Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí šípkový džem: Nejsladší je z přemrzlých šípků a nemusí být jen ke kančímu, báječně chutná v koláčích
Zdroj: Pxhere a Freepik/koláž Toprecepty.cz

Na šípkový čaj nemáte z dětství kvůli jeho kyselosti ty nejlepší vzpomínky? Pokud zvažujete dát šípkům ještě šanci, je šípková zavařenina tou nejlepší možnou volbou. Je sice trochu pracnější, ale odvděčí se vám úžasnou sladkokyselou chutí. 

Šípky pro posílení imunity

Šípky jsou jedním z typických plodů podzimu, které díky výrazné červené barvě září z keříků do daleka. Plody růže šípkové dozrávají na konci září a během října, a i když je jejich trhání poměrně nepříjemné vzhledem k trnům, které se na větvičkách nacházejí, stojí za to na ně aspoň jednou vyrazit. Šípky jsou totiž plné vitaminů a minerálů a posilují tak imunitu, což nám během sychravého podzimu určitě přijde vhod. 

Kdy na sběr šípků?

Na šípky je třeba vyrazit, když jsou dostatečně zralé. To poznáte podle toho, že jsou krásně červené, lesklé a pevné. Oranžové jsou ještě nezralé, moc měkké zase přezrálé. Určitě nesmí být plesnivé a nahnilé. Šípky je třeba sbírat předtím, než udeří první mrazíky. Po nich mohou přijít o část vitaminů.

Přemrzlé šípky zase mnohem sladší, takže se výborně hodí právě na zavařeninu. Navíc jsou rovněž větší a měkčí. A čím se na sběr šípků vybavit? Červené plody je nejlepší dávat do košíku či do plátěného nebo papírového sáčku, v igelitovém by se zapařily. A hlavně nezapomeňte na rukavice, abyste se nepopíchali. 

Šípkový džem k masu i na koláče

Šípkový džem je jedním z nejlepších produktů, které můžete ze šípků získat. Je lehce nakyslý, až svíravý, ale i příjemně sladký. Jako sladidlo se do ní dává klasický cukr, použít však lze i třtinový nebo med, který marmeládu povýší na ještě zdravější produkt.

Džem ze šípků je aromatický již sám o sobě, klidně jej ale možné její chuť zvýraznit kořením, jako jsou skořice nebo hřebíček. Přidat můžete i trochu citronové kůry. Pokud jste viděli film Slavnosti sněženek, určitě víte, že nejlepší možností, jak zavařeninu využít, je připravit z ní omáčku ke kančímu masu nebo vůbec ke zvěřině. Hodí se však i do koláčů nebo na slepování sušenek včetně lineckého pečiva. 

Jak na vynikající šípkový džem

Na přípravě šípkového džemu je nejsložitější sběr samotných šípků a jejich čištění, neboť je nutné z nich odstranit stopky a „bubáky“. Naštěstí není nutné čistit plody od drobných pichlavých chloupků, které jsou na jejich povrchu. Ty se totiž rozvaří, navíc se pak marmeláda navíc ještě mixuje nebo propasíruje, takže je krásně hladká. A jak ji tedy uděláte?

Budete potřebovat: 1 kg šípků, 350 g třtinového cukru, ½ lžičky mletého hřebíčku, ½ lžičky kyseliny citronové, kůru z poloviny citronu, citronovou šťávu z poloviny citronu, vodu na podlití, případně želírovací prostředek. 

  1. Šípky rozpulte, zbavte stopek a bubáků, větší šípky rozkrojte a vydlabejte z nich semínka. Menší lze použít celé. 
  2. Pak dejte šípky do hrnce a zalijte je vodou tak, aby byla voda asi 3 cm nad šípky. Přidejte kůru z citronu a vařte, až se šípky rozvaří.
  3. Rozvařené šípky propasírujte, přidejte kyselinu citronovou, mletý hřebíček, cukr a šťávu z citronu. Za stálého míchání provařte, dokud džem nezhoustne. Případně můžete přidat želírovací přípravek.
  4. Ještě horký džem přelijte do dobře vymytých skleniček, zavíčkujte je a obraťte dnem vzhůru. Nechte trochu vychladnout a otočte zpět. 

Náš tip: Pikantní chuť dodá šípkový džem i palačinkám podle našeho videoreceptu.

Recepty k tomuto článku