Znáte mišpule? Sladké zimní ovoce je ideální na marmeládu, ta spolu se skořicí dodá nezaměnitelnou chuť křehkým tartaletkám
29. 10. 2023 Vaření
Plodů, kterých si můžeme užívat i v zimě, příliš není. Jedním z těch, které jsou nejlepší až po prvních mrazících, jsou mišpule. Když totiž udeří mrazy, získá dužina těchto malých „jablíček“ konzistenci podobnou marmeládě, příjemnou vůni a sladkou chuť. Do koláče je pak přímo úžasná.
Mišpule jsou příbuzné jablek i hrušek
Znáte mišpuli? Plody tohoto okrasného keře a někdy i stromku vypadají jako malá jablíčka, blízko však mají i k šípkům. Vždyť tento keř patří do čeledi růžovitých, kam se řadí nejen šípky, ale třeba i jabloně a hrušky. Hlavně hruškám se svou chutí nejvíc blíží. Mišpule evropská (někdy nazývaná též mišpule německá) původně pochází ze Střední Asie, dřív se ale běžně tyto dřeviny pěstovaly i u nás podobně jako další ovoce našich babiček kdoule.
Mohlo by vás zajímat
Ovoce, na které se zapomnělo
V Evropě je pěstování mišpulí doloženo od 12. století, podle pramenů však zřejmě mišpule znali již staří Řekové a Římané, kteří je využívali i pro jejich léčivé schopnosti. V průběhu 17. a 18. století je však vytlačily jiné druhy ovoce. Dodnes však můžete na mišpule na některých zahradách narazit, někde roste i planě, případně si je můžete sami vysadit, běžně se prodávají v zahradnictvích.
Jen pozor na záměnu s tzv. japonskou mišpulí. Tak se totiž někdy říká úplně jinému druhu ovoce – lokvátu japonskému, které připomíná meruňky nebo švestky a běžně se jí rovnou syrové.
Mišpule musí zmrznout
Plody mišpule sice na první pohled působí nenápadně, jde však přímo o zázračné ovoce. Jsou bohaté na vlákninu, obsahují málo sacharidů a jsou nízkokalorické. Stejně jako kdoule jsou před přemrznutím nepoživatelné, neboť jejich dužina je poměrně trpká.
Po prvních mrazících ale krásně změkne a zesládne a už rovnou připomíná marmeládu. Vzhledem k tomu, že se slupka nejí, stačí slaďoučký vnitřek vymáčknout a pochutnat si na něm. Mišpule lze sklízet od listopadu a pak je nechat doma dozrát. Mnohem lepší ale jsou, když přemrznou na stromě. Na mišpulích je úžasné pak hlavně, to, že se dají konzumovat ze stromu i v zimě.
Mišpule jsou nejlepší na marmeládu
Mišpule se většinou využívají podobně jako kdoule pro přípravu kompotů, marmelád, džemů či rosolů ze šťávy. Stejně jako z kdoulí je možné z nich připravit i tzv. sýr, který lze podávat k sýrům stejně jako ten kdoulový. Mišpule se také suší a často se zpracovávají i do tekuté podoby – dělá se z nich víno, likér nebo pálenka.
Tartaletky s mišpulemi
Z dužiny mišpulí lze udělat i výborné malé koláčky tartaletky. Pokud byste se ale k čerstvému ovoci nikde nedostali, můžete je nahradit povidly z mišpulí, které lze sehnat v některých farmářských obchodech. Případně si můžete džem z mišpulí udělat podle našeho receptu. A jak na samotné tartaletky?
Budete potřebovat: 65 g změklého másla, 125 g mouky, sůl, ¼ sklenice vody, 250 g rozmačkaných mišpulí nebo džemu, 2 žloutky, 100 g cukru, mletá skořice a zázvor podle chuti.
- Do mísy dejte povolené máslo o pokojové teplotě, mouku a sůl. Konečky prstů vše zpracujte na jakousi drobenku. Poté začněte hníst a přilévejte vodu, dokud nedosáhnete hladké a kompaktní konzistence. Těsto nechte asi třicet minut odpočívat v chladničce zabalené ve fólii a poté ho vyklopte na stůl.
- Pomocí vykrajovátka z něj vykrajujte kolečka a vyložte jimi několik formiček na tartaletky. Vnitřek formiček vyložte pečicím papírem a naplňte je rýží nebo sušenými fazolemi. Pečte při 180 °C asi 15 minut. Pak nechte korpusy vychladnout a vyjměte rýži.
- Na náplň vyšlehejte žloutky s cukrem a kořením. Přidejte do nich mišpulové pyré a nalijte do misky umístěné nad vodní lázní. Můžete také použít mišpulový džem, ale v tom případě vynechte cukr z náplně. Sladkost džemu bude více než dostatečná.
- Směs pak při mírné teplotě a za stálého prošlehávání nechte zhoustnout. Nesmí se však vařit. Pak krém nalijte do připravených křehkých korpusů a nechte je odpočinout. Těsně před podáváním tartaletky posypejte moučkovým cukrem.
Náš tip: Dostali jste chuť na něco sladkého? Pokud nemáte doma mišpule, zato hodně jablek, upečte si podle našeho videoreceptu rychlou buchtu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Upečte si koláč: Na přípravu skvělého křehkého těsta vám stačí jen tři ingredience! Víte, které to jsou?
Jak na skvělý cuketový koláč s ovocem? S tímto receptem jej zvládne i začátečník
Zpracujte úrodu cuket tak, že je zavaříte jako kyselé okurky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Pečená hrušková povidla: Dokonale je provoní skořice a badyán, trvanlivost prodlouží rum
Jak upravit kdoule? Z jejich šťávy, která voní vanilkou a citrusem, jsme připravili sladký rosol a z dužiny vynikající sýr