Holka u plotny radí: Smažené jablečné kroužky v křupavém těstíčku voní skořicí a jsou rychle hotové
16. 10. 2023 Vaření
Honí vás mlsná, nebo potřebujete rychle pohostit návštěvu? Jablka v županu jsou ideálním rychlým dezertem pro obě tyto příležitosti. Tyhle se navíc nepečou, ale smaží, takže je dobrota na stole do půl hodinky i s přípravou.
Smažené jablečné kroužky v těstíčku
Jak už jsme psali dříve, jablečné kroužky jako dezert mají původ v Německu či v Rakousku. V okolí Salzburku se jim říká Apfelradl, pod názvem Apfelküchle jsou pak známé i v Německu. Název této jednoduché dobroty vznikl spojením slov apfel (jablko) a zdrobněliny slova kuchen (koláč). Jde tedy o malé jablečné koláče.
Jablka v těstíčku byla z počátku znouzectnost. Hospodyňky tak zpracovávaly horší jablíčka, třeba padaná. Ovšem dezert byl tak chutný, že se nakonec rozšířil jako regulérní sladká tečka na závěr menu.
Variací na smažené jablečné kroužky je více, já vám dnes nabízím verzi, která je díky přidání škrobu a sody zvenku pěkně křehká a křupavá, uvnitř pak těstíčko zůstává nádherně vláčné.
Mohlo by vás zajímat
Recept na jablečné kroužky
Budete potřebovat: 1 malý kelímek (od jogurtu) hladké mouky, 1 necelý kelímek mléka, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 1 lžičku sody, 1 žloutek a trochu vanilky.
Jak na to? Všechny suroviny na těsto smícháme, důkladně prošleháme, aby v těstíčku nebyly hrudky, a necháme asi 30 minut odstát.
Pak omyjeme a osušíme jablka, nakrájíme je na 1 cm silné plátky a vykrojíme střed. Jablka namáčíme v těstíčku a smažíme v pánvi na rozehřátém oleji z obou stran dozlatova. Hotové vyjmeme a necháme okapat na kuchyňské papírové utěrce.
Smícháme cukr se skořicí a před podáváním jablečné kroužky pocukrujeme.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky