Domácí křenová pomazánka je pikantní pochoutkou, která se skvěle se hodí na chlebíčky i k pečenému masu
22. 10. 2023 Vaření
Křenová pomazánka patří k těm oblíbeným, které rádi připravujeme třeba na rodinné oslavy, večírky nebo jen tak na svačinu. „Křenovka“ je nejen chutná, ale i překvapivě jednoduchá na přípravu. Ať už jste fanoušek pikantního křenu nebo jednoduše hledáte nový způsob, jak oživit svůj jídelníček, tato pomazánka vás určitě nadchne.
Dva druhy křenu
Křen je jednou z nejdéle známých kořenových zelenin, historie jeho pěstování sahá až do starověkého Řecka a Říma. Existují dva hlavní typy takzvaného „českého ženšenu“: křen selský (Armoracia rusticana), který je nejběžnější, a křen japonský (Wasabia japonica), známý také jako wasabi. Silnou a ostrou chuť selského křenu způsobuje enzym nazývaný myrosinasa.
Mohlo by vás zajímat
Zdravá zelenina
Štiplavá zelenina, ve velkém pěstovaná na jižní Moravě, je bohatá na vitaminy C a B a minerály, například draslík a hořčík. Má také silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. V tradičním lékařství se křen používal jako lék na různé nemoci včetně dýchacích potíží, revmatismu a infekcí močového traktu. Pěstování křenu vyžaduje slunné až polostinné stanoviště a dobře propustnou půdu. Je to velmi odolná rostlina, která může růst v různých podmínkách, ale nejlépe se jí daří v chladnějším klimatu.
Mohlo by vás zajímat
Doplněk sushi
Křen je důležitou součástí mnoha kuchyní po celém světě. V Evropě se často používá jako příloha k pečenému masu nebo do jídel z ryb, v Japonsku neodmyslitelně patří k sushi. Křen je také významnou součástí židovského svátku pesach, kde symbolizuje hořkosti otroctví.
Česká stopa
V naší kuchyni našel křen uplatnění jako doplněk například k pečenému kolenu, klobásám, ale také jako důležitá součást křenové omáčky, přídavek do některých polévek či vejmrdy (křen s jablkem) a hlavní složka oblíbené pomazánky. Tu lze skladovat v lednici až týden.
Křenová pomazánka
Na velmi oblíbenou pikantní pomazánku budete potřebovat tyto ingredience: 150 g křenu, 150 g másla, 1 špetku soli, 1 lžičku cukru, 1 lžičku hořčice, 3 lžíce smetany a 1 lžičku jablečného octa.
Jak na to?
- Křen oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle.
- Máslo nechejte změknout při pokojové teplotě.
- V míse smíchejte křen, máslo, sůl, cukr, hořčici, smetanu a ocet. Dobře promíchejte, abyste získali hladkou a krémovou konzistenci.
- Křenovou pomazánku nechte odležet v lednici aspoň hodinu, aby se chutě propojily.
- Před podáváním nechte pomazánku znovu změknout při pokojové teplotě.
Náš tip: Vyzkoušejte si podle našeho videoreceptu udělat i křenové zelí:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Lucie Bílá stěží zadržovala slzy po křtu cukráře Maršálka: Dojalo mě, co Josef udělal, je to krásné vyznání, řekla
Vyrobili jsme domácí hořčici jen ze čtyř ingrediencí. Vyjde na 9 Kč, v chladu vydrží i několik měsíců a chuťově je perfektní
Křen je užitečná trvalka: Není náročný na pěstování, odolá suchu i mrazu a v dvojici s vepřovým ovarem je nenahraditelný
Přečtěte si Zobrazit více
Pažitková omáčka: Rakouská pikantní omáčka s křenem se podobá majonéze a báječně doplňuje šťavnatou hovězí špičku
Květák nemusíte před smažením vařit. Díky jednoduchému triku ušetříte čas a výsledek je křupavější a šťavnatý
Jak na domácí jablečný ocet z letních jablek? Jablka se použijí se slupkou i jádřinci, na výsledek si počkáte měsíc a v lednici vydrží rok