Treska podle středověkého receptu: V pivní omáčce je neuvěřitelně jemná, voní cibulí a kořením a chutná fantasticky
14. 10. 2023 Historie a zajímavosti
Tento recept pochází z Anglie 16. století. A přitom i v současné době jde o velice chutný pokrm, který není nijak složité si připravit. Treska v pivní omáčce určitě zaujme i dnešní gurmány.
Ryby ve středověké Angli
Přestože byly ryby ve středověké Anglii poměrně základní potravinou, nebyly tak běžné jako maso, drůbež a zelenina. Metoda přípravy ryb byla základní a zcela jednoduchá, zahrnovala totiž jen vaření nebo smažení. Takto připravená ryba měla přirozeně velmi nevýraznou chuť, takže se k ní často připravovala speciální omáčka, která se k ní podávala jako příloha, aby jídlo bylo chutnější.
Treska jednoskvrnná je údajně ten pravý originál pro přípravu v Británii oblíbených Fish&Chips. Konzumovala se běžně i ve středověku, kdy se připravovala vařená a ochucovala omáčkou.
Mohlo by vás zajímat
Skvělé maso z tresky
Jak se můžeme dozvědět na webu irybarstvi.cz, čerstvá treska má jemné bílé maso a labužníci ji připravují podobně, jako maso tresky obecné. Struktura masa je velmi jemná, proto se distribuuje hlavně v chlazené formě. Zmražením by došlo k roztrhání svaloviny a ztráty chuti.
Čerstvost filé lze zjistit tím, jak dobře drží maso pohromadě. Do obchodů je obyčejně dodáváno maso půlmetrových ryb, které váží kolem půldruhého kilogramu. Ochutnáte-li tresku jednoskvrnnou, ucítíte moře a jód. Maso je téměř sněhobílé a libové. Pokud si tuto tresku budete smažit sami, musíte to udělat zprudka a poměrně krátce. Při dlouhém smažení maso ztrácí svou typickou chuť i nutriční hodnotu.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit tresku podle středověkého receptu?
Budete potřebovat: 900 g filé z tresky jednoskvrnné (nahradit ji můžete i jiným druhem tresky), sůl, 75 g oloupané a nadrobno nakrájené cibule, olej nebo máslo na smažení, 1⁄4 lžičky mletého bílého pepře, 75 g jemné bílé strouhanky, 125 ml černého piva (pokud nemáte rádi pivo, můžete použít jablečný mošt).
- Filet z tresky jednoskvrnné stáhněte z kůže a nakrájejte na několik kusů.
- Do mělké pánve nalijte tolik osolené vody, aby byla ryba pokryta, a přiveďte ji k varu. Vložte rybu a chvíli vařte, poté pánev přikryjte a stáhněte z ohně - ryba se bude vařit v horké vodě, zatímco budete připravovat omáčku.
- K tomu na tuku osmahněte cibuli, dokud nezačne hnědnout. Smíchejte pepř se strouhankou a přidejte ho k cibuli spolu s pivem a 225 ml vody použité k vaření ryby. Pomocí mixéru ji zpracujte dohladka a pak ji několik minut povařte, aby se prohřála.
- Během vaření slijte z uvařené ryby zbylou vodu a položte kousky na grilovací rošt. Potřete je trochou rozpuštěného tuku a poté je na pár minut umístěte pod rozpálený gril.
- Nakrájejte je na porce velikosti sousta nebo porce k servírování a přelijte je lžící omáčky.
- Servírujte s čerstvým pečivem.
Náš tip: Úžasnou tresku si můžete připravit také podle našeho videoreceptu:
Zdroje informací:
britishmuseum.org: Looking for an alternative Christmas dinner? Whip up a medieval feast with 11 recipes from the Middle Ages
irybarstvi.cz: Treska jednoskvrnná – úlovek, kterým rybáři často opovrhují
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Výlet od středověku: Masové kuličky v mandlové omáčce voní vínem a kořením a chutnají fantasticky
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Výlet do středověku: Koláčky s houbovou náplní podle 600 let starého receptu jsou překvapivě vláčné a nadýchané