Průvodce halloweenskými dýněmi: Kdy je můžeme jíst, jakou si na vydlabání koupit i proč je svíčka rizikem
31. 10. 2023 Historie a zajímavosti
Oslava Halloweenu není v České republice tak tradiční jako například v Americe. Přesto se každoročně do oblíbeného vydlabávání dýní pustí mnoho rodin i u nás. Možná se však ptáte, co dělat se zeleninou, která už neplní svou roli ozdoby, například, jestli může ještě posloužit v kuchyni, zda svíčka uvnitř může způsobit nějaké škody, nebo jaký druh dýně si na vydlabávání vybrat. Pokusíme se na tyto otázky odpovědět.
Jakou vybrat dýni
Nejlepší volbou pro vydlabávání jsou velkoplodé druhy dýní s pevnou slupkou a dostatečně velkým vnitřním prostorem jsou nejlepší volbou pro vydlabání na Halloween.
Typickou volbou je mexická dýně, která je velká, kulatá a má jasně oranžovou barvu. Její dužina je rovněž využitelná k jídlu, hodí se na skvělou dýňovou polévku nebo kompot. Navíc se v současnosti dostala do akčních nabídek mnoha supermarketů. Za kilogram zaplatíte přibližně 21 korun.
Mohlo by vás zajímat
Záleží na teplotě i vlhkosti
Prakticky jakákoliv dýně se však hodí na vydlabání, s výjimkou některých menších odrůd. Vydlabaná dýně, která se běžně používá jako dekorace na Halloween, vydrží zhruba týden, pokud má správné podmínky, tedy chladné a suché prostředí.
Naopak teplo a vlhko může způsobit, že dýně začne rychle hnít či plesnivět. Je proto nutné ji denně kontrolovat. K udržení jejího tvaru můžete použít speciální konzervační prostředky.
Kdy můžeme dýni sníst
Ačkoliv je vydlabaná dýně dekorativní prvek, neznamená to, že se zbytek dýně musí vyhodit. Semínka lze upražit a zbytek dýně lze použít k přípravě různých pokrmů.
Jak ovšem upozorňuje server dTest, ne všechny dýně prodávané před Halloweenem jsou jedlé. Některé dekorativní druhy obsahují toxické látky, které mohou vyvolat střevní potíže, jako je zvracení a průjem.
Rozlišit jedlou dýni od nejedlé může být obtížné, neboť se velmi podobají. Jednoduchým ukazatelem může být chuť - jedlá dýně nebude hořká.
Rizika Halloweenu
Nebezpečí však neskýtá pouze konzumace nevhodného typu dýně, ale také umístění svíčky do jejího vnitřku. Dýně mohou být hořlavé, když vysychají, stávají se více náchylnými k zahoření.
Navíc, pokud je dýně umístěna třeba na dřevěném stole nebo jakémkoliv jiném hořlavém povrchu, může to způsobit jeho poškození nebo dokonce požár. Aby se předešlo těmto rizikům, je možné použít bezpečnější alternativy, jako jsou LED svíčky nebo světelné řetězy.
Historie vydlabávání dýní
Vydlabaná dýně, známá také jako „jack-o'-lantern“, je oblíbeným symbolem Halloweenu, který se slaví 31. října. První dýně začaly být vydlabávány v 19. století v Irsku a Skotsku, protože legenda o lstivém kováři Jackovi s lucernou, který dvakrát napálil ďábla a po smrti nenašel místo ani v nebi ani v pekle, je z irských lidových pověstí. Původně se však místo dýní používaly řepy nebo brambory.
Popularitu získalo vydlabávání v 19. století v Americe, kdy irští a skotští imigranti přivezli dnes oblíbenou tradici. Dýně se ukázaly jako ideální náhrada za řepy díky své velikosti, dostupnosti a snadnému zpracování. Světový rekord v největší vydlabané dýni drží výtvor z roku 2014 vážící 1,054 kg.
Zdroj informací:
spotrebitele.dtest.cz - Ne všechny ozdobné dýně lze jíst
Náš tip: Vytvořte si podle našeho videoreceptu skvělou dýňovou polévku:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak skladovat dýni hokaido: Je třeba dbát na správnou teplotu, zabránit přístupu slunce i blízkosti další zeleniny
Co s dýňovými semínky? Opražená na oleji a ochucená voňavým kořením výborně doplní polévky, kaše i karbanátky
Nevíte si rady, jak vyřezat halloweenskou dýni? Chce to ostrý nůž a pomůže i palička na maso
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Pět nejlepších jídel z dýně hokaido: Polévka ochucená tymiánem, pečená dýně se sýrem i lahodná omáčka na těstoviny
Halloween 2023: Velký přehled, kam s dětmi do Strašisklepení, kde si užijete opékání čuníků a kde setkání se strašidly
Pečená plněná dýně hokkaido: Masová náplň se pomalu dusí pod dýňovou pokličkou a se sýrem chutná fantasticky