Jablečné čatní: Do pikantní indické omáčky z českých jablek patří cibule, typickou chuť dodá kombinace chilli a skořice
17. 10. 2023 Vaření
Sezóna jablek je v plné síle a toto ovoce si vychutnáváme v jeho nejrůznějších podobách. Jednou z variant je také jablečné čatní. Lehce pikantní omáčka se podává k masům, sýrům nebo zelenině.
Čatní z jablek
Jablka jsou chutným ovocem, které nabízí široké možnosti využití. Mezi všemi záviny, povidly, křížalami a dalšími dobrotami je právě čatní méně tradiční. Chutney neboli čatní patří mezi pochutiny, kterými se dochucují indická jídla. Mírně či více pikantní omáčka se obvykle využívá k masu (pečenému či grilovanému), můžeme ji podávat i k sýrům, případně zelenině. Výborně také chutná na chlebu s máslem nebo tvarohem.
Příprava čatní je časově náročná, proto se vyplatí ho vyrobit dostatek. Pro nejlepší chuť se ale doporučuje vyčkat s konzumací zhruba měsíc. Čím je čatní starší (a uleželejší), tím je lepší. Pokud naplněné sklenice budeme skladovat v chladu, temnu a suchu, vydrží i několik let. Jestliže sklenici otevřeme, je vhodné ji skladovat v lednici a čatní co nejdřív zkonzumovat.
Mohlo by vás zajímat
Ingredience pro jablkové čatní
Co je potřeba na jablkové čatní? Kromě jablek se tato varianta kombinuje s cibulí. Hodí se také česnek, cukr. Když použijeme třtinový, získáme mírně karamelovou chuť, želírovacím se zase docílí částečné konzervace. Do čatní také patří ocet (využít se dá jablečný, i vinný). Jako koření s pikantním pokrmem ladí skořice, kari, přidává se i hřebíček, bobkový list, tymián, zázvor, někdy pepř. Pikantnost může dodat chilli, ale i pálivé čerstvé beraní rohy.
Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…
Jablečné čatní
Na jablečné čatní budete potřebovat: 1 kg jablek, 2 velké cibule, 5 stroužků česneku, 1 hrnek octa, 1 hrnek cukru, 2 lžičky soli, 1 lžičku skořice, 1 lžičku kari a ½ lžičky chilli.
Jak na to? Jablka oloupejte a nastrouhejte najemno. Oloupejte také cibuli a česnek a obojí nasekejte najemno. Vše dejte do hrnce a na mírném ohni přiveďte k varu. (Pokud by jablka nepustila dost vody, přilijte cca 1 polévkovou lžíci, aby se směs nepřipálila.) Přidejte ocet, cukr, sůl, skořici, kari a chilli a vařte ještě asi 10 minut.
Připravte si dokonale vyčištěné skleničky a naplňte je horkým čatní. Zavíčkujte je a otočte dnem nahoru. Nechte vychladnout.
S jablečným čatní si můžete přichystat třeba krkovičku.
Náš tip: Z jablek si můžete připravit i jablečná povidla. Vybrat si můžete dokonce ze tří způsobů, které představujeme v našem videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak uchovat chilli papričky na zimu? Vyzkoušejte různé způsoby sušení, díky kterým si uchováte pálivé plody
Oloupaná jablka se hodí do některých moučníků a chystáme je malým dětem. K loupání nám stačí ostrý nožík nebo škrabka
Encyklopedie českých jablek: Které odrůdy jsou nejlepší na štrúdl, ze kterých je parádní salát a které nejvíce chutnají dětem