Arabský rýžový puding meghli voní skořicí a anýzem a skvěle chutná posypaný oříšky a kokosem
5. 10. 2023 Vaření
Patří rýže k vašim oblíbeným přílohám? A co si ji propašovat do dezertu? V arabské kuchyni jsou podobné dobroty poměrně běžné. Libanonský pudink je takovou vylepšenou verzí našeho rýžového nákypu. I když je jeho příprava trochu časově náročnější než u normálního pudinku, rozhodně stojí za to jej vyzkoušet.
Rýžový pudink nejen z Libanonu
Meghli je jedním z oblíbených dezertů levantské kuchyně, jak se říká specialitám společným zemím tzv. Levanty, což je označení pro území ve východním Středomoří. Kromě Libanonu zahrnuje i Jordánsko, Sýrii, Izrael a Palestinu. O meghli se většinou mluví jako o libanonské specialitě, ale připravuje se i v dalších arabských zemích. Známý je i pod dalšími názvy, jako jsou moghli, meghleh, moghlie nebo karawiya. Název meghli znamená v arabštině vařený a odkazuje k dlouhé době vaření pudinku.
Mohlo by vás zajímat
Když se narodí miminko
Tento lahodný rýžový pudink si vás určitě získá svou výraznou kořeněnou chutí. Používá se do něj typické zahřívací koření, jako je skořice a zázvor. Proto není divu, že se dezert často připravuje během zimních měsíců, v Libanonu třeba i o Vánocích. Meghli je však hlavně specialitou, jež se vaří na oslavu narození dítěte v rodině.
Pudink se pak podává rodině a přátelům, kteří se přijdou podívat na miminko. S oblibou si jej ale vychutná i samotná maminka, neboť koření jako kmín či anýz zase pomáhají při nadýmání, což rovněž přijde při kojení vhod. Právě použití kmínu je u dezertu zajímavé. Jde totiž o náš klasický kmín, a ne ten římský, který je typický pro mnoho specialit arabské kuchyně.
Mohlo by vás zajímat
Pudink jen z rýže
Meghli je specifický tím, že se do něj na rozdíl od klasického pudinku nepoužívá kukuřičný škrob. Dostatečně hustou konzistenci zajistí rýžová mouka, z níž se pudink vaří. Pokud ji ale nemáte, snadno ji nahradíte i rýží, kterou rozmixujete na jemný prášek. Samotná příprava dezertu je pak poměrně snadná, jen zkrátka zabere víc času, který je třeba strávit v blízkosti sporáku, neboť je pudink třeba pravidelně promíchávat, aby se nepřichytil na dno hrnce.
Jak připravit meghli?
Předností pudinku meghli je navíc to, že díky použití rýže neobsahuje lepek. A vzhledem k tomu, že se vaří ve vodě, je vhodný i pro vegany nebo alergiky na mléčné produkty. Pokud byste jej chtěli udělat trochu dietnější, můžete cukr vyměnit za nějaké zdravější sladidlo.
Budete potřebovat: 300 g rýže, 1, 6 l vody, 200 g cukru, 1 lžičku mletého kmínu, 1 lžičku tlučeného anýzu, ¼ lžičky mletého zázvoru, 3 lžíce mleté skořice, blanšírované mandle, pinie, vlašské, pistáciové či lískové ořechy a kokos na ozdobu.
- Rýži umelte najemno v mlýnku na kávu nebo v mixéru a smíchejte s 0,4 l vody, Přidejte cukr, kmín a anýz.
- Zbývající vodu přiveďte k varu, vlijte do ní rýžovou směs a ochuťte zázvorem a skořicí. Za stálého míchání vařte, až se začne pudink lepit na vařečku. Doba varu by měla být asi hodinu.
- Hotový pudink přelijte do misek a hustě posypejte plátky mandlí a nasekanými oříšky podle chuti. Můžete přidat i kokos, případně ještě pudink přelijte javorovým sirupem a posypejte rozinkami.
Náš tip: Pokud máte rádi rýži nasladko, můžete vyzkoušet i rýžový nákyp podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Anýz, koření s výraznou chutí, se používá do sladkého i slaného pečiva a k nakládání zeleniny
Sladká mléčná rýže: Skvělou snídani lehce připravíte jen ze 3 surovin. Díky správnému výběru rýže bude nádherně krémová
Arabský pudink: Horký nápoj s vůní orchidejí se považuje za afrodiziakum. Zkuste ho!