Holka u plotny radí: Domácí tyčinka Margotka je lepší než ta kupovaná a přípravu zvládne každý
31. 10. 2023 Vaření
Milujete tyčinku Margot? Tak si připravte tuhle podle snadného receptu a už nikdy jinou chtít nebudete. Suroviny jsou k dostání všude a postup je velice jednoduchý.
Hvězda Orionu
Kokosová tyčinka, obalená v mléčné čokoládě, patří mezi legendární cukrovinky z dob socialismu. Vyráběla se tehdy v továrně Orion na pražských Vinohradech, kde se zrodila i spousta jiných nezapomenutelných dobrot.
Mezi jinými třeba Kofila, Ledové kaštany, Milena nebo dětmi tak milované Kočičí jazýčky. Margotka byla vynalezena v roce 1944, těsně před znárodněním továrny a jejím přesunutím do Modřan.
Pamětníci přísahají, že dříve bývala tyčinka lepší, poctivější. Pokud si to myslíte taky, není nic snazšího, než si Margotku vyrobit doma. Je to velice snadné a můžou vám asistovat i děti, bude je to bavit.
Mohlo by vás zajímat
Recept na domácí Margotku
Na domácí tyčinku Margot smíchejte kokosovou mouku, strouhaný kokos, kokosový olej a Salko. Přidejte rozinky (asi půl sáčku) namočené v rumu nebo v čaji a rozmixujte.
Poměry surovin záměrně neuvádím, ale těsto musí být takové konzistence, jako když uděláte třeba linecké, nebo jako když si děti hrají s plastelínou. Musí zkrátka vzniknout tvárná hmota. Když bude moc řídká, přisypávejte kokos, když moc hustá, přidávejte Salko nebo rum (čaj).
Z hmoty vytvarujte tyčinky Margot (jako na fotce) a dejte vychladit. Pak vychlazené tyčinky přelévejte rozpuštěnou čokoládou (použila jsem Lindt, velmi dobře se s ní pracuje), nechte ztuhnout a zabalte do pečicího papíru.
Moje tipy:
- Pro autentičtější chuť se hodí spíš ten rum, já jsem použila čaj, protože byly tyčinky pro děti.
- Kokosová mouka (neplést s moučkou!) je běžně k dostání, 250 g stojí zhruba 45 Kč. Jako kokosová moučka se naopak označuje strouhaný kokos. Na Margotky ale potřebujete obojí.
- V nouzi se kokosová mouka dá nahradit rozemletými piškoty, ale chuť už bude jiná.
- Rozinky namočte do rumu nebo do horkého čaje den předem, Margotka bude šťavnatější.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
7 receptů na včelí úlky: Toto nepečené cukroví chutná naprosto báječně