Salmonela v kuřatech pořád straší Česko. Inspekce stále v obchodech odhaluje další nakaženou drůbež
12. 10. 2023 Historie a zajímavosti
Nebezpečnou salmonelu v kuřecím mase znovu objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Tentokrát se jednalo o zboží, které nabízely supermarkety Marko a Tesco i menší obchody například ve východních Čechách.
Velké obchody reagují
Poslední nakažený vzorek, konkrétně mražené kuře bez drobů od společnosti EU POULTRY, inspekce objevila v Makru. To následně na svém webu oznámilo, že daný výrobek už v jeho mrazáku nenajdete.
„Dovolujeme si Vás informovat, že společnost Makro Cash & Carry ČR s.r.o. přistoupila preventivně ke stažení výrobku z důvodu podezření na kontaminaci salmonelou. Nález byl zjištěn na základě odebraných vzorků státním dozorovým orgánem SZPI. Jelikož nejsme schopni vyloučit riziko u ostatních balení stejné šarže a zdraví zákazníka je na prvním místě, rozhodli jsme se k tomuto kroku,“ uvedlo Makro v tiskové zprávě.
Mohlo by vás zajímat
Problém pro celou zemi
V letošním roce se jedná už o několikátý případ, kdy Státní zemědělská a potravinářská inspekce objevila kuřecí maso, obsahující patogenní bakterii Salmonella infantis, která může způsobit onemocnění zvané salmonelóza.
Na konci září to bylo například v mraženém kuřeti bez drobů z Ukrajiny ve východních Čechách, ve stejnou dobu salmonelu prokázali inspektoři i v kuřecím prsním řízku z prodejny Tesco v Mostě. Informoval o tom web Potraviny na pranýři.
Jak předejít nákaze salmonelou
Zničení salmonely v kuřecím mase vyžaduje správné tepelné zpracování. Maso by mělo dosáhnout minimální vnitřní teploty 74°C po dobu nejméně 5 minut, aby byla zajištěna bezpečnost konzumace. Var a pečení nad 100 stupňů bakterie spolehlivě zničí.
Ovšem riziko může nastat i při manipulaci s masem, kdy hrozí takzvaná kroskontaminace. To znamená, že bakterie z masa přenesou na původně nezávadnou potravinu, nebo na nádobí.
Proto je důležité dodržovat správné postupy při manipulaci s potravinami. Syrovou drůbež bychom měli vždy zpracovávat zcela odděleně od ostatních potravin, vždy si před a po manipulaci důkladně umýt ruce a během manipulace nesahat na nic jiného.
Nedoporučuje se ani omývání masa vodou. Jednak je to zbytečné, maso stejně projde tepelnou úpravou, jednak ale právě při omývání hrozí kontaminace povrchů, například dřezu, umytého nádobí v odkapávači nebo jiných předmětů.
Maso v lednici uchováváme vždy v uzavřeném obalu a na nejspodnější příčce, opět zcela odděleně od ostatních potravin. A pozor, mražení salmonele neublíží! Proto i po rozmrazení drůbežího masa postupujte stejně opatrně.
Mohlo by vás zajímat
Průběh nemoci a léčba
Příznaky salmonelózy zahrnují bolesti břicha, průjem, zvracení a horečku. Tyto příznaky se obvykle objevují 12–72 hodin po konzumaci kontaminované potraviny a mohou trvat 4–7 dní. Někdy jsou mírnější, jindy však vyžadují i hospitalizaci.
Léčba probíhá několika způsoby. Jednak je důležitá hydratace. Je tedy nutné vypít po troškách dost vody a jiných tekutin, abyste nahradili minerály a další látky ztracené průjmem a zvracením. „Obnově zažívání prospějí i probiotika, které je ovšem nutné brát vždy s jídlem, aby správně fungovala," vysvětluje pro Toprecepty.cz lékárnice Andrea Mecová z lékárny Benu v Ostravě a doporučuje i užívání černého uhlí, případně jiných podpůrných prostředků po poradě s lékárníkem či lékařem.
U salmonely se doporučuje první den nejíst nic, druhý den suché pečivo a poté rýžové odvary, vařenou rýži, mrkev a piškoty s postupným přecházením na normální stravu. Vhodné je vyhýbat se smaženým pokrmům a mléčným výrobkům.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pozor na salmonelu! Může být i v mraženém kuřecím mase, riziko hrozí taky při grilování či neopatrnosti v kuchyni
Vítěz MasterChefa 2022 Martin provokuje: Maso z mladého psa se peče jako vepřové, napsal na svůj profil a strhla se mela
Mýty a fakta: Platí, že se houbová jídla nesmějí ohřívat a zapíjet alkoholem? Odborník vysvětluje, co je pravda