Retro okénko: Křupavé brynzové oplatky se kdysi vyráběly jako znouzectnost, dnes jsou oblíbené nejen na Slovensku
17. 10. 2023 Ostatní
Prodávají se stále, za socialismu ale byly tyto oplatky jednou z nejoblíbenějších pochutin k pivu či k vínu. Ostatně sehnat je, nebylo tak snadné, o to víc jsme si jich vážili. Nejlepší byly brynzové, ale byly k dostání třeba i jen ve slané verzi bez sýra.
Oplatky původně církevní
Oplatky mají u nás dlouhou tradici. V předkřesťanských dobách se pekly jako obřadní pečivo, které mělo chránit domov, posléze byly používány pro církevní účely (hostie). Často se dělaly v církevních školách a jejich žáci je pak před vánočními svátky roznášeli po vesnicích.
Později vznikaly i cechy na pečení oplatek a nakonec se oplatky začaly péct běžně v domácnostech. Staly se tradiční součástí štědrovečerní večeře, nejprve v bohatších rodinách, pak i v prostých venkovských chalupách. Tato tradice však u nás v průběhu let pomalu vymizela.
Mohlo by vás zajímat
Sladká a pak i slaná verze
Nejslavnějšími oplatkami jsou tak dodnes ty lázeňské, jejichž historie sahá až do 18. století a dřív se daly sehnat opravdu jen v lázeňských městech, tedy v Karlových Varech, Mariánských či Františkových Lázních, odkud se vozily jako suvenýr.
Ještě víc než u nás byly a jsou oblíbené oplatky na Slovensku, kde se jako vánoční pečivo pečou v mnoha domácnostech dodnes. Na Štědrý večer se podávají před hlavním chodem s medem a česnekem pro zdraví a stále jim mnozí přisuzují magické schopnosti.
Aby však speciální oplatkové kleště přes rok nezahálely, začaly se v nich kdysi péct i obyčejné oplatky slané.
Na Slovensku se do nich často dává typický slovenský ovčí sýr brynza, který jim dodává typickou chuť. Tyto oplatky pak poznáte v obchodě na první pohled podle obrázku bači na obalu. Existují však i jen obyčejné slané, sýrové, paprikové, česnekové nebo třeba kmínové.
Jak na domácí brynzové oplatky?
Oplatky se pečou z jednoduchého nekynutého těsta. Potřebujete však na ně buď již zmiňované oplatkové kleště mající podobu nůžek ze železa nebo litiny, které dnes už seženete jen v obchodech se starožitnostmi.
Prodávají se však speciální přístroje oplatkovače, v nichž oplatky uděláte snadno a rychle. Případně lze využít i vaflovač. A pokud přístroj máte a láká vás vyzkoušet ty pravé slovenské oplatky s brynzou, můžete se do toho pustit podle následujícího receptu.
Budete potřebovat:
- Připravte si všechny suroviny a nasypejte je do mísy. Vše pořádně promíchejte nebo promixujte a pomalu přilévejte vodu – těsto bude hodně husté.
- Hotové těsto pak nechte na chladném místě pár hodin odpočinou, nejlépe však do druhého dne. Odpočinuté těsto pak ještě jednou pořádně promíchejte.
- Zahřejte stroj na výrobu oplatek a potřete jej tukem. Pak postupně nalévejte těsto na plotýnku a pečte oplatky dozlatova.
Náš tip: Máte-li v oblibě brynzu, můžete s ní vyzkoušet i tyto bramborové placky podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Karlovarské oplatky a jejich historie: Křupavou lázeňskou cukrovinku miloval i Mozart a stávala 16 haléřů, dnes dáte za jednu oplatku 20 Kč
Oplatky se v našich zemích pečou od raného středověku. Zkuste je upéct i nyní. Není to složité a výsledek nadchne
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich