Plněná pečená jablka: Nadívaná ochuceným tvarohem a polévaná omáčkou z kysané smetany chutnají skvěle
18. 10. 2023 Vaření
Jablka se dají připravit i v teplé podobě. A nemusí jít jen o vlahý závin. Plněná pečená jablka jsou lahodným voňavým překvapením podzimu, která mohou ukrývat různou náplň. Inspirujte se, co do nich vložit.
Jak využít jablka
Jablka jsou zdravá a snadno dostupná. Když máme doma dostatek jablek, dá se toho z nich spousta připravit. Můžeme přichystat koláče, bábovky, záviny, povidla, křížaly, ale také jablka naplnit a upéct.
Mohlo by vás zajímat
Čím naplnit jablka
Pečená jablka jsou tradiční dobrotou české kuchyně, která je ideální v chladnějších měsících. Výborná jsou i plněná. Základem může být ochucený čerstvý termizovaný sýr, jogurt, tvaroh. Můžeme přidat skořici, vanilku, cukr (bílý, třtinový) nebo med, ale i třeba kardamom, zázvor. Výborné jsou i namleté a nahrubo pokrájené (navrch) ořechy. Hodí se vlašské i lískové ořechy. Využít můžeme sušené ovoce (rozinky, brusinky, meruňky, švestky) dle chuti.
Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…
Jak připravit plněná pečená jablka
Na přípravu plněných pečených jablek si připravte: 2 větší jablka, džem, 2 lžíce tvarohu, 200 ml zakysané smetany, 1 vanilkový cukr, 1 lžíci vanilkového pudinku (prášku), 1 lžíci medu, 1 lžičku másla, ½ lžičky skořice a kousky vlašských ořechů na ozdobu.
Jak na to? Jablka podélně překrojte v polovině a pomocí ostré lžičky nebo nože do nich vydlabejte důlek. Je třeba postupovat tak, abyste neponičili slupku. Vydlabanou dužinu dejte stranou do misky. Do každého jablka dejte půlku lžičky džemu.
Troubu předehřejte na 200 °C. Smíchejte tvaroh, 100 ml zakysané smetany, vanilkový cukr a lžíci pudinku. Promíchejte a dejte náplň na džem. Jablka dejte do pekáčku, mírně je podlijte vodou a pečte asi 20 minut. Když bude povrch zlatý, jablka budou upečená.
Mezitím dejte do hrnku rozpustit máslo, přidejte zbytek dužiny z jablek a trošku podlijte. Duste společně do změknutí. Když bude pyré hotové, nechte ho vychladnout. Pak ho prošlehejte se skořicí a zbytkem zakysané smetany.
Jablka dejte na talíř, polijte jablkovo-smetanovou omáčkou, navrch dejte ořechy a pokapejte je lžičkou medu. Zajímavá je i varianta plněných pečených jablek překrytých listovým těstem.
Náš tip: Klasikou je jablečná žemlovka. Připravte si ji podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem