Svatomartinské rohlíčky ze šlehačkového těsta bez kynutí: S ořechovou náplní chutnají výtečně
6. 11. 2023 Vaření
Svatomartinské posvícení se pomalu blíží, pokud ho chcete oslavit se vším všudy, nesmí na vašem svátečním stole chybět nejen husa, ale i svatomartinské rohlíčky. Ty původní se pekly z kynutého těsta, pokud ale na jeho přípravu nemáte tolik času, můžete zkusit jednodušší těsto s tvarohem.
K svatomartinskému posvícení patří rohlíčky
Svátek svatého Martina je jedním z nejvýznamnějších z řady podzimních svátků. V současnosti si ho spojujeme nejvíc s vínem. V tento den se totiž podle tradice otevírají první láhve letošního vína, což je akce, kterou s napětím očekávají nejen vinaři, ale všichni milovníci vína.
Ke svatému Martinovi, respektive svatomartinskému posvícení, ale patří ještě další speciality. Kromě pečené husy jsou to svatomartinské rohlíčky, které mají připomínat podkovy bílého koně známého světce. Na něm by totiž měl v tento den přijet a přivézt první sníh. Zatím to sice na sněhovou nadílku nevypadá, svatomartinské rohlíčky si ale můžete upéct i tak.
Mohlo by vás zajímat
Původní rohlíčky byly kynuté
Při příležitosti posvícení se za starých časů pekly vždy koláče, pro to svatomartinské však bylo vyhrazeny navíc ještě speciální rohlíčky. Ty se často dávaly pocestným jako almužna, rozdávaly se i čeládce jako odměna za práci.
Říká se rovněž, že tvar připomínal rohy dobytky, o které se služebnictvo staralo. V minulosti se rohlíčky pekly z bohatého kynutého těsta podobného tomu na buchty a často se i jako buchty plnily podobnými náplněmi. Mohly být ovšem i neplněné.
Jednodušší nekynuté rohlíčky
Vzhledem k tomu, že je pečivo z kynutého těsta trochu náročnější na přípravu a kynutí trvá poměrně dlouho, vyvinuly se v průběhu let jednodušší recepty na rohlíčky, díky nimž je zvládnou i úplní pekařští začátečníci, a hlavně poměrně rychle.
Jedním z nich jsou rohlíčky z tvarohového těsta. Ty jsou velmi snadné na přípravu, navíc je těsto krásně vláčné a křehké. Tyto rohlíčky jsou vynikající třeba s makovou náplní, klidně je ale můžete udělat třeba i s povidly, tvarohem nebo s ořechovou náplní.
Podobně fungují také rohlíčky z jednoduchého těsta šlehačkového, které na našem webu patří k nejoblíbenějším. Udělat si je můžete podle našeho receptu.
Recept na nekynuté rohlíčky
A jak tedy rohlíčky připravíte? Budete potřebovat:
- Do mísy dáme hladkou mouku, moučkový cukr, žloutky, máslo, smetanu, špetku soli a rukou vypracujeme nelepivé těsto. Těsto můžeme zpracovat i v robotu.
- Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme na 30 minut do lednice.
- Mezitím připravíme ořechovou náplň z mletých vlašských ořechů, moučkového cukru, bílku, lžičky vanilkového extraktu a vše spojíme tak, aby vznikla tužší hmota. Pokud bude hmota řídká, přidáme ořechy. Hotovou náplň uložíme do lednice.
- Odpočaté těsto zvážíme a rozdělíme na 5 dílů a každý vytvarujeme do koule. Těsto rozválíme dokulata na tloušťku zhruba 3 mm. Nožem vykrájíme trojúhelníky.
- Na každý trojúhelník dáme ořechovou náplň a kraje těsta potřeme bílkem. Rohy trojúhelníků a zadní okraj přehneme na náplň, srolujeme a vytvarujeme rohlíček. Okraje rohlíčku stiskneme mezi prsty, aby se těsto spojilo.
- Hotové rohlíčky klademe na plech vyložený pečicím papírem a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Plech vložíme do předehřáté trouby na 180 °C. Pečeme 20 minut dozlatova. Upečené rohlíčky posypeme moučkovým cukrem.
Náš tip: Na přípravu se taky můžete podívat na našem videu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Svatomartinské rohlíčky zachutnají každému. Jakou zvolit náplň, aby byly dokonalé a rychle se po nich zaprášilo?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Přečtěte si Zobrazit více
Svatomartinské rohlíčky bez droždí: Nekynutá dobrota se jen rozplývá na jazyku
Svatomartinské rohlíčky podle staročeského receptu chutnají skvěle a provoní celý dům. S ořechovou náplní jsou dokonalé
Svatomartinské rohlíčky: Tradiční pečivo se peče z různých těst a s různými náplněmi