Sekaná v housce aneb český fastfood nejen na výlety: Klasiku z bufáčů si můžeme levněji a lépe připravit i doma
18. 10. 2023 Vaření
O sekané v housce by se dalo říct, že je takovou českou verzí amerického hamburgeru. Stejně jako on se skládá z plátku mletého masa umístěného mezi dva plátky rozkrojeného pečiva. Co na tom, že maso je vepřové a ne hovězí, místo nadýchané burgerové housky se používá křupavá pletýnka a místo kečupy či majonézy hořčice. Tuto českou klasiku zkrátka milujeme.
Na výlety se sekanou
Sekaná v housce je specialita, která hlavně v dřívějších dobách byla tradičním výletním jídlem společně s řízky v chlebu. V létě s námi cestovala na Balaton, brali jsme si ji na výšlap na Sněžku, na celodenní výlet do lesa, když se jelo na houby a v zimě třeba na lyžovačku.
Šlo zkrátka o ideální praktický pokrm v balení, které se dalo vzít kamkoliv. Kromě toho se sekaná v housce prodávala i ve stáncích s rychlým občerstvením, a i dnes ji často seženete třeba na farmářských trzích nebo v řeznictvích. Jde totiž o vynikající oběd v poklusu, který uspokojí i milovníky klasické české kuchyně.
Mohlo by vás zajímat
Sekaná na bavorský způsob
I když sekanou v housce považujeme za takovou naši delikatesu, původně asi česká úplně není. Na podobném pokrmu si pochutnávají totiž i v Bavorsku a v Rakousku, kde je možná ještě větší fastfoodovou klasikou než u nás. Jen s tím rozdílem, že u našich sousedů dávají do housky trochu jinou sekanou, tzv. Leberkäse, která se vyznačuje mnohem jemnější texturou.
Právě tato sekaná se podává v housce nejčastěji, najdete ji snad u každého stánku s klobásami v Rakousku a v Bavorsku, servírují ji i k tuplákům piva na Oktoberfestu. Tato pochoutka má dokonce svůj vlastní název Leberkäsesemmel a nesmí v ní chybět kyselá okurka a bavorská hořčice.
Sekaná potřebuje tučnější maso
Základem té naší sekané v housce jsou pak samozřejmě plátky typické české sekané. Ta se dá udělat z různých druhů mas, nejklasičtější je ale z kombinace vepřového a hovězího v poměru 2:1. Dá se však udělat i z masa drůbežího a nebo klidně i bez masa, čehož jsou důkazem různé houbové a zeleninové sekané.
Ta masové ale stále vede. Při její přípravě je ovšem lepší přestat myslet na případnou dietu a raději zvolit tučnější maso – jen tak bude sekaná dokonale šťavnatá. V případě, že byste měli maso méně tučné, je dobré do směsi vmíchat slaninu, máslo nebo i smetanu.
Jak dochutit sekanou?
Dokonalou chuť pak sekané dodá česnek, cibule, majoránka a mletá paprika, v poslední době se objevují i verze s jinými bylinkami, třeba s tymiánem, který dodá sekané italský šmrnc.
Směs na tu pravou česku sekanou se obvykle zahušťuje namočeným pečivem nebo strouhankou. Použít však lze třeba i nastrouhané brambory, rýži nebo ovesné vločky.
Ochucená masová směs se nakonec peče v troubě, a to buď vytvarována do úhledných válečků nebo v chlebíčkové formě, u níž neriskujete, že by se vám sekaná rozpadla. A chcete-li si zajistit krásně hladký, nepopraskaný pokrm, stačí váleček před pečením potřít rukou namočenou ve vodě.
K sekané jen dobrá houska
Když už si dáte práci s přípravou kvalitní sekané, je dobré, aby se se plátky daly do nějakého lepšího pečiva, krásně křupavého, voňavého a máslového. Je vlastně jedno, zda použijete housky raženky nebo pletýnky, pokud si je připravíte doma, povýšíte sekanou v housce na ještě větší dobrotu.
Okurka a hořčice nesmí chybět
Stejně jako burger potřebuje kečup a tatarku, neobejde se tato dobrota bez hořčice. Nejlepší je ta plnotučná, můžete klidně zkusit i sladší kremžskou či medovou nebo pikantnější dijonskou či žlutou anglickou. Pro ještě lepší chuť můžete přidat i zeleninu, nejlépe tu nakládanou. Nejvíc se k sekané hodí kyselé okurky, můžete ale použít i nakládané kapie a také nasekanou cibulku, třeba tu jarní, která dodá jídlu svěžest a křupavost.
Náš tip: Vynikající českou sekanou, která chutná v housce i třeba s bramborem, si můžete připravit podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Bavorská kuchyně a její speciality: Dáte si škvarkovou pomazánku, eintopf nebo franckou klobásu?
Staronovým hitem mezi burgery je smash burger: Dá se totiž snadno připravit i bez grilu jen doma na pánvi
Německá bílá klobása vznikla díky kocovině! Jak tuhle delikatesu uvařit?
Přečtěte si Zobrazit více
Originální bavorská sekaná je jemná jako salám, lehkou pikantnost dodá zázvor a šťavnatost zajistí ledová tříšť
Desatero rad na téma sekaná: Vše, co potřebujete vědět pro dokonalý výsledek
Polská bageta zapiekanka: Znáte tento geniální polský fastfood? Doma jej připravíte snadno