Polévka s lasagnemi je skvělá pro chladné podzimní večery: Je uvařená za pár minut a připomíná slunnou Itálii
2. 11. 2023 Vaření
Pokud máte rádi italskou kuchyni, bude pro vás polévka s lasagnemi skvělým pokrmem. Jde totiž o skvělou volbu pro rychlou a zároveň vydatnou večeři, která vás zahřeje v chladných podzimních večerech. Inspirujte se tedy kuchyní z Apeninského poloostrova a vyzkoušejte netradiční polévku, kterou si určitě oblíbíte.
Polévky na prvním místě
Polévky jsou ideální volbou pro podzimní jídelníček z několika důvodů. Jak se teploty snižují, polévky mohou poskytnout například tolik potřebné teplo. Kromě toho je podzim časem, kdy se často zvyšuje výskyt nachlazení a chřipky, proti nimž mohou polévky, bohaté na vitaminy a minerály, pomoci posílit imunitní systém.
Jsou také obecně snadné na přípravu, což uvítá každý, kdo nemá moc času. Podstatný je i fakt, že podzim je dobou sklizně mnoha druhů zeleniny, jako jsou dýně, mrkev a celer, které jsou skvělými surovinami pro polévky.
Mohlo by vás zajímat
Krémová konzistence vede
Mezi nejoblíbenější podzimní polévky u nás patří například česnečka nebo houbová. Mezi milovníky polévek se velké oblibě těší také ty krémové, například z dýně nebo brokolice. Jsou bohaté na vitaminy a minerály a jejich krémová konzistence dodává pocit sytosti. Klasikou podzimních polévek je také bramboračka a nelze zapomenout ani na tradiční českou zelnou polévku.
Italské chutě
I v Itálii jsou polévky velmi oblíbeným jídlem a každý region má své vlastní speciální recepty. Jednou z nejznámějších italských polévek je minestrone, hustá polévka plná čerstvé zeleniny a bylin, další populární polévkou je pasta e fagioli, lehké jídlo vyrobené z fazolí, těstovin, rajčat, cibule, celeru a mrkve nebo pappa al pomodoro z rajčat a chleba, ochucená bazalkou. I ribollita je typickým pokrmem s červenými fazolemi, zelím, mrkví a chlebem.
Polévka s lasagnemi a parmazánem
Variací na italskou kuchyni by se dala nazvat i polévka s lasagnemi. Ty jsou tradiční pochoutkou se sýrem, převážně směsí mozzarelly, parmazánu a ricotty, a masovou omáčkou z mletého hovězího.
Na její přípravu budete potřebovat: 500 g libového mletého hovězího masa, 1 lžíce oregana, 1 lžíce česneku, 1/2 lžičky soli a pepře, 1 cibuli, 2 lžíce rajčatového protlaku, 80 ml smetany, 3 stroužky česneku, 1 l kuřecího vývaru, 500 g rajčatové passaty (nebo rajčatového džusu, neochuceného), hrst čerstvé bazalky, hrst čerstvého koriandru, 8 plátků lasagní a parmazán na posypání.
Jak na to?
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hluboké pánvi osmažte cibuli dosklovita. Bude stačit 2-3 minuty. Přidejte rozmačkaný česnek a smažte dalších 30 sekund.
- Do pánve přidejte mleté maso a nechte ho zatáhnout, až získá našedivělou barvu.
- Do masa přimíchejte rajčatový protlak a koření, osolte a opepřete. Přidejte rajčatovou passatu a zamíchejte.
- Zalijte kuřecím vývarem, přidejte passatu nebo džus a přisypejte rozdrobené lasagne.
- Vařte do doby, kdy bude maso hotové a lasagne měkké. Nakonec přidejte smetanu, bazalku a koriandr a promíchejte.
- Polévku servírujte posypanou nastrouhaným parmazánem.
Náš tip: Připravte si podle našeho videoreceptu originální italské lasagne:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Polévky, které máte hotové do dvaceti minut: Tradiční česnečku trumfne nejen brokolicová, ale i japonská klasika miso
Domácí rajčatový protlak si uchová pravou chuť rajčat. Jen je potřeba dbát na správnou hustotu i chuť, aby byl výsledek dokonalý
Konfitovaný česnek používají v luxusních restauracích: Podle našeho podrobného návodu není problém si ho připravit doma
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit nejlepší pečenou zeleninu: Díky snadným tipům získají dýně i červená řepa vynikající chuť
Lasagne z jedné pánve jsou hitem internetu: Nepotřebujete na ně bešamel, přitom báječně chutnají a hotové jsou do půl hodiny
Česnečka je druhá nejlepší polévka ve střední Evropě: Odborníci ocenili její účinky proti nachlazení i kocovině