Moderátor Aleš Háma nabídl vlastní recept na kulajdový toust: Je to delikátní záležitost, říká o pokrmu, který vymyslel
11. 10. 2023 V kuchyni s VIP
Populární moderátor Aleš Háma je znám jako velký milovník dobrého jídla. Není však pouze jeho konzumentem, ale dokáže v kuchyni vytvořit i pokrmy, které ostatní překvapí svou dokonalostí. Například jeho kulajdový toust patří mezi vyhledávané delikatesy.
Unikátní recept
Primárně byla specialita, nazvaná „Kulajdový toust“, vytvořena pro ateliér v Praze, který vlastní Hámova manželka Gabriela. Designérka zde provozuje i kavárnu a právě na jejím menu se před lety speciální toust objevil.
Jeho kouzlo spočívá v tom, že na kousku chleba najdete vše, co do správné kulajdy patří, přitom si nedáváte klasickou polévku, ale něco neobyčejného. „Je to delikátní, chuť čerstvých hříbků je nenahraditelná,“ říká Aleš Háma pro Toprecepty.cz.
Mohlo by vás zajímat
Houbaření jako koníček
Aby měl dostatek hub nejen pro své vaření, vyráží často a rád do lesa. Nejinak tomu bylo i letos. „Stihl jsem akorát, když to na 14 dní vypuklo u nás v Krušných horách, takže řízky byly, masáci na másle, roštěnky na houbách, bílá houbová omáčka smaženice i sekaná,“ pochlubil se moderátor. „No a ještě jsme nasušili pro celou rodinu,“ dodává. Určitě tak bude mít i dostatečnou zásobu na svou specialitu.
Kulajdový toust
Na výrobu perfektního houbového jídla budete potřebovat: hrst čerstvých hříbků (můžete použít i sušené), lžíci másla, 1 křepelčí vejce, lžíci zakysané smetany, krajíc chleba (můžete použít toustový i obyčejný), kopr, 1 lžičku octa, špetku soli, pepře a kmínu.
Jak na to?
- Na pánvi si necháme rozpustit máslo. Na něm orestujeme houby, které osolíme, opepříme a okmínujeme. Máme-li sušené houby, nejdříve je povaříme a pak scedíme. Až poté je orestujeme. U mražených můžeme postupovat, jako by byly čerstvé. Než se houby orestují, uděláme si zastřené křepelčí vejce.
- Do kastrůlku nalijeme dostatek vody, aby se vejce mohlo ponořit, a přidáme lžičku octa. Vodu přivedeme k varu a poté snížíme teplotu, aby voda jemně bublala. Do malé misky rozklepneme vejce. Pomocí lžíce v hrnci vytvoříme vodní vír a opatrně do něj vlijeme vejce. Vaříme zhruba 3 minuty, poté vejce vyjmeme.
- V toustovači nebo na pánvi s lžičkou oleje opečeme chleba z obou stran dozlatova.
- Na něj přidáme houby, zakysanou smetanu, zastřené vejce a nasekaný kopr. Ihned servírujeme, protože tohle jídlo se musí podávat teplé, jen tak si je vychutnáte na maximum.
V naší fotogalerii můžete nahlédnout do soukromí populárního moderátora a herce:
Náš tip: Jak na poctivou kulajdu se dozvíte v našem videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Moderátor Aleš Háma preferuje českou kuchyni: Dokážu si pochutnat i na vlašáku z papíru s rohlíkem, říká
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil recept na houbovou omáčku s jemným karlovarským knedlíkem
Mýty a fakta: Platí, že se houbová jídla nesmějí ohřívat a zapíjet alkoholem? Odborník vysvětluje, co je pravda
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit dokonalou kulajdu? Tučnější smetana, pečené brambůrky a ztracené vejce posunou chuť do nebeských výšin
Moderátor Aleš Háma nabídl vlastní recept na kulajdový toust: Je to delikátní záležitost, říká o pokrmu, který vymyslel
Houby ve sladkokyselém nálevu neboli houby s octem: Do kulajdy se hodí více než sušené a jsou skvělé i jako příloha místo okurek