Co udělat se zelenými rajčaty? Usmažte je, dejte do papírových pytlíků s jablky, nebo je naložte i s kořením
26. 9. 2023 Vaření
Rajčata letos zažívají dvojí období. Buď se při slunečném počasí obsypou červenými plody, nebo při chladnějších dnech a kvůli dešti „produkují“ jenom ty zelené. Ani ty však nemusí skončit na kompostu nebo v popelnici. Za pomoci několika receptů a tipů totiž zužitkujete i nezralé plody.
Jak se zbavit nebezpečí
Přestože je známo, že zelená rajčata, obsahující solanin, jsou ve vyšších dávkách zdraví nebezpečná, existuje mnoho způsobů, jak je konzumovat, aniž bychom se jich museli bát. Jen pozor, zelená rajčata v jakékoliv úpravě bychom měli jíst jen v malém množství, pro děti se nedoporučují vůbec.
Nejjednodušší a zřejmě i nejbezpečnější je nechat plody dozrát. K tomu můžeme použít buď „italský trik“ nebo radu, kterou nabízejí odborníci.
Mohlo by vás zajímat
Italský fígl
Kouzlo postupu z Apeninského poloostrova spočívá v tom, že rajčatové keře zbavíte všech viditelně poškozených plodů, odstraníte i listy a poté rajčata vytrhnete ze země. Důležité je, abyste měli na keřích i kořeny, za něž je zavěsíte na místo, kde budou v teple. To je totiž pro dozrávání rajčat důležitější než slunce.
Papírová krabice
Ještě lehčí je zelená rajčata natrhat v celých hroznech a umístit je například do krabice vyložené novinami či pečícím papírem. Mezi rajčata vložte banán, červené rajče nebo zralá jablka. Díky těmto „pomocníkům“ se nezralé plody postupně promění na krásná červená rajčata. Nezapomeňte však na to, že je potřeba mít krabici na místě, kde je pokojová teplota.
Vyrobte si salsu i polévku
Dalším způsobem, jak si poradit s nezralými rajčaty, je jejich kuchyňská úprava. Například si můžete připravit perfektní salsu, která se hodí nejen k masu, ale také si do ní můžete namáčet nachos. Stačí jen opéct rajčata, cibuli a česnek a pak je spolu s koriandrem a limetkou rozmixovat do hladka.
Skvěle chutná i polévka ze zelených rajčat. Ta jen opečete s cibulí a česnekem v troubě a poté je dokonale smícháte se zeleninovým vývarem. Za zkoušku stojí rozhodně i čatní. To se hodí například k pečenému kuřeti nebo vepřovým kotletám, můžete ho přidat do hot dogů nebo si jím jen potřít toust se smetanovým sýrem.
Smažení a nakládání
Oblíbená jsou i smažená zelená rajčata. Jejich příprava je také velmi jednoduchá. Nakrájená rajčata stačí posolit, nechat vypotit a pustit se po obalení v mouce, mléku s vejcem, strouhance, drcených kukuřičných lupíncích a směsi koření. Pak už jen hurá na pánev. Výborný způsob uchování zelených rajčat je jako u mnoha druhů zeleniny zavaření a nakládání.
Nakládaná zelená rajčata
Na přípravu netradiční zavařeniny budete potřebovat: 1,5 l zavařovací sklenici s víčkem, zelená rajčata, 3 stroužky česneku, 250 ml octa, 250 ml vody, 1 lžičku sušeného kopru, ½ lžičky kurkumy, 8 kuliček černého pepře, 12 g cukru krupice, 20 g soli.
Jak na to?
- Do sterilované sklenice naskládejte na měsíčky nakrájená rajčata. Pokud používáte cherry rajčata, stačí je překrojit napůl.
- V rendlíku smíchejte ocet, vodu, rozmačkaný česnek, kopr, pepř, kurkumu, cukr a sůl. Za občasného míchání přiveďte k mírnému varu, aby se cukr a sůl rozpustily.
- Poté nalijte nálev do sklenice. Poklepáním o stůl z ní uvolněte vzduchové bubliny a následně pevně zašroubujte víčko. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Před konzumací uchovávejte v chladničce alespoň 24 hodin.
Náš tip: Nakládaná zelená rajčata se skvěle hodí do hamburgerů a hot dogů, použít jdou do salátových zálivek, na sendviče nebo jako ozvláštnění domácího hummusu.
Zkuste si podle našeho videoreceptu naložit i klasická rajčata:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Banánová káva z TikToku: Nejnovější hit sociálních sítí má krémovou konzistenci a je výtečným spojením kávy a dezertu
Recept na skvělý rajčatový džem: Provoněný skořicí a hřebíčkem a dochucený špetkou pepře chutná fantasticky
Itálie na talíři: Aby lasagne chutnaly fantasticky, je důležité připravit perfektní boloňskou omáčku a správně zacházet s těstovinami
Přečtěte si Zobrazit více
Sušená rajčata: Jejich příprava je jednoduchá a stačí jen pár ingrediencí, pozor ale na na bylinky, které použijete
Zelená rajčata, která už neuzrají, můžete zpracovat do čalamád nebo jiných zavařenin
Meruňkové čatní: Kombinace meruněk s jablky a octem vytvoří jemnou sladkokyselou chuť, tu pikantní dodá závor a chilli