číst více
Lékařka Kateřina Kotíková k zakázaným českým chipsům: Po požití většího množství chilli hrozí zvracení i šok, pomoci může mléko
Francouzská média minulý týden informovala o… Číst více
Malá útrata nebo nedostatečné spropitné, důvody, proč vás do některých restaurací v Saint-Tropez nepustí
Slavný filmový četník by se divil. V jeho Saint… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Císař František Josef I. miloval obyčejný chléb a kyselé mléko, neodolal vařenému hovězímu masu „tafelspitz“
Královna Marie Antoinetta milovala croissanty, vodu si nechávala dovážet a pila ji s květy pomerančovníku
Holka u plotny radí: Jak na výborný retro ořechový dort? S pudinkovo-máslovým krémem a provoněný rumem chutná skvěle