Chutnou polévku lze uvařit i za třicet korun. Porce klasické kmínové vás přijde jen na necelé tři koruny
21. 10. 2023 Vaření
Polévky jsou nezbytnou součástí tradiční české kuchyně, obzvláště na podzim se frekvence jejich vaření v domácnostech zvyšuje. Jde totiž o výživná, teplá a navíc levná jídla, která si může dovolit každý. Pokusili jsme se najít polévky, které jsou nejen cenově dostupné, ale také snadné na přípravu, a nespotřebujete při jejich vaření moc energií.
Polévka za dva tisíce
Druhy polévek se liší podle země a kultury, mohou být studené nebo teplé, husté nebo tekuté, slané nebo sladké, ale také drahé či levné. Ta nejdražší na světě z hnízd vlaštovky, která je oblíbená v čínské kuchyni, může stát až 100 dolarů (zhruba 2300 korun) za misku. Naši nejlevnější, kmínovou polévku, však dokážete pro čtyři osoby uvařit za skoro deset korun.
Polévky mají dlouhou historii a byly součástí stravy lidí už v pravěku, první byly připraveny z jednoduchých surovin, jako jsou obiloviny a voda. V průběhu času se recepty rozvíjely a zahrnovaly širší spektrum ingrediencí.
Dodnes se však při jejich domácké přípravě dbá na to, aby příprava byla rychlá a také finančně přijatelná. Proto je důležité vybírat levnější suroviny, z nichž se ovšem dají vytvořit velmi chutné polévky, které poslouží třeba jako vydatná večeře.
Mohlo by vás zajímat
Cibule jako základ
Za pár korun se dá uvařit třeba cibulová polévka. Stačí na másle orestovat cibuli, přidat hovězí vývar a povařit. Když přidáte krutony ze staršího chleba, máte navíc skvělý křupavý element. Za chvilku připravená polévka přijde na maximálně 30 korun za 4 porce.
Netradiční špek
Méně tradiční je polévka špeková, připravená ze špeku, cibule, mouky a kmínu. Příprava je nejen laciná, ale také velmi snadná. Špek, nakrájený na kostičky, stačí zarestovat s cibulí, přidat kmín, zaprášit moukou zalít vodou a povařit. Cena za čtyři porce se pohybuje kolem 20-30 korun.
Mohlo by vás zajímat
Nejlevnější polévka
Ještě za méně lze uvařit polévku kmínovou. Na tu je totiž třeba jen pár ingrediencí, jejichž pořizovací hodnota je velmi nízká. Jde tedy možná o úplně nejlevnější polévku, kterou si lze doma uvařit. Pokud se tedy nerozhodnete, že si chcete její chuť trochu vylepšit. Podle základního receptu, v němž je vejce, mouka, sladká paprika, sádlo, kmín a polévkové koření, vás 4 porce vyjdou na necelých 11 korun. Jedna porce tedy stojí pouhých 2,6 Kč.
Kmínová polévka
Na přípravu lepší verze polévky, v níž se použije více ingrediencí, budete potřebovat: 2 lžíce rostlinného oleje, 1 velkou cibuli, 2 stroužky česneku, 1 lžíci mletého kmínu, 1 lžíci mleté papriky, 500 g brambor, 1 lžíci soli, 1 lžičku mletého černého pepře, 1 lžíci jablečného octa, 1,5 l vody nebo zeleninového vývaru.
Jak na to?
- V hrnci na střední teplotě rozehřejte olej. Přidejte cibuli a česnek a orestujte je dozlatova.
- Přisypte mletý kmín a papriku a směs míchejte další minutu.
- Přidejte brambory, sůl, pepř a ocet a promíchejte vše dohromady.
- Přilijte vodu nebo vývar a přiveďte polévku k varu. Poté snižte teplotu a nechte polévku pod pokličkou asi 20 minut vařit, dokud nebudou brambory měkké.
- Jakmile jsou brambory měkké, polévku rozmixujte ponorným mixérem, dokud nezíská hladkou konzistenci. Mixování ovšem není nutné, pokud máte radši intenzivnější chuť.
- Před podáváním polévku ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl a pepř.
Náš tip: Jestli jste byli úspěšní při sběru hub, můžete si podle našeho videoreceptu udělat bedly na kmíně:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Bagetová výzva MasterChef Česko podle redakce: Dáte si tu s kuřecím masem, hovězími placičkami nebo sýrem?
Farmář Josef Pech radí, jak nakupovat brambory: Neberte ty viditelně poškozené, dobrá brambora vydrží i horší podmínky, říká
Lucie Bílá stěží zadržovala slzy po křtu cukráře Maršálka: Dojalo mě, co Josef udělal, je to krásné vyznání, řekla
Přečtěte si Zobrazit více
Vyzkoušeli jsme, jak nejlépe skladovat brambory: Za dva týdny se ukázalo, zda je lepší jutový pytlík nebo běžná spížírna
Studené nudle na čínský způsob osvěží i nasytí. Nejlepší jsou s okurkami a lehce pikantním dresinkem
Plněná kuřecí prsa s pepřovou omáčkou jsou úžasně šťavnatá. Důležitý je správný výběr pepře a pikantní chuť dodá i klobása