Která jídla patří k babímu létu? Perfektně se hodí třeba pečená dýně, zeleninové a ovocné šťávy či dobře zvolený koláč
2. 10. 2023 Životní styl
Babí léto, nazývané občas kvůli době, kdy přichází, také jako Svatováclavské, je posledním obdobím oblíbeného teplého a slunečného ročního období. Právě v těchto dnech se tak již postupně připravujeme na podzim. Jak ovšem ovlivní babí léto váš jídelníček, pokud chcete jít s trendy a které pokrmy byste měli při jeho sestavování zvolit? Nechte se inspirovat našimi tipy.
Jde i o zdraví
Přechod z léta do podzimu znamená pro náš organismus podstatnou změnu. Především se to týká našeho žaludku, sleziny a slinivky. Právě kvůli jejich zdraví je důležité, abychom dobře zvolili potraviny, které budeme v tomto mezidobí, takzvaném babím létě, konzumovat. Je totiž také podstatné se připravit na chladnější období, které náš organismus čeká v brzké době.
Mohlo by vás zajímat
Šťávy z ovoce i zeleniny
Prioritou by tak mělo být ovoce a zelenina, které nám dodají nejen potřebné vitamíny, ale také posílí naší imunitu. Skvěle pomohou například šťávy, v nich totiž zkombinujeme vše zdravé, co nám plody z naší zahrady či obchodu nabízejí. Jedná se také o smoothie nebo kvalitní domácí mošty.
Na výrobu šťáv se skvěle hodí například jablka, řapíkatý celer, čerstvý špenát, červená řepa, citrusy nebo mrkev. V různých kombinacích se totiž dají v odšťavňovači vytvořit nápoje, které nebudou potřebovat další cukr navíc a uchovají si svůj vitamínový přínos.
Mohlo by vás zajímat
Na scénu nastupují polévky
Počítejte však s tím, že až začnou ustupovat vyšší teploty a nastane spíše chladno, bude nutné volit především teplé pokrmy i nápoje. Na snídani tak bude nejlepší volbou třeba ovesná kaše, dejte si ovšem pozor na přebytečné užívání cukru. Doslazujte spíše ovocem.
Dobrou volbou pro oslazení dalších pokrmů jsou třeba dýně a mrkve. Například polévky z obou těchto druhů zeleniny skvěle zasytí a potěší svou nasládlou chutí, které ovšem není dosaženo přidáváním cukru, nýbrž přírodní sladkostí použité zeleniny.
Luštěniny doporučeny
Pokud budete volit vydatný oběd či večeři, rozhodně do svého jídelníčku přidejte luštěniny, převážné hrách, čočku a fazole. Když k nim přidáte třeba na másle opečeného pstruha, nejen, že se dobře najíte, ale navíc dodáte tělu zdraví prospěšné vitamíny, vláknu a minerály.
Dezertem můžete zhřešit
Jako dezert můžete zvolit třeba jablečný koláč, u něj ovšem musíte zapomenout na všechny poučky o tom, že se máte vyhýbat cukru. Jednou za období babího léta zahřešit nevadí.
Čas slunného a přes den velmi teplého počasí se obvykle objevuje do 2. října, letos se ale zdá, že bude delší. To je dostatečně dlouhá doba na to, aby se nějaký výživový prohřešek dal přehlédnout. Pokud ovšem sáhnete po výše zmiňované dýni, určitě to bude také fajn.
Pečená dýně s cibulí, kari a libečkem
Na chuťovku z populární odrůdy dýně budete potřebovat: 300 g dýně Hokkaido, 2 středně velké cibule, lžičku římského kmínu, lžičku kari, lžičku sušeného česneku, hrst libečku, snítku máty, 2 lžíce olivového oleje, sůl a pepř. Na dip: 200 g řeckého jogurtu, 4 stroužky česneku a lžičku olivového oleje.
Jak na to?
- Dýni rozpůlíme a vydlabeme z ní semínka. Pote ji rozdělíme na kousky. Cibule oloupeme a rozřežeme na klínky.
- Na plech vyložený pečícím papírem položíme dýni, kterou posypeme kořením a přidáme i libeček a mátu. Cibulí posypeme okořeněnou dýni.
- Vše zalijeme olivovým olejem.
- Plech dáme do trouby předehřáté na 160 stupňů a pečeme 45-50 minut. Po každé čtvrthodině kousky dýně obrátíme.
- Servírujeme s řeckým jogurtem, ochuceným rozmačkaným česnekem a kapkou olivového oleje.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pět nejlepších jídel z červené řepy: Jak na dokonale krémový hummus, rizoto s řepou nebo řepové carpaccio
Pět nejlepších jídel z dýně hokaido: Polévka ochucená tymiánem, pečená dýně se sýrem i lahodná omáčka na těstoviny
Čočkové tofu nadchne nejen vegetariány: Podle tohoto jednoduchého receptu ho zvládnete připravit jako nic
Přečtěte si Zobrazit více
Jak skladovat mošt, aby vydržel rok i déle? Pomůže nejen mrazák či lednička. Musíte však dbát několika rad, říká odborník
Pět nejlepších jídel z kořenové zeleniny: Mrkev chutná se smetanovou omáčkou, celer smažený a červená řepa pečená
Pečená plněná dýně hokkaido: Masová náplň se pomalu dusí pod dýňovou pokličkou a se sýrem chutná fantasticky