Královský koláč z křehkého těsta: Shora křehký a uvnitř vláčný moučník s tvarohem připravíme raz dva
27. 9. 2023 Vaření
Křehké těsto je jednoduché na přípravu, i proto tolik oblíbené. Pokud z něj připravíte královský koláč, tedy řezy v kakaové variantě proložené tvarohem, budou mít strávníci jen slova chvály.
Křehké těsto
Křehké těsto je oblíbené už jen proto, že obsahuje jen několik ingrediencí. Jeho příprava je navíc tak jednoduchá, že ji zvládnou i začátečníci v kuchyni a ještě sklidí pochvalu za výborný dezert. Připravit z něj můžete třeba královský koláč, který má lahodně vláčný vnitřek a horní a spodní vrstva je zase báječně křehká. Vynikající moučník se rozplývá v ústech.
Mohlo by vás zajímat
Práce s křehkým těstem
Když pracujeme s křehkým těstem, potřebujeme, aby bylo pevné, ne rozteklé. Proto používáme ztuhlé, pouze nasekané máslo. Třetinu množství vypracovaného těsta dokonce dáváme na chvíli do mrazničky zatuhnout, aby se pak s ním lépe pracovalo.
Tvarohová náplň do koláče z křehkého těsta
Tvarohová náplň do tohoto koláče může mít různou podobu. Může se v ní kombinovat tvaroh a sníh, přičemž se dává 250 g tvarohu, 250 g cukru moučky, 1 vanilkový cukr, 4 žloutky a sníh ze 4 bílků, který se přimíchává až nakonec.
V další variantě se využívá větší množství tvarohu a uvařený pudink. Potřebovat budeme: 750 g tvarohu, cukr (dle chuti), 2 žloutky, 3 lžíce rumu, uvařený pudink z ½ sáčku vanilkového pudinku a 250 ml mléka, a sníh ze 2 bílků. Zvolit si můžeme ale také variantu s tvarohem a máslem, jako je to uvedeno níže v receptu. Do ní se dává pouze pudinkový prášek.
Pokud kouzlo vaření a dobrého jídla teprve poznáváte, nemusíte se ničeho bát. Právě při práci v kuchyni totiž nejvíc platí - s chutí do toho a půl je hotovo! Nadšení a touha experimentovat s…
Královský koláč
Na královský koláč budete potřebovat: na těsto: 400 g hladké mouky, 200 g másla, 200 g cukru, 40 g kakaa, 1 vejce a 1 prášek do pečiva. Náplň: 250 g másla, 250 g cukru, 500 g polotučného tvarohu, 3 vejce, 1 vanilkový cukr a 1 vanilkový pudink.
Jak na to? Do velké mísy nasypte mouku, cukr, prášek do pečiva, kakao a vše promíchejte. Pak do směsi rozklepněte vejce a přidejte máslo. Vypracujte těsto. Rozdělte ho na tři třetiny. Třetinu zabalte do igelitu a dejte do mrazničky. Zbývající dvě dejte na pracovní plochu, vyválejte těsto a přesuňte ho na plech vyložený pečicím papírem.
Troubu předehřejte na 180-190 °C. V další míse smíchejte ingredience na náplň: máslo, cukry, tvaroh (zkoušeli jste už vyrobit vlastní tvaroh?), pudinkový prášek a rozklepněte k nim vejce. Vše dobře promíchejte a rovnoměrně rozetřete na vyválené těsto. Vyndejte zbylé těsto z mrazničky a nastrouhejte ho navrch koláče. Plech dejte do předehřáté trouby a pečte zhruba 35-40 minut.
Náš tip: Připravte si strouhaný koláč podle tohoto videoreceptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Už jste se setkali s pojmem "krém Chantilly" a nevíte, co se skrývá za honosným názvem? Hned vám to vysvětlíme
Cuketový perník voní skořicí a nadchne svou vláčností. Navíc je jednoduchý na přípravu a hotový je do hodiny
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Poctivý domácí tvaroh zvládne i úplný začátečník. Stačí se vyzbrojit teploměrem a trpělivostí