Zrcadlová poleva mirror glaze podle cukrářky Šárky Divácké udělá z každého dortu umělecké dílo
2. 3. 2024 Vaření
Chcete nějak neobvykle ozdobit dort? Jedním z hitů moderní cukrařiny je poleva mirror glaze, kterou u nás proslavila cukrářka a majitelka brněnské cukrárny Sorry, pečeme jinak Šárka Divácká. Ta předvádí na facebookovém či instagramovém profilu cukrárny s touto lesklou polevou přímo kouzla a nyní si můžete úžasné efekty, které na dortu vytváří, díky jejím tipům vyzkoušet také.
Poleva pro designové dorty
Zrcadlová poleva neboli mirror glaze je v poslední době jedním z hitů moderní cukrařiny. Tato poleva je výjimečná tím, že se leskne opravdu jako zrcadlo. Jde opravdu o poměrně novou cukrářskou techniku. Technika lesklé glazury je tu sice už desetiletí, zrcadlové dorty však proslavila až v roce 2016 ruská cukrářka Olga Noskova. Právě ona tak odstartovala vlnu speciálních designových dortů, které vypadají tak nádherně, že je až škoda je naříznout a sníst.
Mohlo by vás zajímat
Barevná a lesklá jako zrcadlo
Zrcadlovou polevou zde ozdobit vlastně jakýkoliv dort nebo i malé dortíky, důležité však je, aby zákusek byl již sám o sobě dokonalý a krásně zarovnaný, aby na něm vynikl zrcadlový efekt. Základní zrcadlová poleva je jednobarevná - může být tmavá, bílá, čokoládová, obarvená potravinářskými barvami. Od jednoduchých jednobarevných polev se pak přešlo k pestrobarevným, které vznikají kombinací různých barevných odstínů. Když pak přelijete dort různě barevnými polevami, které se na něm smíchají, získáte tím skvělý efekt barevného mramoru.
Leský vzhled zajistí želatina
Navzdory profesionálnímu vzhledu polevy je možné ji poměrně snadno udělat i doma. Ta jednobarevná je vcelku jednoduchá a s trochou cviku si pak můžete troufnout i na vícebarevné dorty. Na polevu navíc nepotřebujete žádné extra speciální suroviny, snad jedině s výjimkou glukózového sirupu, což je hustý, sladký a hlavně bezbarvý roztok, který se v cukrařině používá do krémů a potahovacích hmot. Dá se však běžně sehnat v prodejnách s cukrářskými potřebami, existují ovšem i recepty na mirror glaze s běžným krupicovým cukrem.
Nezbytnou ingrediencí pro výrobu této polevy je pak želatina, která vytváří onen lesklý vzhled dortu. Pak už vám jen stačí kondenzované mléko, bílá čokoláda a gelové potravinářské barvy. Trik spočívá nejen v ideální konzistenci želatiny, ale také ve správné teplotě dortu, na který budete polevu nalévat. Ten totiž musí být dokonale vychlazený.
Mirror glaze podle Šárky Divácké
Touto speciální lesklou polevou zdobí své dorty mnoho cukrářských es, nejvíc se s ní ale proslavila cukrářka Šárka Divácká díky videím, které zveřejňuje na profilu své brněnské cukrárny Sorry – pečeme jinak. Na nich Šárka přelévá své dorty, výjimečné už samy o sobě, neobvyklými kombinacemi chutí, různými barevnými polevami, díky nimž vytváří na dortech překrásné pavučinkové zdobení. Pokud by vás lákalo si takové zdobení vyzkoušet, můžete si polevu připravit přímo podle Šárčina receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 150 g bílé čokolády, 180 g kondenzovaného mléka, 150 g cukru krystal, 150 glukózy, 100 g vody, 80 g vody a 10 g želatiny v prášku.
- Želatinu s 80 g studené vody nechte nabobtnat. Glukózu, cukr a 100 g vody svařte a odstavte stranou. Po cca deseti minutách přidejte kondenzované mléko, bílou čokoládu a nabobtnanou želatinu a vše promixujte tyčovým mixérem.
- Hotovou polevu pak obarvěte, případně rozdělte a obarvěte různými potravinářskými barvami. Poté už jí můžete přelévat připravený dort.
Tipy Šárky:
- Polevu používejte při teplotě od 32 °C do 36 °C. Teplota záleží i na hloubce promrznutí dortu.
- Na konzistenci polevy má také vliv množství a druh barev rozpustných ve vodě (případně v tucích). Každá barva totiž trochu jinak „zahušťuje“ nebo obráceně je příliš „volná“.
- Samotné slévání barev je technologicky náročné a vyžaduje ustálení barev a správné promixování polevy. V opačném případě se barvy rychle slijí a nevytvoří kýžený efekt (efekt „šneka“).
A jak Šárka vytváří své speciální pavučinkové vzory pomocí obyčejného fénu? Na to se můžete podívat ve videu z TikToku.
@sorrypecemejinak #mirrorglaze #sorrypecemejinak #foryou #crazycake #mirrorglazecake #recipe #dreamjob ♬ Vibe - Mullally
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma polevy na dorty: Polití moučníku je dekorovací technikou
„Ke kontroverznímu dortu Popelník dáváme žvýkačku. Lidé nám psali, že už jsme to přehnali,“ říká známá cukrářka Šárka Divácká
Desatero na téma želatina: Jaké jsou její vlastnosti, k čemu se používá a čím se dá nahradit
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší dortový korpus: Poradíme vám, jak postupovat, aby se vždycky povedl na jedničku!
Čokoládová poleva ganache: Naučte se ji dělat jako profík a vaše dorty budou luxusní!
Vyzkoušeli jsme mechový dort jako z MasterChefa. S krémem z mascarpone a malinami chutná fantasticky