Pečeme s Ivou: Kváskové bulky se sezamem mají senzační chuť! Stačilo přidat navíc špetku suroviny, kterou má každý doma
16. 11. 2023 Vaření
Rádi zkoušíte péct drobné pečivo, kynuté jen kváskem? A stále to chuťově není ono, něco tomu chybí? Pomůže přidání suroviny, kterou má každý z nás doma. Pokud do těsta přidáte velkou špetku jedlé sody, bude kváskové těsto a pečivo z něj výrazně lépe chutnat. Vyzkoušejte a uvidíte sami!
Když pekařka promluví...
Nejsem jediná, komu drobné pšeničné kváskové pečivo připadalo chuťově maličko jiné než to s droždím. Rušivě jiné, takže jsem se jeho pečení dlouho jen vyhýbala a pekla pouze chleby a dalamánky.
Pomohlo přidání malé trošky obyčejné jedlé sody do těsta hned při jeho zadělávání. Soda zneutralizuje i tu lehounkou kyselost, která by jinak v kváskovém pečivu mohla být a strávníkům vadit. Bulečky mají trochu pevnější kůrku, ale jinak chutnají úplně stejně lahodně, jako ty s droždím a delší fermentací.
Co budeme na bulky potřebovat?
Na rozkvas:
- 30 g pravidelně krmeného žitného kvásku
- 150 g vody
- 150 g pšeničné chlebové mouky
Dále do těsta:
- 130 g vody
- 350 g hladké mouky
- 30 g oleje
- 30 g sezamu
- 2 rovné lžičky soli
- ⅓ lžičky jedlé sody
Mohlo by vás zajímat
Jak budeme postupovat? Všechny suroviny na rozkvas spolu dobře rozmícháme a necháme zakryté kvasit asi 10-14 hodin v teple místnosti.
K hotovému rozkvasu přidáme zbývající suroviny a vymísíme těsto, které necháme asi 90 minut rozkynout v teplém prostředí.
Pak těsto vyškrábneme stěrkou na pomoučený stůl, propracujeme, rozdělíme na 8 dílů a z každého vytvarujeme bulku. Všechny bulky naskládáme na nízký plech s pečícím papírem nebo fólií, zlehka zakryjeme suchou utěrkou a necháme před pečením nakynout.
Troubu i s pečicí dlaždicí zapneme v předstihu, aby se dobře nahřála nejen trouba, ale i samotná dlaždice. Pak fólii s bulkami, potřenými vodou, jen na dlaždici sešoupneme - ani pekařskou lopatu netřeba!
Bulky pečeme asi 15-20 minut / 230-250 °C, po prvních pěti minutách pečení je znovu postříkáme vodou a dopečeme.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Jak snadno a efektivně založit domácí žitný kvásek na pečení chleba? Tento návod je praktický a zvládne jej každý
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Jak upéct banketní pečivo? Křehké kousky jsou báječné i na silvestrovské pohoštění