Roštěnky naší rodinky: Štavnaté a křehké plátky masa s pikantní omáčkou se předem nakládají do voňavých bylinek
21. 10. 2023 Vaření
Máte chuť na výborné maso? Vyzkoušejte roštěnky, které jsou naložené do směsi bylinek. V omáčce z cibulového základu, hořčice a vývaru maso lahodně chutná, a tak mu prominete i delší přípravu.
Co je hovězí roštěná
Hovězí roštěná je maso ze zadní hřbetní části. Toto maso patří mezi nejdražší kousky, je mírně prorostlé a má výraznou chuť. Roštěná má jemnou svalovinu a je šťavnatá. Pokud chceme toto maso přece jen něčím nahradit, můžeme sáhnout po tzv. falešné hovězí svíčkové, která je z přední z plece býka a je fantastická právě na dlouhé a pomalé dušení, hodí se i hovězí zadní z kýty. V obou případech maso změkne později než roštěná.
Mohlo by vás zajímat
Hovězí roštěná k obědu
A protože maso není nejlevnější, vyplatí se mu věnovat pozornost. Většinou se z roštěné připravují plátky. Obvykle to bývají dušené pokrmy, u kterých se maso před další přípravou nejprve orestuje. Přichystat si můžete třeba i klasiku, v podobě roštěnky se špenátem.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit roštěnou v bylinkách
Tato roštěná potřebuje trochu delší přípravu, na tepelnou úpravu si rezervujte asi zhruba hodinu a půl. Na přípravu budete potřebovat: 4 hovězí plátky (roštěnec nebo zadní), 1 cibuli, 2 stroužky česneku, hladkou mouku, 2-3 lžíce sádla, 2 lžíce hořčice, cca ½ litru horkého vývaru a sůl. Na kořenící směs: 1 lžičku sladké papriky, 1 lžičku drceného kmínu, ½ lžičky černého pepře, ½ lžičky mletého nového koření, ½ lžičky mletého zázvoru, ½ lžičky sušeného rozmarýnu, ½ lžičky mleté skořice, 1 špetku mletého kardamomu, špetku muškátového květu, špetku mletého koriandru a trochu oleje. Na jíšku: 1 lžíci másla a 1 lžíci hladké mouky.
Jak na to? V misce smíchejte všechno koření. Maso naklepejte, po krajích ho nařízněte, osolte a vetřete kořenící směs. Plátky masa nechte odležet.
Cibuli oloupejte a nakrájejte ji najemno. Česnek oloupejte a utřete ho se solí. Do kastrolu dejte sádlo, nechte ho rozehřát. Maso obalte v hladké mouce, přebytečnou oklepejte a opečte ho z obou stran dohněda. Opečené maso vyndejte.
Do rozpáleného sádla v kastrolu nasypejte cibulku a opečte ji dozlatova, trvá to asi 10 minut. Ohřejte si vývar a malým množstvím zalijte cibulku. Přidejte hořčici, utřený česnek a maso. Duste a průběžně podlévejte, dokud nebude maso měkké.
Když maso změkne, připravte si jíšku tak, že do kastrůlku dáte tuk, necháte ho rozehřát, přidáte stejné množství mouky a osmažíte. Hotovou jíškou za stálého míchání pomalu přidávejte do omáčky a na mírné teplotě vařte dalších 20-30 minut, dokud tuk nevystoupí na povrch.
K tomuto jídlu se hodí rýže, houskový knedlík, ale třeba i kuskus. Výtečná jsou k němu čerstvá i sušená rajčata a petrželka.
Náš tip: Připravte si hovězí roštěnou na houbách s bramborami.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jaké udělat knedlíčky do polévky? Které jsou ty nejoblíbenější a do jakých polévek se nejvíce hodí
Je více možností, jak knedlíčky udělat. Ty nejlepší si často pamatujeme ještě z dětství a rádi se k nim vracíme. I když na jejich tvarování… Číst více
Játrová rýže jako vynikající zavářka do polévky: Mini alternativa knedlíčků je snazší na přípravu, hlavní je směs pořádně ochutit
Poctivý vývar dokáže dokonale zahřát na těle i na… Číst více
Deset otázek a odpovědí, které ještě potřebujete vědět, aby vaše polévky byly dokonalé
Zahustit polévky můžeme mnoha způsoby - jíškou, těstovinami, knedlíčky nebo některou ze zavářek. V následujícím článku přinášíme deset odpovědí na… Číst více
20 nejlepších polévkových zavářek, které polévku zahustí a zvýrazní její chuť
Zavářky udělají z řídké polévky hustý, chuťově výrazný pokrm, který můžeme směle podávat s kouskem pečiva jako hlavní jídlo. Přidávají se do polévek… Číst více
Co dát do polévky místo nudlí? Zkuste skvělé domácí zavářky nebo knedlíčky
Jistě znáte rčení polévka je "grunt" a maso je špunt, které je zcela pravdivé, protože polévka by neměla chybět při žádném obědě. Vydatná polévka v… Číst více
Zavářky do polévek a chyby v jejich vaření: Poradíme, jak jim jednoduše předejít
Zavářky a vložky do polévek milují malí i velcí strávníci. Zatímco játrovým knedlíčkům neholdují všichni, z ostatních zavářek si vybere každý - ať už… Číst více
Drobení do polévky je rychlá zavářka, zvláště s využitím našich vychytávek
Drobení mívá různé krajové a rodinné názvy jako mrvenička, drobinky, strouhání apod. Je několik způsobů, jak drobení připravit. Můžete ho nachystat… Číst více
Chyby v přípravě knedlíčků do polévky: Na hustotě těsta i době vaření záleží
Knedlíčky jsou tradiční polévkovou zavářkou a existují v mnoha podobách. Setkat se můžete s knedlíčky játrovými, masovými, drožďovými, ale také… Číst více
Jak krájet domácí nudle? S videonávodem to zvládne i začátečník
Kupované nudle jsou k dostání na každém rohu, ale těm domácím se chuťově jednoduše nevyrovnají. Příprava nudlí není vůbec složitá, a věřte, že ta… Číst více
Jaké jsou nejoblíbenější polévkové knedlíčky? Na své si přijde každý labužník
Knedlíčky jsou jednoduchým způsobem, jak každou běžnou polévku zpestřit a ozvláštnit. Existuje mnoho druhů polévkových knedlíčků a také více možností… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více