Kníže Oldřich měl mlsný jazýček. Na stole muselo být hodně masa, delikatesou byl pečený kančí ocásek
3. 11. 2023 Historie a zajímavosti
Historie období vlády prvních knížat z rodu Přemyslovců je kombinací faktů a legend. Kníže Oldřich, který se stal českým knížetem začátkem 11. století, se podle pověstí zamiloval do prosté pradleny Boženy. Také se o něm říkalo, že dokázal ocenit dobré jídlo a pití.
Tvrdý boj o moc na denním pořádku
Doba to byla neklidná a trochu divoká. Příslušníci vládnoucí dynastie mezi sebou bojovali o moc a při cestě na trůn se neštítili ničeho. Povedený byl i trojlístek synů Boleslava II.
Nejstarší z nich Boleslav III. nechal oslepit a vykastrovat druhorozeného bratra Jaromíra, pak vyvraždil konkurenční Vršovce a nakonec skončil v polském vězení. Slepého a vykastrovaného Jaromíra pro změnu připravil o trůn nejmladší z bratrů Oldřich.
Mohlo by vás zajímat
Kníže Oldřich byl gurmán
Budeme-li věřit kronikářům Kosmovi, Dalimilovi a Hájkovi z Libočan, tak kníže Oldřich rád usedal k bohatě prostřené tabuli. Jestli měl během hodování po boku manželku Boženu, to netušíme.
A co mu asi služebnictvo servírovalo? Na rozdíl od svých poddaných si panovník mohl dovolit maso po celý rok. Na knížecí talíř putovalo vepřové, hovězí, skopové, ale také drůbež i ryby. Nejčastěji to byli pstruzi nebo úhoři. Jídelníček šlechty zpestřovala zvěřina.
Mohlo by vás zajímat
Rožnění i dušení
A jak se maso připravovalo? Raně středověkou kuchyni si většinou spojujeme s rožni, na kterých se opékala celá zvířata. Pečínky se samozřejmě připravovaly a byly oblíbené, ale jiné chutě nabízelo vaření či dušení v nádobě zavěšené nad ohněm.
Maso se ochucovalo vývarem či omáčkou, zeleninou a dostupným kořením. Podle archeologických nálezů se můžeme domnívat, že se hojně využíval kmín a kopr. Přikusoval se chléb nebo placky, vařily se různé kaše.
Mohlo by vás zajímat
Sladké placky a ovoce
Jako dezert se podávaly sladké placky s medem, v sezóně nechybělo ani ovoce. V 11. století se už v sadech cíleně pěstovaly jabloně, hrušně a broskvoně, vysazovaly se také třešně, švestky a ořešáky. Jídelníček zpestřovalo i ovoce divoce rostoucí – borůvky, moruše nebo jahody.
Mohlo by vás zajímat
Biskupství za kančí ocásek
Kníže Oldřich měl však zajímavý jídelní rozmar. Nejvíc si pochutnal na kančím ocásku. Podle Kosmovy kroniky uměl nejlépe tuto specialitu připravit služebný či kuchař jménem Šebíř. A jak praví legenda, za kančí ocásek si vysloužil dokonce biskupství! (V této době šlo převážně o funkci světskou, ne duchovní, s kterou byla spojena správa určitého území.)
„Býval první (rozuměj Šebíř - pozn. aut.) po ruce při zabíjení divokého kance; uměl mu uříznouti ocas, očistiti jej a připraviti, jak to míval kníže rád, a podával jej pánu, jakmile přišel, k jídlu. Proto prý kníže Oldřich často mu říkával – Šebíři, pravím ti upřímně: za tenhle lahodný zákusek zasluhoval bys biskupství.“
Mohlo by vás zajímat
Krásná smrt uprostřed hostiny
Tajné ingredience pečeného kančího ocásku neznáme. Můžeme se jen domýšlet, že podle tehdejších zvyklostí byl zřejmě ochucen různým kořením a mohl být podáván se sladkou omáčkou, která se k masu běžně servírovala.
Kníže Oldřich zemřel 9. listopadu 1034 na pražském Vyšehradě, a to zcela symbolicky. Během hodování „…mezi jídlem a pitím náhle zemřel“. Chtělo by se říct: Krásná smrt!
Náš tip: Kančí maso je výborné a kníže Oldřich měl určitě dobrý vkus. Kdyby ochutnal kančí guláš podle našeho video receptu, možná by ho vyměnil za kančí ocásek.
Zdroje informací:
Kosmova kronika česká, nakladatelství Svoboda 1972
curiavitkov.cz: Čas jídla: Stravování ve středověku
koukalici.cz: Strava našich předků
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Hostiny na dvoře Přemysla Otakara II. měly nechutné pauzy s husím brkem a o chleba staral chlebarius
Jak uvařit uzený vepřový ocásek v tlakovém hrnci. Jednoduchý postup krok za krokem
Jak se jedlo ve středověkém podhradí? Na jídelníčku byly nejen obilné kaše, ale i úhoř, hlemýždi a různé nekynuté placky
Přečtěte si Zobrazit více
Co se jedlo na Moravě v době příchodu Cyrila a Metoděje? Hospodyňky připravovaly kaše z luštěnin a chleba „solily“ popelem
Historie a cesty koření na evropské stoly: Mák se dával na chleba, pepřem se platily daně a svazek bylin odháněl čarodějnice
Výlet do středověku: Koláčky s houbovou náplní podle 600 let starého receptu jsou překvapivě vláčné a nadýchané