Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
15. 10. 2023 Vaření
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad každý, už jste ale slyšeli o těch norských? Říká se jim medisterkaker. Jsou považovány za norské národní jídlo, které se podává při slavnostních příležitostech. O tom, že si to tyto kuličky zaslouží, se můžete přesvědčit nyní i vy.
Masové kuličky ze severu
Různé masové kuličky jsou v severských zemích hodně populární. Ve Švédsku si je dávají s brusinkami, v Dánsku v kari omáčce nebo smažené a norské medisterkaker se na rozdíl od ostatních „koulejí“ výhradně z vepřového masa.
Stejně jako švédské köttbullar se i norské kuličky podávají často s hnědou omáčkou, mohou však být i samotné. Oproti těm švédským jsou také mnohem víc kořeněné.
V Norsku jsou oblíbené natolik, že se běžně prodávají i mražené v obchodech pro ty, kteří na tvarování kuliček nemají čas nebo náladu.
Mohlo by vás zajímat
Kuličky jako slavnostní jídlo
Masové kuličky medisterkaker jsou v Norsku svátečním pokrmem. Podávají se při výjimečných příležitostech a dokonce bývají i součástí štědrovečerní večeře společně s vepřovými žebírky, vařenými brambory, kysaným zelím (surkål), hořčicí a lefse, což jsou norské bramborové placky.
Za normálních okolností se k medisterkaker podává bramborová kaše nebo jen samotné vařené brambory a často i brusinky či brusinkový džem a také hnědá omáčka stejně jako v případě švédských köttbullar.
Norské masové kuličky jsou vepřové
Medisterkaker jsou populárním jídlem v Telemarku, což je historický region na jihu Norska. Tato oblast se rozkládá na mírném pobřeží i v divokých nezkrotných horách a je zde spousta krásných farem, kde chovají prasátka, vepřové maso tak zde patří k oblíbeným surovinám pro přípravu mnoha pokrmů.
Právě z něj se tvaruji i slavné norské masové kuličky nebo, chcete-li, karbanátky (někdy mívají totiž podobu placiček nebo šišek podobných čevabčiči).
Štavnatost dodá kuličkám mléko
Kromě mletého vepřového masa se pak kuličky připravují z mouky, vajec, soli, muškátového oříšku, zázvoru, mléka, černého pepře a oleje. V Norsku na kuličky používají Medisterdeig, což je mleté vepřové maso s vyšším obsahem tuku, neboť se do něj často přidává i hovězí a vepřový tuk. Právě tuk pak dodává kuličkám šťavnatost a chuť. Klidně ale použijte jakékoliv normální tučnější vepřové mleté maso.
Maso, sůl a vejce se míchají, dokud se nespojí, a poté se celá směs smíchá s moukou a kořením. Následně se do ní po troškách přilévá mléko, aby výsledná konzistence byla hezky vláčná. Ze směsi se vytvarují kuličky, které se smaží na oleji, dokud z obou stran mírně nezhnědnou. Nakonec se ještě medisterkaker pečou v troubě asi 15 minut.
Originální norský recept na kuličky medisterkaker
Pokud vás tyto masové kuličky zaujaly stejně jako ty švédské, můžete si je připravit podle originálního receptu z kuchařky „Jídlo z Telemarku“. A jak na to?
Budete potřebovat: 1 kg mletého vepřového masa přibližně s 25 % tuku, 2 lžičky soli, 2 lžíce bramborového škrobu, 1 lžičku mletého černého pepře, 1 lžičku mletého zázvoru, 1/2 strouhaného muškátového oříšku, 1 nastrouhanou cibuli, asi 300 ml mléka, 1 vejce, tuk na smažení kuliček
- Ve velké míse smíchejte všechny ingredience kromě tuku na smažení. Vše důkladně promíchejte rukama, aby byla směs rovnoměrně okořeněná. Množství mléka se může zdát trochu nadměrné, ale díky němu jsou karbanátky pěkně měkké. Pokud budete míchat dál, uvidíte, že se snadno vstřebá.
- Směs nechte odležet několik hodin v chladu, aby se rozvinula její chuť a lépe se s ní pracovalo.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Na pánvi rozehřejte tuk. Z masové směsi pak tvarujte kuličky nebo šišky. Pomůže, když při tom budete mít vedle sebe malou misku se studenou vodou; před tvarováním mletého masa si do ní ponořte ruce, aby se vám nelepilo na ruce.
- Každou kuličku vložte na pánev a mírně ji zploštěte. Jakmile zhnědnou, každou z nich otočte a nechte ji mírně zhnědnout i z druhé strany. Vyjměte je z pánve a položte na plech. V tuto chvíli ještě nebudou úplně upečené, v troubě je proto dopékejte asi 10 minut.
- Hotové kuličky podávejte horké s bramborovou kaší nebo obyčejnými vařenými bramborami.
Náš tip: U nástroje známější švédské masové kuličky můžete vyzkoušet podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Norsko na talíři: Norové si pochutnávají na rybách, zvěřině nebo speciální sladké kaši
Mleté masové kuličky v rajčatové omáčce: Prorostlejší maso dodá šťavnatost, typickou chuť omáčce pak špetka skořice
Kibbeh – masové kuličky z Libanonu nejsou jen tak ledajaké. Když do nich kousnete, čeká vás malé překvapení
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na nejlepší švédské masové kuličky? Skvělou chuť zajistí správně připravená cibule i špetka muškátového oříšku
Mini karbanátky frikadely jsou nejlepší z vepřového a hovězího masa. Pikantní chuť dodá hořčice, muškátový oříšek je krásně ovoní
Jak vybrat vhodné maso na mletí? Poradíme, čím se řídit i jak druhy masa kombinovat