Hruškový koláč s ořechy voní zázvorem, je neskutečně šťavnatý a dlouho vydrží vláčný
13. 10. 2023 Vaření
K podzimu patří nejen jablka, ale i hrušky. Také z tohoto ovoce si můžete připravit spoustu dobrot. Hruškový koláč s ořechy je lahodným a voňavým podzimním dezertem.
Hruškový koláč
Hrušky jsou sice trochu v pozadí jablek, ale k podzimu neodmyslitelně patří. Toto ovoce je prospěšné pro zdraví. Hrušky můžeme také přidat do jídel sladké kuchyně. Prakticky všude tam, kam dáváme také jablka. Do nápojů, povidel, kompotů a samozřejmě i do závinů, bábovek a koláčů. Hrušky se skvěle hodí k ořechům, ale také ke koření, jako jsou hřebíček, skořice a zázvor.
Mohlo by vás zajímat
Hruškový kompot v koláči
Tento koláč je z voňavého hruškového kompotu. Máte už hrušky zavařené? Skvěle, pak bude koláč ještě rychlejší. Můžete hned pokračovat s níže uvedenou přípravou.
Možná nemáme doma na jídlo ty nejsladší hrušky. Ale to vůbec nevadí, když z nich připravíme kompot, výsledek bude také báječný. Jak připravit takový hruškový kompot? Potřebujete: 1 kg pevných hrušek, 1 l vody, asi 150 g cukru krupice a lžíci citronové šťávy proti zhnědnutí. Můžete přidat i několik kusů hřebíčku pro vůni, a hodí se i svitek skořice nebo třeba badyán.
Jak na to? Hrušky oloupejte, rozpulte je a odstraňte jádřince. Dejte je do hrnce, zakápněte citronovou šťávou a zalijte je vodou. Přidejte zbylé suroviny a přiveďte vše k varu. Vařte, dokud hrušky trochu nezměknou. Měly by zůstat stále pevné. Pokud vám kompot zbude, jistě se o něj ještě strhne pranice.
Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…
Příprava hruškového koláče s ořechy
Na hruškový koláč budete potřebovat: 200 g vlašských ořechů, 1 velkou sklenici kompotovaných hrušek (slité hrušky +100 ml šťávy), 120 ml oleje, 150 g cukru moučka, 2 vejce, 230 g polohrubé mouky, 1 lžičku prášku do pečiva a 1 lžičku mletého zázvoru. Tuk na vymazání formy a mouka na vysypání.
Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C. Ořechy nasekejte nahrubo. Slité hrušky (asi 5-6 celých hrušek) nakrájejte na kostičky. Do mísy nalejte olej, přidejte cukr, rozklepněte jedno vejce a žloutek z druhého vejce, bílek dejte do misky stranou. Ze žloutkové směsi ušlehejte pěnu. Na ni prosejte mouku, kypřicí prášek a zázvor a promíchejte. Přilijte nálev, přisypte hrušky a ořechy. Promíchejte. Z bílku ušlehejte pevný sníh a opatrně ho vmíchejte do směsi.
Dortovou formu vymažte tukem a vysypejte moukou a hotovou směs do ní přesuňte. Uhlaďte povrch a navrch můžete dát kousky hrušek. Formu dejte do trouby a pečte asi 45 minut. Hotový koláč nechte vychladnout a ideálně uležet. Výborný je s jogurtem nebo se zakysanou smetanou. Pokud máte raději hruškový koláč s drobenkou, můžete se pustit do jeho přípravy.
Náš tip: Připravte si francouzský hruškový koláč podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Hrušky, podzimní kolegyně jablek: Dietní ovoce dokáže odstranit jedovaté látky z těla
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny