Jak skladovat dýni hokaido: Je třeba dbát na správnou teplotu, zabránit přístupu slunce i blízkosti další zeleniny
10. 10. 2023 Zahrada
Dýně hokaido patří mezi nejpopulárnější podzimní zeleninu. Tento symbol Halloweenu, pocházející z Japonska, nabízí dužinu s mírně oříškovou chutí, která se hodí jak do polévek, omáček či pomazánek, tak i pro výrobu specifického másla. Jak ovšem dýně skladovat, aby zůstaly čerstvé a chutné co nejdéle?
Pozor na vlhkost
Primárně uchovejte dýně na suchém a chladném místě - ideálně v 10-15 stupních. Zvolit můžete sklep, garáž nebo lednici. Dýně by měla být skladována v suchu, aby se zabránilo růstu plísní a bakterií. Vlhké prostředí je totiž ideální pro růst těchto mikroorganismů, které mohou způsobit zkažení dýně. Navíc může vlhkost způsobit, že dýně začne hnít.
Vyhněte se skladování na místě, kde je přímé sluneční světlo. To totiž může zapříčinit, že se dýně rychleji kazí. Sluneční světlo může také způsobit, že dýně ztratí svou barvu a chuť. Pokud je tato zelenina vystavena přímému slunci po delší dobu, může začít vysychat a měknout.
Mohlo by vás zajímat
Pryč od ostatní zeleniny
Dbejte na to, aby dýně nebyla poškozena. Jinak je lepší ji spotřebovat co nejdříve, protože poškození může způsobit rychlé zkažení. Je to kvůli tomu, že poškození vytváří vhodné podmínky pro růst bakterií a plísní. Když je dýně poškozena, může vypouštět šťávu, což způsobí, že okolní ovoce a zelenina také začne hnít.
Vyhněte se skladování dýně poblíž jiných zralých kusů ovoce a zeleniny jako jsou jablka, hrušky, broskve, avokádo, kiwi, melouny, mango, švestky a rajčata. Ty mohou uvolňovat ethylen, urychlující zralost i zkažení dýně.
Mražení jako ideální způsob
Pokud jste dýni už rozřízli, zabalte ji do potravinářské fólie nebo ji uložte do vzduchotěsné nádoby a skladujte v lednici. Měla by vydržet asi týden. Když dýně vypadá špatně nebo dokonce začne zapáchat, je čas ji vyhodit. Rozříznutou dýni je také možné nakrájet na kousky a zmrazit pro pozdější použití. V tomto stavu by měla vydržet v mrazáku až několik měsíců.
Zmraženou dýni můžete použít na mnoho způsobů. Například do různých druhů polévek, jako jsou krémové polévky, čočková polévka nebo kuřecí polévka. Můžete ji přidat do pečených moučníků, jako jsou muffiny a koláče, hodí se i do palačinek či na výrobu smoothie. Dýně z mrazáku se také používá do omáček či zmrzlin, pudinků a sorbetů. Před použitím ji vždy důkladně rozmrazte.
Co se semeny
Dýně lze také skladovat v podobě dýňového pyré. Toto pyré můžete zamrazit v nádobách nebo sáčcích a použít po celý rok. Pokud jde o skladování dýňových semen, měla by být uchovávána na suchém místě v papírovém sáčku. Semena by měla být co nejrychleji oddělena od dýně, aby se zabránilo jejich klíčení.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pečená plněná dýně hokkaido: Masová náplň se pomalu dusí pod dýňovou pokličkou a se sýrem chutná fantasticky
Voňavé dýňové karí podle Adama z MasterChef Česko: Je to tak jednoduché a chutné, že to zvládne úplně každý, říká
Která jídla patří k babímu létu? Perfektně se hodí třeba pečená dýně, zeleninové a ovocné šťávy či dobře zvolený koláč
Přečtěte si Zobrazit více
Sladké dýňové máslo si zamilují dospělí i děti: Voní skořicí a vanilkou, připravené je zhruba do hodiny
Dýňová omáčka udělá z obyčejných těstovin luxusní jídlo. Zjemněná smetanou a s parmazánem chutná božsky
Vyrobit dýňové pyré je snadné. Můžete ho zavařit nebo zmrazit na později