Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Rozmarýnem vonící slané tyčky jsou snadno a bleskově připravené i upečené. Hodí se i jako pohoštění k vínu
Zdroj: Iva Trhoňová, Jiří Sláma

Slané tyčky, vhodné k pohoštění nebo jen na "takové to domácí křoupání", mají rádi téměř všichni. Ne každý ale ví, že jejich příprava i upečení nedá téměř práci a také nezabere moc času. Tyto tyčky, vonící rozmarýnem, si nyní můžete vyzkoušet se mnou!

Když pekařka promluví...

Často, když nás doma honí mlsná, sáhnu po některém z rychlých receptů. Snadno připravených i vytvarovaných, bleskově upečených, a pak - stejně tak rychle i snězených. Protože dobré pečivo mizí před očima...

Co budeme na tyčky potřebovat?

  • 150 g hladké mouky
  • 50 g pšeničné chlebové mouky
  • 100 g vody
  • 20 g olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky krájených rozmarýnových lístků
  • 5-6 g čerstvého droždí

Jak budeme postupovat?

Droždí rozmícháme v misce ve vlažné vodě se lžící mouky (z odváženého množství) a necháme asi 20 minut zaktivovat. Pak přidáme zbytek surovin a vymísíme příjemně měkké těsto, které bude zakryté v míse asi 40-60 minut kynout.
Vykynuté těsto propracujeme, na vále rozválíme do nevelkého obdélníku (25×20 cm) a necháme asi 10 minut odpočinout. Rádýlkem na pizzu nebo nožem nakrájíme asi 1,5-2 cm široké proužky, přeneseme je na plech s pečícím papírem nebo fólií, zlehka natáhneme na délku plechu a uložíme jeden vedle druhého.
Nyní tyčky postříkáme vodou z rozprašovače, můžeme je posypat hrubou solí a upečeme ve vyhřáté troubě (200 °C / 15-25 minut).

Drobečky z ošatky

  • Rozmarýnu můžete do těsta dát i více, máte-li ho rádi.
  • Zrovna tak můžete bylinku v těstě zaměnit za jinou oblíbenou, nebo ji úplně vynechat.

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Recepty k tomuto článku