Dýňové škvarky snadno nahradí ty vepřové: Hodí se do salátů, polévek i pečiva. Navíc přijdou na pár korun
3. 11. 2023 Vaření
Dýně jsou stále v kurzu, takže je nejvyšší čas si z nich připravit něco méně tradičního než je polévka, pomazánka či omáčka. Co takhle zkusit, jak chutnají dýňové škvarky? Rozhodně budete mile překvapeni a stanou se součástí vašeho jídelníčku.
Jídlo chudých
Škvarky jsou tradiční potravinou, která se vyrábí z vepřového sádla. Jsou velmi populární v mnoha zemích, včetně České republiky, Německa, Polska, Ukrajiny, Ruska a dalších. Jejich historie sahá až do středověku, kdy byly levným a dostupným zdrojem bílkovin.
Historicky byly škvarky důležitou součástí stravy pro lidi pracující ve fyzicky náročných podmínkách, jsou totiž bohaté na energii. Dnes jsou často spojovány s tradiční a domácí kuchyní. I přesto, že se jedná o potravinu s vysokým obsahem tuku, stále si udržují svou oblibu díky své jedinečné chuti.
Mohlo by vás zajímat
Využití v pečivu i omáčkách
Dýňové škvarky jsou univerzální ingrediencí, kterou můžete využít v mnoha různých receptech. Například polévkám a omáčkám dodávají výraznější chuť, jako posyp na salátech zase přidají křupavost a ořechovou chuť. Dýňové škvarky lze také použít jako náplň do různých druhů slaného pečiva. Sloužit mohou i jako příloha k masu a obohatit dokážou i klasické recepty z těstovin.
Doplněk do rolád
Můžete je také přimíchat do hotové rýže nebo jí s nimi posypat. Výborným doplňkem mohou být i do plněných zeleninových rolád z cukety nebo lilku. Rozmačkané dýňové škvarky mohou tvořit základ pro pomazánku či výborný dip, do kterého můžete namáčet zeleninové tyčinky nebo pečivo. Také dýňový hummus můžete obohatit právě o škvarky, které mu dodají zajímavou chuť a strukturu hodí se i do bramborové kaše.
Dýňové škvarky
Na přípravu křupavých škvarků z dýně budete potřebovat: 500 g dýně Hokkaido, 1 střední cibule, 3 lžíce sádla a sůl.
- Rozřízněte dýni, neloupejte ji a vydlabejte semínka. Buď si je můžete usušit, nebo je vyhoďte.
- Dýni nakrájejte na menší kostky a na plechu s pečícím papírem ji pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů zhruba 40 minut.
- Mezitím v hrnci na sádle osmažte nakrájenou cibulku dorůžova. Přidejte vlažnou dýni, osolte a smažte společně, dokud cibulka nezhnědne a z dýně se nezačnou tvořit škvarky. Přebytečný tuk slívejte.
- Hotové škvarky můžete podávat ještě teplé třeba s čerstvým pečivem.
Náš tip: Z klasických škvarků si podle našeho videoreceptu snadno vytvoříte skvělou pomazánku. Z dýňových by to rozhodně šlo taky:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na kandovanou dýni: Sladké bonbony z podzimní zeleniny jsou tak dobré, že mizí ze stolu bleskovou rychlostí
Škvarková pomazánka netradičně: Přidáním chilli a česneku dostane říz, zakysaná smetana zase dodá jemnost
Co s dýňovými semínky? Opražená na oleji a ochucená voňavým kořením výborně doplní polévky, kaše i karbanátky
Přečtěte si Zobrazit více
Listopad změní naši kuchyni: Těšit se můžeme na vydatnější jídla, spoustu zeleniny i svatomartinskou husu
Jak skladovat dýni hokaido: Je třeba dbát na správnou teplotu, zabránit přístupu slunce i blízkosti další zeleniny
Jak na maďarské bramborové langoše: Podle originálního receptu jsou uvnitř krásně měkké a zvenku křupavé