Pikantní ragú z václavek s těstovinami: Levné jídlo, které překvapí výtečnou chutí a snadnou přípravou
6. 10. 2023 Vaření
Každý houbař dobře ví, že václavky jsou podzimní houby, které lze sbírat většinou až do listopadu, tedy do prvních mrazů. Jde vlastně o parazity stromů a pařezů. Za svůj název vděčí svátku svatého Václava, protože nejvíce rostou právě v období kolem 28. září.
Parazit, který chutná
Václavky byly dříve považovány za podřadné houby. Parazitují často na kmenech smrků, méně pak listnatých stromů a jejich pařezech. Nejsou nijak zvlášť aromatické a bývají tužší.
Přesto na ně houbaři nedají dopustit. Dužina václavek je bělavá, bílý je také výtrusný prach, který pak někdy padá na plodnice. Lidé se proto občas mylně domnívají, že jde o plíseň. Ke kuchyňskému zpracování jsou vhodné jen mladé kloboučky, starší plodnice už nejsou chutné a jsou hodně tuhé, tudíž i hůř stravitelné.
Mohlo by vás zajímat
Syrové nejsou jedlé
Zasyrova jsou václavky mírně jedovaté. Důležité je tyto houby tedy pokaždé dobře tepelně zpracovat, a to 20 až 30 minut. V opačném případě mohou způsobit nepříjemné zažívací problémy. Václavky proto také nikdy nesušíme. Pokud je chceme zamrazit, je potřeba je nejprve 20 minut povařit.
Václavky se hodí do polévek (výborná z nich je falešná dršťková) a do kyselejších omáček. Mohou nastavit hovězí nebo vepřový guláš nebo lze připravit guláš pouze z nich. Vynikající jsou naložené v octovém nálevu.
I v tomto případě kloboučky václavek dáme nejprve do vroucí vody a asi 10 minut povaříme. (Vodu z vaření václavek na nic nepoužívejte a vylijte ji!) Teprve pak houby ve sklenici zalijeme horkým nálevem a vysterilizujeme.
Mohlo by vás zajímat
Václavky potřebují dochutit
Václavky se ideálně hodí na přípravu houbového ragú. Protože jsou téměř bez chuti, je dobré je přidat k nim chuťově výraznější suroviny a dobře je okořenit. Skvěle je doplní například cibule, pórek a česnek, ale také silnější hovězí nebo kuřecí či zeleninový vývar. Z koření je to oregano nebo majoránka, někdy také kmín, intenzivní chuť dodá worchesterská nebo sójová omáčka.
Mohlo by vás zajímat
Pikantní ragú z václavek s těstovinami
Budete potřebovat: 500 g kloboučků mladých václavek, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce másla, 2 lžičky hladké mouky, 100 ml suchého bílého vína, cca 100 ml hovězího nebo drůbežího vývaru, 2 stroužky česneku, cca 4 cm na jemná kolečka nakrájeného pórku, sůl, mletý pepř, 1 pálivá chilli paprička, snítka čerstvého oregana nebo 1 lžička sušeného, nasekaná zelená petržel na ozdobu, 300 g těstovin (nejlépe penne nebo fusilli).
- Kloboučky václavek omyjte studenou vodou a nakrájejte na větší kusy. V kastrolu rozpalte olej spolu s máslem a prudce na něm orestujte houby.
- Česnek prolisujte, přidejte k houbám a lehce osmažte. Zaprašte moukou a za stálého míchání zarestujte.
- Nalijte víno, přidejte pórek, nadrobno nakrájenou chilli papričku, osolte a opepřete, ochuťte oreganem, dobře promíchejte a podle potřeby přidejte vývar. Přiklopte a duste pod pokličkou na mírném ohni nejméně 20-30 minut.
- Mezitím si podle návodu uvěřte těstoviny.
- Ragú z václavek podávejte s těstovinami a na talíři posypejte zelenou petrželkou.
Náš tip: Václavky můžete použít v mnoha receptech s houbami, hodí se například do hovězí roštěné na houbách podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Tradiční masopust vrcholí! Jak spolu souvisí Masopustní úterý a sladké palačinky?
Podle lidových tradic Masopustní úterý zakončuje… Číst více
Velikonoční beránek: Obřadní pokrm, který se jedl už ve středověku
Velikonoce s sebou nesou řadu různých symbolů; od… Číst více
Velikonoční tradice a recepty: Svátky jara voní mazancem a nejsou jen o pomlázce
Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským… Číst více
Co je třeba vědět při pečení beránka? Toto je deset odpovědí na nejčastější otázky
Proč se dělá velikonoční beránek Beránek ze sladkého těsta pečený ve formě vznikl jako symbol pečeného jehněčího masa. Pečené jehněčí byl obřadní… Číst více
Aby měl beránek nejlepší formu. Podle čeho ji vybrat a kolik za ni zaplatíte?
Možná očekáváte, že na trhu jsou formy na… Číst více
Jak na dokonalý císařský trhanec s jablky? Slavný rakouský dezert se jednoduše připravuje a nádherně voní po skořici
Připravuje se z těsta podobného tomu na palačinky… Číst více
Mramorovaný beránek podle cukráře Josefa Maršálka voní kávou a vláčný je díky jogurtovému těstu
Beránek je po mazanci hned druhým nejoblíbenějším… Číst více
5 nápadů, jak využít zbytky po Velikonocích: Z beránka připravte kuličky cake pops nebo pohár trifle, z mazance chlebový pudink
Mazanec, jidášky, beránek a k tomu spousta… Číst více
Velikonoční beránek: Vyvarujte se 8 častých chyb a bude dokonalý
Svátky jara jsou plné barev. Barví se vejce, pletou pomlázky, ale také se pečou jidáše, mazance a beránci. Beránek je velmi oblíbený u dětí, které… Číst více
Velikonoční beránek na různé způsoby: Jakou formu, druh těsta a zdobení použít?
O Velikonocích nesmí na stole kromě malovaných vajíček chybět sladké pečivo - kynutý věnec a vrkoče, boží milosti, mazanec a velikonoční beránek.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Katův šleh s houbami: Hit devadesátek je zase populární, dochucený houbami chutná fantasticky
Jak správně skladovat nasbírané houby? Mykolog Petr Souček vysvětluje, co udělat už v lese a proč nemrazit houby bez povaření
Houbová směs dodá bramborovým plackám jedinečnou chuť: Díky kmínu budou krásně vonět, přitom příprava zabere jen chvíli
Přečtěte si Zobrazit více
Jak upravit václavky? Vařte je alespoň 20 minut a připravte si z nich pikantní guláš, falešnou dršťkovku nebo je naložte
Falešná dršťková polévka z václavek: Jednoduché jídlo, na kterém si pochutnají i ti, kteří dršťky odmítají
Jak zavařit václavky: S kořením a zeleninou chutnají výtečně a Jednoduchý postup zvládne podle návodu každý