Vaječný koňak popíjeli angličtí mniši už ve 13. století. Připravoval se z mléka s rumem a přidávaly se do něj fíky
8. 10. 2023 Historie a zajímavosti
Ačkoli ho po několik generací bereme jako tradiční národní (a především dámský) likér spojený s vánočními svátky a domácími recepty po babičce, pravda je jiná. Podle dostupných informací už ve 13. století byli prvními výrobci a konzumenty vaječného koňaku angličtí mniši, kteří ho popíjeli po celý rok.
Francie versus Velká Británie
O prvenství se tak trochu dohadují odvěcí rivalové Francie a Velká Británie. Francouzský král Ludvík IX., který vládl ve 13. století, si údajně nechával míchat nápoj lait de poule (kuřecí mléko) podobný vaječnému koňaku.
Většina kulinárních historiků se shoduje, že vaječný koňak má svůj základ ve středověkém britském possetu. Tento horký nápoj se připravoval z mléka smíchaného s vínem, sherry nebo pivem, přidávalo se do něj různé koření a často se používal jako lék na nachlazení. Angličtí mniši ve 13. století do possetu přidávali vejce a fíky. Rozhodně se z tohoto likéru nestal nápoj chudých, protože dostatek mléka, vejce a sherry byly spojeny s bohatšími rodinami.
A pro upřesnění: Název posset se v současné době používá pro studený mléčný pudink, který vznikl na základě tohoto nápoje v 16. století.
Mohlo by vás zajímat
Žloutky nahradily původní avokádo
Zdá se, že podobné nápoje se popíjely i za velkou louží. V 17. století evropští dobyvatelé na území dnešní Brazílie objevili mezi domorodci nealkoholický nápoj z avokáda a třtinového cukru zvaný abacate. Smíchaný s rumem může být také považován za jednoho z předchůdců vaječného koňaku.
Nizozemský podnikatel Eugen Verpoorten se ho snažil napodobit, ale protože avokádo bylo v Evropě špatně dostupné, nahradil ho vaječnými žloutky a ochutil rumem. V roce 1876 pak založil Heinsbergu u Cách továrnu, kde se mj. vyráběl vaječný koňak.
Mohlo by vás zajímat
Cesty vaječňáku světem
Na jedné straně se tedy vaječňák vypravil z Ameriky do Evropy, z druhé začátkem 18. století zase přišel spolu s novými osadníky z Evropy zase do Ameriky. Původně egg’n’grog (vejce a grog) si Angličané přivezli přes Atlantik.
Eggnog se vyráběl z mléka, smetany, cukru, šlehaných vajec, vaječných žloutků a alkoholu. Americké kolonie byly plné farem prodávajících cenově dostupné vejce a mléko i obchodníků s levným rumem, který se brzy stal charakteristickou ingrediencí. Tento vaječný likér si oblíbil dokonce první americký prezident George Washington, který napsal recept na jeho přípravu.
Vaječný likér neboli eggnog se tak postupně stal neodmyslitelnou součástí nejen vánočních svátků ve Spojených státech, Kanadě i Austrálii. Mexiko přijalo za svůj vaječný likér rompope, Portoriko si pochutnává na coquito, do kterého se přidává kokosové mléko.
Mohlo by vás zajímat
Vaječňák českých domácností
Vaječný koňak postupně zaujal celou Evropu svou krémovou chutí a jen malým obsahem alkoholu. Přitom se naprosto bez problémů dal připravovat v domácích podmínkách. Jeho obliba rostla i v našich končinách. V průběhu 18. století se vaječný koňak začal spojovat s vánočními svátky, a to napříč kontinenty.
V českých domácnostech má své stálé místo po celý rok. Zastánci vaječného koňaku tvrdí, že ti, kteří nemají tento nápoj rádi, prostě nikdy neochutnali ten pravý. A pokud máte doma recept po babičce, proč si podle něj nepřipravit voňavý domácí vaječňák?
Náš tip: Jeden takový videorecept nabízíme i my.
Zdroje informací:
time.com: A Brief History of Eggnog
whychristmas.com: The History of Eggnog
metelka.cz: Vaječný likér těší a posiluje už od raného středověku
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Historie na talíři: Indiáni původně žili hlavně z kukuřice, fazolí a dýně. Bílí osadníci z Evropy přinesli sádlo, cukr a mouku a s tím i nemoci...
Královské chutě: Český král Jan Lucemburský miloval francouzskou kuchyni, ale dopřával si i vařeného bobra se sladkou omáčkou
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Anglický citronový dezert posset jen ze tří surovin nahradí panna cottu. Příprava je snadná a chuť osvěžující
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak připravit domácí vaječný likér? Jeho přípravou vás provedeme krok za krokem