Škvarková pomazánka netradičně: Přidáním chilli a česneku dostane říz, zakysaná smetana zase dodá jemnost
20. 10. 2023 Vaření
Škvarková pomazánka patří mezi klasiky české kuchyně. Perfektně se hodí na čerstvý chléb nebo topinku, často slouží jako skvělý doplněk k pivu. Není však pouze jeden recept, podle nějž se pomazánka dělá, naopak, najdou se i velmi speciální způsoby přípravy.
Škvarky v mnoha verzích
Škvarky patří do české kuchyně stejně jako všechny pokrmy, které vzniknou při oblíbené zabijačce. Vyškvařené sádlo můžete jíst samostatné, přidat jej do bramborových placek, chleba, špenátu, vytvořit z něj koláčky či buchty. Velmi oblíbená je i již zmíněná škvarková pomazánka.
Mohlo by vás zajímat
Obliba v cizině
I když jde o českou specialitu, najdete škvarky i v dalších světových kuchyních. Například ve Spojených státech se často prodávají jako předkrmy pod názvem "pork rinds" nebo „cracklings" s různými omáčkami. V Anglii jsou škvarky známé jako "pork scratchings" a jsou oblíbeným občerstvením v hospodách.
Ve Španělsku jsou škvarky známé jako "chicharrones" a často se podávají jako tapas, pod stejným názvem je najdete i v Mexiku, kde jsou oblíbenou složkou mnoha zdejších tradičních jídel. Francouzi jim říkají „grattons“, Němci zase „Grieben“. Pochutnat si na škvarcích můžete i v Číně nebo na Filipínách.
Jak vytvořit škvarky doma
Škvarky můžete vyrobit za pár desítek minut v závislosti na množství a velikosti kusů. Začněte tím, že si koupíte kus kvalitního vepřového sádla. Mělo by být čerstvé a bez kostí. Sádlo nakrájejte na malé kousky, velké asi 1-2 cm. Kousky sádla dejte do velkého hrnce nebo pánve a přidejte trochu vody (asi 2-3 polévkové lžíce na 500 g sádla). Hrnec nebo pánev dejte na středně nízkou teplotu a pomalu nechte sádlo rozpustit. Občas promíchejte, aby se škvarky nespálily. Jakmile se sádlo začne „tavit“, uvidíte, že se z jeho kousků stávají křupavé škvarky.
Škvarková pomazánka s chilli omáčkou
Na přípravu netradiční pomazánky budete potřebovat: 300 g vepřových škvarků, 2 střední cibule, 2 stroužky česneku, 100 g uzeného sýra, 4 lžíce majonézy, 2 lžíce hořčice, 2 lžičky chilli omáčky, zakysaná smetana, sůl a pepř.
Jak na to?
- Škvarky nasekejte nadrobno. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Uzený sýr nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Všechny ingredience dejte do misky a promíchejte.
- Přidejte majonézu, hořčici a chilli omáčku a důkladně promíchejte. Pokud je pomazánka příliš hustá, přidejte trochu zakysané smetany.
- Dochuťte solí a pepřem. Nechte pomazánku odležet v lednici alespoň dvě hodiny před podáváním, aby se chutě propojily.
- Pomazánku ideálně podávejte na čerstvém chlebu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Sekaná v housce aneb český fastfood nejen na výlety: Klasiku z bufáčů si můžeme levněji a lépe připravit i doma
Pečeme s Ivou: Nejjednodušší recept na kváskový chléb, který se dá jíst denně, a nikdy se vám nepřejí
Lucie Bílá stěží zadržovala slzy po křtu cukráře Maršálka: Dojalo mě, co Josef udělal, je to krásné vyznání, řekla
Přečtěte si Zobrazit více
Vyrobili jsme domácí hořčici jen ze čtyř ingrediencí. Vyjde na 9 Kč, v chladu vydrží i několik měsíců a chuťově je perfektní
Česká zelňačka učarovala i Němcům: Kromě kysaného zelí její kouzlo spočívá v jedné dobře zvolené ingredienci
Bramborové škvarkové placky božsky chutnají, jsou rychlé a snadné. Báječnou šťavnatost i vůni dodají škvarky