Podzimní dýňová bábovka: Varianta bez vejce pro vegany je nádherně nadýchaná a překvapí neuvěřitelnou vláčností
18. 10. 2023 Vaření
Bábovka přijde k chuti v každém ročním období. Variant její přípravy i různých ingrediencí, které se do těsta přidávají, je nespočet. Teď na podzim se ale přímo nabízí využít dýni hokaido, kterou si vypěstovala spousta zahrádkářů.
Dýňová bábovka v podzimní verzi
Podzim je typický svými barvami. Kromě žluté se tam objevuje i červená a oranžová. I dýně jsou symbolem podzimu, ať už mají jakoukoliv barvu. Klasickým představitelem dýně je odrůda hokaido. Tuto dýni milujeme, protože je nenáročná na přípravu. Když ji pečeme, což budeme potřebovat i pro níže uvedený recept, tak ji nemusíme loupat. Pečením totiž změkne a kromě toho dýni budeme mixovat. Podzimní nádech této varianty korunuje perníkové koření v čele se skořicí.
Mohlo by vás zajímat
Veganská verze bábovky
Zatímco pojivem v klasické bábovce bývá vajíčko, v tomto případě si vystačíme s lněným semínkem. Možností, jak se obejít bez vajíčka, je mnoho. Variantou jsou také chia semínka, minerálka, soda, ale i třeba rozmačkané banány.
Podzim si žádá husté, vydatné polévky. Sychravé, jaksi šedé podzimní počasí navíc krásně rozčísne jasná barva na talíři. Z obou těchto důvodů je v tomto ročním období dýně královnou mezi zeleninami.…
Podzimní dýňová bábovka
Na přípravu budete potřebovat: 600 g dýně hokaido, 170 g hladké špaldové mouky, 170 g celozrnné špaldové mouky, 6 lžic medu, 2 lžíce mletého lněného semínka, 3 lžíce slunečnicového oleje, 2 lžičky jedlé sody, 1 lžičku perníkového koření, 1 lžičku skořice, ½ lžičky zázvoru, ¼ lžičky muškátového květu a špetku soli.
Jak na to? Troubu zapněte na 200 °C. Dýni omyjte, bez loupání ji rozpulte, vydlabejte semínka a nakrájejte ji na plátky. Kousky dejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby. Pečte do změknutí. Trvá to zhruba 20 minut. Upečenou dýni rozmixujte na hladké pyré a přesuňte do velké mísy.
Do střední mísy nasypejte obě mouky, přidejte sodu, všechno koření, sůl a lněné semínko. Smíchejte vše dohromady. Do dýňového pyré přidejte olej s medem a prošlehejte. Pak do něj přisypejte sypkou směs a vše promíchejte. V případě příliš hutného těsta můžete přidat pár lžic rostlinného mléka. Bábovkovou formu vytřete olejem a vysypejte strouhaným kokosem.
Formu naplňte těstem a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte necelou hodinu. Propečení vyzkoušejte špejlí. Pokud vyjde ven bez nánosu těsta, můžete formu vyndat z trouby a nechat chvíli vychladnout, než ji vyklopíte.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
27 skvělých tipů, čím při vaření nahradit drahá vajíčka: Pomůžou brambory, ovesné vločky, pudink i pivo
Domácí perníkové koření provoní celou kuchyň. Základem při jeho výrobě je skořice. Co dalšího potřebujete?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Velký průvodce dýněmi: Na co se hodí Hokkaido, jak jíst tu špagetovou? A zásady správného skladování
Dýňovou omáčku zvládne s videonávodem každý. Je snadná a navodí podzimní atmosféru