Kulajda s pošírovaným vejcem podle Zdeňka Pohlreicha: Recept z legendární restaurace si můžete doma udělat taky
8. 11. 2023 V kuchyni s VIP
Máte nasušené hříbky? Pak si můžete připravit fantastickou kulajdu podle receptu slavného šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha. Ten nedávno vydal svoji další kuchařkou knihu Zlatá klasika. Právě z této kuchařky je zmíněný recept.
Recepty nejoblíbenějších jídel
Legendární český šéfkuchař, gastronom, známý "velký šéf" z pořadu Ano, šéfe! a spolumajitel podniků Café Imperial, Divinis a Next Door by Imperial, Zdeněk Pohlreich minulý týden otevřel online cukrárnu Dolce, o které jsme psali již dříve, a při té příležitosti zároveň slavnostně pokřtil svoji další kuchařskou knihu s názvem Zlatá klasika.
Kuchařka obsahuje léty prověřené recepty, které jsou u nás v oblibě, bez ohledu na zemi původu. Ačkoliv je v knížce 80 % receptů ryze českých, najdete zde i indické kuře Tikka Masala, kuřecí Kung Pao, srbské rizoto či domácí pizzu Margheritu.
Jak v úvodu píše sám šéfkuchař, v této knížce se snaží dělat tradiční jídla tradičním způsobem a v podstatě ignoruje trendy typu "bez mouky", "bez cukru" a podobně. Podle Zdeňka Pohlreicha jsou totiž nezdravá jídla tak trošku mýtus a jde hlavně o frekvenci jejich konzumace a o množství.
Tak si dnes pojďte s námi uvařit stálici v menu Café Imperial, polévku kulajdu s pošírovaným vejcem, kterou najdete právě v knize Zlatá klasika. A buďte pro jednou za velkého šéfa doma vy!
Mohlo by vás zajímat
Kulajda podle Zdeňka Pohlreicha
Na kulajdu z Café Imperial budete potřebovat: menší hrst sušených hub, menší hrst čerstvých lišek, 3 střední brambory, 50 g másla, 60 g hladké mouky, 1,2 l vody, 2 bobkové listy, 4 vejce, 250 ml smetany ke šlehání, 1 a 1/2 lžíce cukru, 2 lžíce octa, sůl, pepř a kopr.
Jak na to? Sušené houby namočte na hodinu do vody. Lišky očistěte a přepulte. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. V hrnci rozpusťte máslo a přidejte mouku.
Krátce orestujte dorůžova, přidejte studenou vodu, okapané sušené houby a lišky, brambory a bobkový list. Osolte a nechte vařit 25 minut, nebo dokud brambory nebudou měkké.
Připravte pošírovaná vejce. V hrnci přiveďte k varu 1 l vody a smíchejte s 1 lžící octa. Každé vejce zvlášť rozklepněte do naběračky nebo do hrníčku. Lžící vykružte ve vroucí vodě vír a pozvolna do středu vlijte vždy 1 vejce. Při mírném varu vařte 3-4 minuty. Děrovanou lžící vejce vyjměte a dejte do misky s vlažnou vodou, aby se dále nevařilo a zůstalo teplé.
Po 25 minutách vaření přilijte do polévky smetanu, dochuťte cukrem, octem, dle chuti osolte a opepřete, prohřejte a dál nevařte. Přidejte nasekaný kopr.
Servírujte do talířů, přidejte pošírované vejce a snítku kopru na ozdobu.
Zdroj informací:
Recept, který zveřejňujeme s laskavým svolením autora, pochází z kuchařky Zlatá klasika Zdeňka Pohlreicha. Kniha je k dostání za 399 Kč.
Trochu jinou kulajdu si můžete připravit podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Víte, co je kulér? Je to potravinářské barvivo a dochucovadlo
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Přečtěte si Zobrazit více
Legendární Café Imperial: Jak šel čas s kavárnou, kde se točil film Kristián a vzduchem někdy létaly koblihy
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Časté chyby při přípravě kuřete na paprice: Poradíme vám, jak se jim jednoduše vyhnout