Vepřové kotlety v alobalu: Maso je báječně šťavnaté a měkké, rajčata a papriky dodají další rozměr chuti
14. 10. 2023 Vaření
Pokud chcete připravit rychlou a dobrou večeři, zkuste kotlety v alobalu. Ten totiž spolu s rajčaty a paprikami udrží neuvěřitelnou šťavnatost pokrmu. Kotlety samy o sobě jsou libové a maso je křehoučké.
Cesta hliníkové fólie
Napadlo vás někdy, jak užitečný je v kuchyni alobal? Přitom historie této hliníkové fólie není zase až tak dlouhá. Švýcarský podnikatel Heinrich Alfred Gautschi sice získal patent na výrobu hliníkové fólie už v roce 1905, ovšem cesta do české kotliny trvala dalších šedesát let. Prvním výrobcem alobalu u nás byl národní podnik Kovohutě Břidličná, který ho začal prodávat v roce 1965.
Mohlo by vás zajímat
Alobal způsobil převrat v kuchyni
Víte, z jak vniklo slovo alobal? K chemické značce hliníku „al“ se přidalo slovo obal. Jednoduché, co? Díky alobalu se tak začala připravovat různá „nová“ jídla – například dříve tolik populární živáňská pečeně.
Recept na vepřovou kotletu v alobalu tedy pochází z doby, kdy už této hliníkové fólie bylo v našich obchodech relativně dost.
Mohlo by vás zajímat
Kotleta je šťavnatá
Vepřová kotleta je hřbetní části prasete. Jde o část, která začíná u krkovice a pokračuje ke kýtě. Tento kus masa obsahuje jen malé množství tuku, proto je ideální pro různé kuchyňské úpravy, kdy chceme šťavnaté maso s minimálním obsahem tuku.
Pečeně neboli kotleta je jedním z nejhodnotnějších mas z prasete. Je skvělá na minutky a smažení, dušení, pečení i uzení. Vynikající je i na grilu, na otevřeném ohni. Příprava je jednoduchá – a hlavně rychlá. Doporučuje se rychle ji orestovat na pánvi a pak dopéct cca 15–20 minut v troubě.
Mohlo by vás zajímat
Vepřové kotlety v alobalu
Budete potřebovat: 4 vepřové kotlety s kostí, 4 lžičky másla nebo rostlinného oleje, 4 rajčata, 4 papriky, sůl, pepř a kečup.
- Kotlety lehce naklepejte, osolte a opepřete. Rajčata nakrájejte na menší kousky a dejte do misky, z paprik odstraňte jádřince a nadrobno je nakrájejte a přidejte do misky, společně je promíchejte.
- Troubu vyhřejte na 175 °C.
- Připravte si 4 kusy alobalu cca 29 x 29 cm. Každý z nich vymažte máslem nebo olejem. Na každou kotletu položte směs rajčat a paprik, trochu ještě osolte a opepřete a zakapejte kečupem. Zabalte dobře do alobalu, dejte na plech a vložte do trouby. Pečte cca 25–30 minut.
- Ideální přílohou jsou vařené brambory, hranolky nebo krokety.
Náš tip: Vepřové kotlety jsou výborné také na cibuli podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se jedlo v 50. letech: Zásoby ze sklepa a ze spíže, příděl 4 vajíček na měsíc a máslo jen pro děti
Historie závodních jídelen: Podle pamětníků stál oběd 4 až 5 Kčs, výběr jídla se razítkoval den dopředu a UHO byla pořád
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Jak využít alobal při pečení? Matná a lesklá strana mají odlišné vlastnosti
Krkovička v máslové marinádě: Fantastickou chuť másla a koření doladí černé pivo, křehkost zajistí delší marinování