V akci: Eidam za 14 korun vybízí k přípravě klasického smažáku i skvělé sýrové omáčky na těstoviny. Vše rychle a levně
9. 11. 2023 Historie a zajímavosti
Eidam je výjimečný druh tvrdého sýra, který se pyšní svou univerzálností. I když ho nejčastěji používáme na přípravu smaženého sýru, existuje mnoho receptů, v nichž se nejoblíbenější sýr v Česku vyskytuje. Když je nyní k dostání už za 14 korun za sto gramů, neváhejte a některý ze sýrových pokrmů si vytvořte.
Za dobrou cenu
Tento týden se do své akční nabídky rozhodlo eidam, buď plátkový či bloček, zařadit hned pět velkých supermarketů. Například v Albertu seženete 100 gramů za necelých 14 korun, v Lidlu je 100 g 45% Eidamu za 21,90 Kč, v Bille je 30% Eidam 100 g za 21,90 Kč, v Penny vychází bloček o váze 250 g na 32,90 Kč a v Globusu koupíte 20% Eidam 100 g za 16,90 Kč. Nabízí se proto, abyste si vybrali některý z receptů, v nichž se populární sýr objevuje, a pustili se do vaření.
Mohlo by vás zajímat
Kam eidam použít
Eidam je oblíbený v mnoha kuchyních po celém světě a lze ho použít k přípravě mnoha rozmanitých a chutných receptů. Pochází z Nizozemska, kde je znám pod názvem Edam. Eidam je skvělý pro přípravu různých druhů sendvičů a baget. Jeho jemná chuť perfektně doplní ostatní ingredience, jako je máslo, šunka, salát a rajčata.
Díky své schopnosti krásně se rozpustit a vytvořit zlatavou krustu, je eidam ideální také pro gratinované pokrmy. Například brambory, lasagne nebo zapékané těstoviny dostanou díky sýru novou a plnější chuť. Eidam je u nás také častým doplňkem na pizzu. Stačí ho jen nastrouhat a posypat jím těsto s ostatními ingrediencemi.
Do salátů můžete přidat eidam nakrájený na kostičky nebo nastrouhaný, což oceníte nejen kvůli zvýšení výživové hodnoty, ale také tím obohatíte chuť salátu.
Omáčky a náplně
Eidam je také častou součástí sýrových talířů. Můžete ho kombinovat s jinými druhy sýrů, ořechy, hroznovým vínem a pečivem. Navíc eidam můžete také rozpustit do sýrových omáček třeba na těstoviny, použít se dá také jako náplň do masových rolád si kapes. Například kuřecí řízek plněný eidamem a šunkou je stále vyhledávaným jídlem. Sýrové tyčinky se zase hodí na každou oslavu či rodinnou sešlost.
Jak sýr skladovat
Eidam je charakteristický svým kulatým tvarem a červeným voskovým obalem, který chrání sýr před vysoušením a zabraňuje růstu plísní. Co se týče skladování eidamu, je důležité dodržovat několik pokynů.
Prvně, sýr by měl být uchováván v lednici při teplotě mezi 2 až 6 stupni. Pokud je to možné, měl by být skladován v původním balení. Jestliže máte už balení otevřené, doporučuje se sýr zabalit do potravinářské fólie nebo do sáčku, který lze uzavřít. Takto zabráníme vysušení sýra a udržíme jeho chuť a vůni.
Sýrová omáčka na těstoviny
Na přípravu jednoduché, rychlé a lahodné omáčky budete potřebovat:
- Připravte si jíšku z másla a mouky. Lehce ji osmažte.
- Jíšku zalijte studeným mlékem a zjemněte smetanou (120 ml). Poté ji krátce povařte.
- Přidejte nastrouhaný sýr. Na středním plameni míchejte tak dlouho, dokud se sýr nerozpustí.
- Poté přidejte pepř, prolisovaný česnek a bazalku.
- Přilijte zbytek smetany a znovu povařte. Podle požadované konzistence můžete ještě doředit mlékem.
- Hotovou směs podávejte s těstovinami.
Náš tip: Vytvořte si podle našeho videoreceptu perfektní sýrové smaženky:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Zakysaná smetana je báječnou surovinou. Máme pro vás 6 tipů na její využití
Hrnkový drobenkový koláč s povidly je neuvěřitelně vláčný a křehký, nebesky chutná, a přitom je snadný na přípravu
Sýrové bochánky bez kynutí: V báječně křehkých a nadýchaných chuťovkách nesmí chybět výrazný sýr a koření