Kakaové řezy se šlehačkovým krémem s mascarpone voní kakaem, jsou neuvěřitelně vláčné a chutnají naprosto božsky
6. 11. 2023 Vaření
Přemýšlíte, jaký slavnostní dezert připravit, a došly vám nápady? Kakaové řezy z piškotového korpusu, které zdobí lahodný šlehačkový krém s mascarpone, ocení všichni milovníci kakaa a čokolády.
Kakaové dezerty
Kakao je cenná surovina, na které si pochutnávali už starověcí Mayové. Ze Střední Ameriky jej do Evropy dovezli Španělé ze svých dobyvatelských cest. Kakao a čokoláda, to jsou božské pokrmy. I když to někdy chvíli trvá, než si je člověk zamiluje. Ale pak přichází slast, když si můžeme vychutnávat všechny ty tmavé kakaem vonící dezerty. Ať už kde o špičky, pařížský dort, Sacher dort, ale třeba i jednoduché a efektní kakaové řezy s krémem, na které máme recept.
Mohlo by vás zajímat
Co je mascarpone
Mascarpone je velmi jemný italský krémovitý sýr z tučné smetany, který využíváme hlavně ve sladké kuchyni, hodí se ale také do té slané. A jak se do Itálie dostal? Nejspíše souvisí s obdobím, kdy Španělé okupovali Itálii – "más que bueno" totiž ve španělštině znamená více než dobré. Mascarpone sice známe hlavně z dezertu tiramisu, ale hodí se do nejrůznějších krémů a pomazánek. Abychom nemuseli přidávat ztužovač, je vhodné spolu s mascarpone zvolit šlehačku aspoň 33%.
Pokud byste ale přece jen raději místo mascarpone sáhli po některé náhražce, máte na výběr (lučina, pomazánkové máslo).
Chystáte u vás doma večírek? Drobné pohoštění je tedy nutností! Pokud součástí akce není kompletní menu v podobě tříchodové večeře, měli byste návštěvě nabídnout alespoň malé občerstvení, obzvlášť…
Jak připravit kakaové řezy s mascarpone – šlehačkovým krémem
Na přípravu kakaových řezů na plech 32 x 23 cm budete potřebovat: na korpus: 4 vejce, 100 g cukru krupice, 2 lžíce slunečnicového oleje, 2 lžíce horké vody, 80 g (4 lžíce) hladké mouky (obyčejné nebo špaldové), 2 lžičky kypřicího prášku a 2 lžíce kakaa. Na krém: 250 g mascarpone, 250 ml smetany ke šlehání (alespoň 33%), 200 g zakysané smetany, 2 vanilkové cukry a 3 lžíce kakaa. K dokončení: čokoládová poleva, zdobení.
Jak na to? Troubu předehřejte na 170 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Každé vejce rozklepněte tak, že do jedné mísy dáte žloutky a do druhé bílky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Když začne houstnout, přidejte ještě jednu lžíci z odváženého množství cukru.
Zbylý cukr vysypte do mísy se žloutky a vyšlehejte je do pěny. Přilijte horkou vodu, prošlehejte, přidejte olej a znovu prošlehejte. V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a kakaem. S pomocí metličky vmíchávejte sypkou směs střídavě se sněhem k vaječné směsi.
Vše vylijte na plech, uhlaďte povrch a dejte péct. Když korpus vyběhne do výšky, zmírněte teplotu na 160 °C a dopečte ho. Celkem korpus pečte zhruba 20 minut. Když se začne oddělovat od plechu, zkuste trik se špejlí. Pokud z těsta vyjde suchá, je korpus hotový. Vyndejte ho z trouby a nechte na mřížce úplně vychladnout.
Do šlehací mísy dejte mascarpone, smetanu ke šlehání, zakysanou smetanu, vanilkové cukry a kakao a vyšlehejte je do husté hladké konzistence. Krém navrstvěte na vychladlý korpus a povrch narýhujte zubatou stěrkou nebo vidličkou. Dejte do lednice ztuhnout. Ozdobte například čokoládovou polevou.
Mohlo by vás zajímat
Jak na čokoládové ozdoby dezertů
Možností, jak ozdobit dezert, je řada. Můžeme si zakoupit i hotové dekorace a nemusíme se s nimi vyrábět. Nejjednodušší variantou je koupit čokoládovou polevu, nahřát ji a efektně s ní pokapat dezert. Poměrně snadné je také vyrobení čokoládových hoblin.
Náš tip: Milovníci kakaa a čokolády si mohou připravit i tento čokoládový dort podle videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat