Voňavý jablečný perník podle Josefa Maršálka: Těsto nikdy nešlehejte, jen opatrně míchejte, radí cukrář
28. 9. 2023 V kuchyni s VIP
Jablka má určitě doma většina českých domácností. Není třeba je ovšem používat při sladkém pečení pouze do štrůdlu. Jak tvrdí Josef Maršálek, jablečný perník je fantastickým dezertem, který potěší každého svou vláčností, skvělou chutí i netradiční čokoládovou polevou.
Jak zpracovat jablka
Oblíbený cukrář se do výroby jednoduchého, ale lahodného dezertu pustil v pořadu Buchty po ránu. Jak upozornil, prvotně je důležité si dát pozor, jak jablka do perníku nastrouháme. „Musí to být nahrubo, aby šťáva, vláčnost a chuť zůstala v nich,“ vysvětlil Josef Maršálek. Jeho moderátorská kolegyně Tereza Bebarová k tomu dodala, že je dobré jablka neloupat, protože ve slupce je nejvíc vitamínů.
Místo jablek použijte třeba dýni
Zároveň připomněla, že v dřívějších dobách bylo běžné, že se do perníku dávala kromě ovoce i zelenina. „Jde nahrubo nastrouhat cuketa, dýně, mrkev nebo třeba hrušky,“ potvrdil Maršálek. Vysvětlil také, proč je potřeba mít kromě čerstvých jablek připravena i ta sušená, která se použijí na dozdobení. „My cukráři, co máme uvnitř, máme i nahoře,“ sdělil s úsměvem.
Mohlo by vás zajímat
Vláčný jablečný perník s čokoládou
Na přípravu skvělého perníku s polevou podle Josefa Maršálka budete potřebovat: 150 g polotučného mléka, 175 g rostlinného oleje, 2 velká jablka, 300 g hladké mouky, 25 g kakaa, 200 g cukru krupice, 2 vejce velikosti M, 12 g prášku do pečiva a 2 g soli.
Na dokončení: 100 g hořké čokolády, 120 g bílého jogurtu, 100 g meruňkového džemu a plátky sušených jablek.
Jak na to?
- Jablka rozpůlíme, odstraníme jadřince a bubáka, poté je nastrouháme nahrubo do mísy.
- Přidáme mouku a všechny ostatní sypké ingredience.
- Nyní přijdou na řadu všechny tekuté ingredience, tedy olej, mléko, vejce. Stěrkou vymícháme dohladka, nešleháme.
- Těsto nalijeme do formy na chleba, vyložené pečícím papírem. Lze použít i plech a ve výsledku udělat z perníku řezy.
- Formu vložíme do trouby předehřáté na 160 °C horkovzduch a pečeme 45-50 minut. Před vytažením zkusíme špejlí.
- Upečený perník necháme vychladnout. Poté ho po horní části potřeme meruňkovým džemem.
- Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu. Přidáme do ní jogurt a rychle zamícháme. Jogurt čokoládu zchladí a ta začne houstnout.
- Polevu naneseme na perník, potřený marmeládou. Navrch přidáme sušená jablka, tedy křížaly.
Rady slavného cukráře:
- Pokud nemáte kypřící prášek, můžete za jeho 12 gramů použít 1 gram jedlé sody. „Když jí však dáte moc, spojí se s tukem a vytváří mýdla, je to potom nejedlé,“ varuje Maršálek.
- Sypké ingredience vždy míchejte dohromady, než přidáte tekutinu, aby se krásně spojily.
- Čokoládu nepřipravujte v rendlíku „nasucho“, to byste ji spálili. Pokud se vám nechce ztrácet čas vodní lázní, lze použít mikrovlnnou troubu. Rozpouštíme pomalu a každých 30 vteřin mícháme.
Jak probíhalo natáčení Buchet po ránu zjistíte v naší fotogalerii:
Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pekli po dvacet nedělí známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidali i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Čím nahradit prášek do pečiva? Máme pro vás několik tipů. Pomohou šlehaná vejce, jedlá soda i alkohol
Které potraviny nedávat do mikrovlnky? Nebezpečí hrozí nejen u ohřívaných hub, ohrozit zdraví může i špenát nebo celer
Voňavý jablečný perník podle Josefa Maršálka: Těsto nikdy nešlehejte, jen opatrně míchejte, radí cukrář
Přečtěte si Zobrazit více
Sezona letních jablek je tady. Tohle je 5 nejlepších způsobů, jak je zpracovat. Připravte z nich pikantní čatní nebo jablečný ocet
Jak skladovat mošt, aby vydržel rok i déle? Pomůže nejen mrazák či lednička. Musíte však dbát několika rad, říká odborník
Jak správně nasušit křížaly? Připravte si zdravé mlsání pro celou rodinu