Květák nemusíte před smažením vařit. Díky jednoduchému triku ušetříte čas a výsledek je křupavější a šťavnatý
17. 10. 2023 Vaření
Smažené pokrmy patří mezi Čechy k nejvyhledávanějším. Nejinak je tomu i u květáku, který je v mnoha rodinách tradiční surovinou určenou ke smažení. Věděli jste však, že není nutné tuto zeleninu před obalením vařit?
Mnoho druhů využití
Květák je jedním z nejoblíbenějších druhů zeleniny, je univerzální a lze ho použít v řadě různých receptů. Květák může být uvařený, dušený, pečený, grilovaný nebo se dá konzumovat i syrový. Květák je bohatý na vitaminy C, K a B6 a vlákninu. Je také nízkokalorický a obsahuje mnoho antioxidantů.
Je skvělý v polévkách, salátech, jako příloha nebo hlavní jídlo. Můžete ho například upéct v troubě s olivovým olejem, solí a kořením, připravit květákové rizoto, květákovou polévku nebo květákové placky.
Mohlo by vás zajímat
Čím obalovat
V Indii je smažený květák často podáván jako předkrm a je známý jako „Gobi Pakora“. Je obalován v těstíčku z cizrny a jsou na něj použitá různá indická koření.
Květák můžete obalit v různých typech „těsta“. Nejběžnější je obalení v hladké mouce, vajíčku a strouhance. Někdy se květák dává také do kukuřičné mouky nebo cizrny, tím vzniká bezlepková varianta. Prokud chcete vytvořit pikantnější verzi, můžete do těsta přidat koření, jako je paprika, kurkuma nebo kari.
Vařit, nebo nechat syrový?
Zastánci vaření květáku před jeho smažením tvrdí, že se „jejich“ varianta lépe propeče, bude rychleji hotový a drží na něm lépe těstíčko, pokud nepoužíváme klasický trojobal. Ti, kdo používají ke smažení syrový květák, oponují tím, že takto vzniklý pokrm je daleko křupavější a šťavnatější.
Smažený květák bez vaření
Na rychlejší verzi smaženého květáku budete potřebovat: 1 květák, 2 vejce velikosti M, hladkou mouku, strouhanku, olej na smažení, sůl a pepř.
Jak na to?
- Květák nejdříve očistěte a rozdělte na menší růžičky. Ty rozřízněte na zhruba centimetrové plátky.
- Vejce rozklepněte do misky, osolte, opepřete a rozšlehejte. Do dalších dvou misek připravte mouku a strouhanku.
- Každý květákový „řízek“ obalte nejdříve v mouce, pak ve vajíčku a nakonec ve strouhance.
- Na pánvi si rozehřejte olej. Řízky na něm smažte do zlatova.
- Hotový květák nechte okapat na kuchyňské utěrce.
- Jako příloha se skvěle hodí brambory, bramborová kaše a například rajčatový salát.
Náš tip: Skvělé jsou i květákové karbanátky. Jak je připravit se dozvíte v našem videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více