Holka u plotny radí: Mrkvová bábovka je neskutečně vláčná, snadno se připravuje a celá vyjde jen na 42 Kč
23. 10. 2023 Vaření
Bábovky patří mezi poklady české kuchyně a každá rodina má ten svůj oblíbený recept. U nás doma jich je několik a mezi nejoblíbenější patří mimo jiné i bábovka mrkvová. Díky mrkvi má nádhernou barvu, je krásně šťavnatá a ještě dodá tělu více vlákniny.
Zdravější mrkvová bábovka
Ať už máte nebo nemáte rádi mrkev, je to vlastně jedno, protože v tomto moučníku není její chuť znát. Co ale znát je, to je šťavnatost a barevnost téhle zeleniny, která tak propůjčí své nejlepší vlastnosti i oblíbenému moučníku.
S trochou nadsázky lze říci, že s mrkvovou bábovkou je sladký hřích povolen. V receptuře totiž není ani moc cukru a téměř žádný tuk. Navíc je bábovka velmi variabilní. Můžete experimentovat s druhem mouky (třeba se špaldovou chutná výtečně!), můžete přidat oříšky, rozinky či čokoládu, můžete a nemusíte dát na bábovku nakonec polevu.
Ale i v té nejzákladnější verzi chutná bábovka moc dobře a oproti jiným moučníkům obsahuje i vyšší množství vlákniny.
Mohlo by vás zajímat
Levná mrkvová bábovka
A co je nejlepší, celá bábovka vyjde doslova na pár korun. Podle aktuálních cen surovin vyjde bábovka v základním receptu i s pečením zhruba na 42 Kč (počítáme vždy nejnižší aktuální cenu na trhu a množství surovin dle rozpisu, tj. například ne 1 kg mouky, ale jen daných 350 g).
Na tento recept budete potřebovat: 350 g jemně nastrouhané mrkve, 180 g moučkového cukru, 350 g polohrubé mouky, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 4 lžíce oleje, mléko dle potřeby a špetku soli. Jak na to? Všechny suroviny smíchejte a těsto nalijte do tukem vymazané a moukou vysypané bábovkové formy. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 40 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do bábovky nevyjde suchá.
To je nejzákladnější a také nejlevnější verze. Já ale ráda experimentuji, takže jsem pro tentokrát bábovku malinko pozměnila. Bábovka, kterou vidíte nahoře na fotce, je připravená trošku jinak.
Mohlo by vás zajímat
Mrkvová bábovka s rumovými rozinkami
Na provoněnou mrkvovou bábovku budete potřebovat: 260 g nastrouhané mrkve,100 g rozinek naložených v rumu (scezených), 50 g vlašských ořechů, 160 g moučkového cukru, 350 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 2 vejce M, 6 lžic oleje, 6 lžic mléka a trochu pomerančové nebo citronové kůry.
Jak na to? Smíchejte sypké suroviny, přidejte mrkev, vejce, rozinky, ořechy, olej a mléko. Těsto nalijte do tukem vymazané a moukou vysypané bábovkové formy. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 40 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do bábovky nevyjde suchá. Nechte vychladnout a opatrně vyklopte.
Tato bábovku je díky naloženým rozinkám voňavá a díky mrkvi krásně šťavnatá, obejde se tedy bez polevy, úplně stačí, když ji jen pocukrujete.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky