Retro okénko: Piškotové dortíky Miky stály 3 Kčs, dnes jsou za 20 Kč. Podle našeho receptu chutnají stejně jako před třiceti lety
7. 11. 2023 Vaření
Pamatujete si na moučník Miky? Někteří jej zaměňují s neméně populárním sladkým pečivem dob dřívějších Babetou. Miky byl klasická jednoporcovka, i těsto na něj bylo jiné. Koupit se dá sice stále, ale jak už to tak bývá, není už prý údajně takový jako kdysi. Pokud postrádáte původní chuť, řešením je domácí verze.
Miky nebo Babeta?
Babeta a Miky byly jedněmi z nejoblíbenějších moučníků z dob socialismu, které si lidé kupovali v obchodech. I když si je dnes mnozí pletou, šlo o úplně jiné dezerty. Pro oba typická byla hliníková krabička, v níž byl moučník zabalený do celofánu umístěn.
Zatímco v případě Babety šlo o nadýchaný piškot obdélníkového tvaru s citronovou příchutí, který bylo možné servírovat návštěvě místo domácího koláče, Miky měl podobu menších košíčků. Šlo tedy o ideální svačinku třeba do školy nebo někam na výlet.
Mohlo by vás zajímat
Piškot, marmeláda, linecké
Oba moučníky spojuje to, že si na nich pochutnáváme již více než 50 let. Historie „Mikyho" sahá do 70. let minulého století, přičemž současný výrobce hlásá, že jej vyrábí podle receptury pocházející z roku 1984. Kdysi se Miky prodával v balení po jednom nebo po dvou v celofánu.
Stejně jako Babeta měl vrchní piškotovou vrstvu, pod kterou se ukrývala marmeládová náplň, a spodní vrstvu tvořilo křehké těsto, takže moučník tak trochu připomínal tartaletku. V minulosti měl navíc spoustu příchutí. Severomoravské pekárny a cukrárny jej nabízely třeba ve verzi ořechové, kokosové, meruňkové ochucené rumovým aroma, višňové nebo citronové.
Miky stál dřív pouhé 3 Kčs
Na rozdíl od jiných retro výrobků Miky nezanikl a prodává se dodnes. Jen už nestojí 3 Kčs ale 20 Kč. Bývá součástí nabídky v rámci retro týdnů v Lidlu, dá se však sehnat i v některých samoobsluhách zabalený v obalu jako dřív. Z náplní dodnes zůstala jen ta ovocná meruňková, kterou však doplnily lískooříšková a vaječný likér. Vzhledem k tomu, že jej dnes vyrábí už jen jedna jediná firma, není bohužel tak snadné na něj narazit.
Miky podle pekařky Míši
Pamětníci navíc říkají, že i když výrobce hrdě hlásá, že jej vyrábí podle původní receptury, dezert nedosahuje tehdejších kvalit. Pokud patříte k těm, kteří teskní po staré verzi, můžete vyzkoušet tu, kterou vytvořila zkušená pekařka Michaela Rau. Její Miky prý opravdu chutná tak jako dřív. Posuďte sami! A jak jej připravíte?
Na linecké těsto budete potřebovat: 125 g hladké mouky, 62 g moučkového cukru, 62 g změklého másla, 1 žloutek, trochu mléka, trochu citronové kůry, špetku soli. Na piškotové těsto si připravte: 4 vejce, 120 g polohrubé mouky, 120 g cukru krupice, kůru z ½ citronu, špetku soli. Na náplň potřebujete: jahodovou nebo meruňkovou marmeládu.
- Na linecké smíchejte všechny suroviny tak, aby vám vyšlo hladké a tvárné těsto. Mléko přidávejte po troškách. Záleží na mouce, ale stačí ho obvykle maximálně 1 lžíce. Hotové těsto pak dejte aspoň na 30 minut odpočinout do lednice.
- Následně jej vyválejte natenko a vykrájejte z něho kolečka potřebného tvaru, ta naskládejte do malých formiček jako na tartaletky (k dostání jsou i ty hliníkové) a na několika místech dno propíchejte vidličkou. Vznikne zhruba 10-12 formiček, záleží však na síle vyváleného těsta a velikosti forem.
- Troubu rozpalte na 200 °C a kolečka v ní předpečte přibližně 8-10 minut podle jejich tloušťky. Neměly by moc chytit barvu, maximálně lehounce
- V době, kdy se rozehřívá trouba, si připravte piškot. Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Bílky pak v míse vyšlehejte se špetkou soli, aby vznikl polotuhý sníh, přidejte cukr a vyšlehejte do pevného, tuhého sněhu. Když vytáhnete šlehací metly, musí se vám na jejich konci udělat pevné sněhové špičky.
- Poté postupně do sněhu opatrně zašlehejte žloutky a kůru a vařečkou vmíchejte mouku. Na předpečená kolečka dejte asi 1 a ½ lžičky marmelády, rozetřete ji a zakryjte zhruba 2 lžícemi piškotového těsta.
- Miky dezert pečte v troubě vyhřáté na 180-200 °C po dobu 20-25 minut. Vychladlé Miky můžete jíst ihned po upečení, ale mnohem lepší jsou, když je necháte do druhého dne rozležet.
Náš tip: Máte-li rádi piškotové moučníky, určitě vám přijde vhod video recept na základní piškotové těsto.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Retro okénko: Vzpomínáte na Metro dezert? Tahle cukrovinka je k dostání i dnes, ale podle našeho receptu si ji upečete doma
Retro okénko: 5 skvělých zákusků socialistických cukráren. Na tehdejší rakvičky, věnečky či kremrole by se dnes stály fronty
Přečtěte si Zobrazit více
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Hitem internetu jsou tyhle jablečné bochánky podle zkušené pekařky Míši. Voní skořicovým cukrem a jsou krásně nadýchané
Retro okénko: Jak na legendární citronovou babetu? Buchtu "z hliníkové misky" vyrobíme doma snadno a bude lepší než kupovaná