Dokonalé bramborové krokety: Aby byly uvnitř vláčné a na povrchu křupavé, musí se hlavně správně smažit
4. 10. 2023 Vaření
Patříte k těm, kteří si v restauracích dávali raději místo hranolek krokety? Dřív se často a všude nabízely i samotné stejně jako dnes hranolky s kečupem nebo tatarkou, dnes již tak běžné nejsou. Pokud se vám po nich zastesklo, můžete si je vyrobit doma z čerstvých brambor.
Místo hranolek krokety
Krokety jsou oblíbenou bramborovou přílohou, nemusejí být ale nutně z brambor. Populární jsou i krokety rýžové, dají se udělat i z luštěnin, sýrové, s masovou náplní nebo rybí. Společný je jim vždy vláčný střed a křupavá kůrčička na povrchu.
Nejběžnější jsou krokety bramborové, které se dřív v restauracích nebo i ve stáncích na koupališti prodávaly celkem běžně jako taková luxusnější alternativa hranolek a zbožňovaly je hlavně děti. A to jsou přitom krokety spíš takovým nouzovým produktem, do kterého můžete zpracovat třeba přebývající bramborovou kaši nebo zbylou rýži.
Mohlo by vás zajímat
Dobrota původem z Francie
Jistý závan luxusu však lze u kroket spatřovat v jejich původu. Jde totiž o specialitu francouzské kuchyně, a to už přece něco musí znamenat. I samotný název kroketa pochází z francouzštiny a je odvozen od slova croquer, jež znamená křupat.
Tzv. croquets se připravovaly zřejmě již v 17. století. Už tehdy měly podobu malých kuliček, větších koulí nebo šištiček či placiček vytvarovaných z nějaké husté rozmixované směsi (třeba právě bramborové kaše), která se po vytvarování nakonec obalila ve strouhance a osmažila v oleji dozlatova.
Krokety mohou být jen obyčejné, třeba právě bramborové, jež lze vylepšit kořením či bylinkami nebo dalšími ingrediencemi, třeba masem, mořskými plody, zeleninou, sýry nebo houbami. Ty mohou být do krokety vpraveny rovněž formou náplně v jejím středu. Už v minulosti se tak do kroket dávaly třeba i lanýže.
Stačí vám jen tři ingredience
Základem dobrých bramborových kroket jsou hlavně kvalitní brambory, nejlépe ty moučné, z nichž se připravuje bramborová kaše. Pokud by se vám moc rozpadaly, můžete je zahustit moukou, ale raději to s ní nepřehánějte, aby krokety nepřipomínaly tuhostí spíš golfové míčky.
Kromě brambor pak potřebujete pro základní verzi už jen vajíčka sloužící jako pojivo a strouhanku. Klasickou strouhanku z pečiva však můžete nahradit případně i najemno mletými mandlemi, které z kroket udělají o trochu větší delikatesu.
Osmažené pěkně dokřupava
Vytvarované krokety pak už stačí jen osmažit krásně dozlatova. Právě tento krok není radno podceňovat. Aby byly kuličky krásně křupavé a dobře propečené, je třeba je smažit ve vyšší vrstvě oleje při teplotě cca 170-180 °C. Nejlepší je to samozřejmě ve friťáku, menší množství však snadno usmažíte i v malém kastrůlku. Jen je třeba myslet, abyste v něm měli oleje dostatek.
Vrstva oleje by měla být cca 4-5 cm (krokety musí plavat), jen pozor, aby olej nesahal výš než do dvou třetin výšky rendlíku, pak by příliš neprskal okolo.
Krokety raději smažte postupně. Po první dávce pak vyzkoušejte, zda jsou krokety dostatečně udělané i uvnitř a budete vědět, jak dlouho smažit zbylé.
Jak na klasické bramborové krokety?
Navnadili jsme vás na přípravu této přílohy? Nebo jste jen dostali chuť si připravit tuto bramborovou chuťovku? Můžete si ji připravit třeba hned podle našeho receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 750 g brambor, 2 žloutky, sůl, muškátový oříšek, 1 celé vejce, strouhanku a olej.
- Brambory oloupejte, omyjte a rozkrájejte na menší kousky. Pak je uvařte v osolené vodě doměkka a ihned prolisujte. Hotové pyré nechte vychladnout.
- Poté do bramborové kaše zamíchejte žloutky. Ochuťte solí a muškátovým oříškem a vypracujte těsto. Případně je můžete zahustit trochou mouky.
- Z těsta vytvarujte krokety, obalte je v rozšlehaném vejci a potom ve strouhance. Smažte v je v dostatečně rozpáleném oleji pěkně dozlatova. Hotové krokety nechte okapat na ubrousku a podávejte s tatarkou nebo kečupem.
Náš tip: Patříte-li spíš k příznivcům hranolek, můžete si je udělat podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Tak trochu jiné křupavé krokety: Pečené zeleninové, jáhlové, rýžové nebo luštěninové obohatí jídelníček o spoustu chutí i živin
Čerstvá mrkev zabrání přepalování oleje: 8 babských rad pro perfektní smažení
Jak připravit bramborové krokety: Využijte přebytek bramborové kaše z přechozího dne