Květák nemusíte před smažením vařit. Díky jednoduchému triku ušetříte čas a výsledek je křupavější a šťavnatý
17. 10. 2023 Vaření
Smažené pokrmy patří mezi Čechy k nejvyhledávanějším. Nejinak je tomu i u květáku, který je v mnoha rodinách tradiční surovinou určenou ke smažení. Věděli jste však, že není nutné tuto zeleninu před obalením vařit?
Mnoho druhů využití
Květák je jedním z nejoblíbenějších druhů zeleniny, je univerzální a lze ho použít v řadě různých receptů. Květák může být uvařený, dušený, pečený, grilovaný nebo se dá konzumovat i syrový. Květák je bohatý na vitaminy C, K a B6 a vlákninu. Je také nízkokalorický a obsahuje mnoho antioxidantů.
Je skvělý v polévkách, salátech, jako příloha nebo hlavní jídlo. Můžete ho například upéct v troubě s olivovým olejem, solí a kořením, připravit květákové rizoto, květákovou polévku nebo květákové placky.
Mohlo by vás zajímat
Čím obalovat
V Indii je smažený květák často podáván jako předkrm a je známý jako „Gobi Pakora“. Je obalován v těstíčku z cizrny a jsou na něj použitá různá indická koření.
Květák můžete obalit v různých typech „těsta“. Nejběžnější je obalení v hladké mouce, vajíčku a strouhance. Někdy se květák dává také do kukuřičné mouky nebo cizrny, tím vzniká bezlepková varianta. Prokud chcete vytvořit pikantnější verzi, můžete do těsta přidat koření, jako je paprika, kurkuma nebo kari.
Vařit, nebo nechat syrový?
Zastánci vaření květáku před jeho smažením tvrdí, že se „jejich“ varianta lépe propeče, bude rychleji hotový a drží na něm lépe těstíčko, pokud nepoužíváme klasický trojobal. Ti, kdo používají ke smažení syrový květák, oponují tím, že takto vzniklý pokrm je daleko křupavější a šťavnatější.
Smažený květák bez vaření
Na rychlejší verzi smaženého květáku budete potřebovat: 1 květák, 2 vejce velikosti M, hladkou mouku, strouhanku, olej na smažení, sůl a pepř.
Jak na to?
- Květák nejdříve očistěte a rozdělte na menší růžičky. Ty rozřízněte na zhruba centimetrové plátky.
- Vejce rozklepněte do misky, osolte, opepřete a rozšlehejte. Do dalších dvou misek připravte mouku a strouhanku.
- Každý květákový „řízek“ obalte nejdříve v mouce, pak ve vajíčku a nakonec ve strouhance.
- Na pánvi si rozehřejte olej. Řízky na něm smažte do zlatova.
- Hotový květák nechte okapat na kuchyňské utěrce.
- Jako příloha se skvěle hodí brambory, bramborová kaše a například rajčatový salát.
Náš tip: Skvělé jsou i květákové karbanátky. Jak je připravit se dozvíte v našem videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Květákové rizoto vás skvěle zasytí, přitom vyjde na pár korun a jeho příprava zabere jen několik minut
Lucie Bílá stěží zadržovala slzy po křtu cukráře Maršálka: Dojalo mě, co Josef udělal, je to krásné vyznání, řekla
Zelné fleky nasladko podle receptury ČSN: Staročeské levné jídlo voní skořicí a chutná překvapivě dobře
Přečtěte si Zobrazit více
Herečka Markéta Hrubešová nabídla recept na květák se slaninovou drobenkou a říká: Pokorně jsem se vrátila k české kuchyni
7 receptů s květákem: Co dobrého uvařit z oblíbené a chutné zeleniny
Jak na dokonalý trojobal? Máme pro vás 5 tipů, díky kterým bude křupavá kůrka neodolatelná